Arılar “nesli tükenmekte olan canlılar” arasında, orfoz balığı avı yasaklandı, Tohum Takas Ağı artık online…
Gözde İVGİN
Arılar, ilk kez “nesli tükenmekte olan canlılar” arasına girdi. ABD Balıkçılık ve Vahşi Yaşam Enstitüsü, uzun yıllardır süren araştırmaların sonucunda Hawaii kökenli yedi arı türünün listeye alınacağını duyurdu.
l
“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganıyla yola çıkan Muğla Belediyesi, bölgeye has tohum çeşitlerinin toplanıp saklanacağı bir Yerel Tohum Merkezi kuruyor. Merkezden tüm vatandaşlar ücretsiz olarak yararlanabilecek.
l
Afrika’da son 10 yılda yapılan en kapsamlı fil sayımının sonuçları açıklandı. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Afrika Fili Durum Raporu’nda açıkladığı son rakamlara göre; kıtada yaşayan fil sayısı 415 bine geriledi. Rapor, son 10 yılda kıtadaki fil sayısının 111 bin azaldığına işaret ediyor. Azalmadaki en önemli etken ise fildişi için yapılan kaçak avcılık.
l
Balıkesir’in Manyas ile Bandırma İlçesi arasında Kuş Cenneti’ndeki kuşlar sayılıyor. Doğa Araştırma Derneği tarafından karadan ve gölden yapılan sayımların ilk gününde, 4.700 dik kuyruk, 2.850 ak pelikan, 500 pelikan tespit edildi. Manyas Kuş Cenneti’nin kuş çeşitliliği bakımından bulunmaz bir hazine olduğunu söyleyen Doğa Araştırmaları Derneği Kuş Gözlemcisi Cenk Polat, bu sayımların her ay yapılacağını, sonuçların da Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bildirileceğini söyledi.
l
Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde durumu tehlikede olarak belirtilen orfoz balığının artık iç sular dahil bütün sularımızda avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaklandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğlerle hayata geçirilen yasak, 1 Eylül 2016’dan 31 Ağustos 2020’ye kadar uygulanacak. Sayıları azalan orfoz stoklarının iyileştirilmesini amaçlayan düzenlemeye uymayanlara 1113 lira para cezası kesilecek.
l
Tunceli’de, Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde sadece bölgeye has yeni bir bitki türü tespit edildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Metin Armağan, bitkiye Munzur Vadisi Milli Parkı’ndan esinlenilerek “Munzur’un Nefesi” (Gypsophila Munzurensis Armağan) isminin verildiğini söyledi.
Fransa’da Yeşiller Partisi’nin meclise getirdiği “plastik kap kullanımı” yasağı kabul edildi. 2020 yılında yürürlüğe girecek olan yasayla; tek kullanımlık bardak, tabak, çatal, bıçak, kaşık gibi plastiklerin kullanımı “biyolojik materyalden yapılmadığı müddetçe” yasak olacak.
l
Alman kimya ve ilaç devi Bayer, tohum ve tarım ilaçları üreticisi Amerikan Monsanto şirketini 66 milyar dolara satın aldığını duyurdu. Bayer böylece dünyanın en büyük tohum ve tarım ilacı üreticisi haline geldi.
l
Rize’de 266 hektarlık alanda yapılması planlanan Rize Havalimanı Altyapı İnşaatı ihalesi; 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 16 ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 28. Maddesi’ne istinaden iptal edildi.
l
Çin’de sayıları yeniden artmaya başlayan dev pandalar, nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarıldı. Yetişkin pandaların sayısı, yıllardır süren çabalarla 1864’e ulaştı. Yavru pandaların sayısı ise tam olarak bilinmiyor ancak yaklaşık 200 olduğu tahmin ediliyor.
l
Akdeniz Üniversitesi’nin “Antalya Endemik ve Nadir Çiçekler” projesi kapsamında dünya üzerinde sadece Antalya’da yayılış gösteren bir bitki türü bulundu. Karanfil cinsine ait örnekler üzerinde yürütülen çalışmalar sonucunda keşfedilen bu türe “bolçiçek karanfili” adı verildi. Türün bir yıllık hayat döngüsüne sahip olduğu açıklandı.
l
Türkiye’ye özgü doğal zenginlik, bitki ve canlıları yurtdışına çıkarmaya çalışan 114 “biyo-kaçakçı”ya 2007’den bu yana 3 milyon 580 bin lira para cezası verildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu “Son beş yılda karşılaşılan biyo-kaçakçılık vakalarında, başta orkide (salep) türleri olmak üzere yumrulu ve soğanlı bitki türlerinin, yabani buğday, kelebekler ve diğer böcek, engerek ve semender türlerinin tercih edildiği görülüyor” dedi.
l
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, atalık tohumların takas edilebileceği Tohum Takas Ağı sitesini (www.tohumtakas.org) herkesin kullanımına açtı. Tohum Takas Ağı elektronik veritabanı sayesinde, isteyen herkes elindeki atalık tohumları takasa açabilecek ve küçük miktarlarda atalık tohum talep edebilecek.
l
Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi insanlığa karşı işlenen suçlar tanımını genişleterek “toprak gaspı” gibi ekolojiye dair suçları da kapsamına aldı.
l
Avustralya merkezli İklim Enstitüsü, iklim değişikliği nedeniyle 2080’de kahve üretiminin yok olacağını iddia etti. Enstitünün raporuna göre, 2050’den itibaren de üretim yarı yarıya azalmış olacak.
l
Hollanda’nın üçüncü büyük kenti; Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçları ve katliamları soruşturan mahkemelere ev sahipliği yapan Lahey’de şimdi de Hayvan Hakları Mahkemesi kuruluyor. Yaban Hayatı Adalet Komisyonu’nun türleri tehlikede olan hayvanları avlayan ve kaçakçılığını yapan grupların peşine düşme görevi başladı. Komisyon, yılda 17 milyar dolar gelir elde eden bu suç şebekelerini ortaya çıkaracak bir uluslararası mekanizma oluşturma amacını taşıyor.
l
Bursa’da, Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve ekolojik tarım koşullarına uygun üretimin yapıldığı Küçük Ölçekli Kent Bostanları meyvelerini vermeye başladı. Bostanda 60 biber türü yetiştirilerek tohum elde edildi.
l
İlçedeki yeşil alan miktarını ve ağaç sayısını artırmak için çalışan Bayrampaşa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, “Şifalı ve tıbbi bitkiler bahçesi” oluşturdu. Muratpaşa ile Altıntepsi mahallelerinin kesiştiği alanda yer alan bahçede altın çilek, kekik, kantaron, lavanta, biberiye, ada çayı gibi sağlığa yararlı ve şifalı bitkiler yetiştirilecek.
l
Malatya’da Arapgir’in Geyikpınar ve Uzunsay Tepesi arasındaki vadideki 40 kilometrelik alanın Milli Park ilan edilmesi için başlatılan çalışmada son aşamaya gelindi. Hazırlanan rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Yöredeki sivil inisiyatifle birlikte HES’e karşı büyük mücadeleler yürüten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla reddedilen tek projenin Kozluk HES projesi olduğunu söyledi. HES’in vadide oluşturacağı tahribat dünyaca ünlü Köhnü üzümünün yok olmasına, yöreye özgü sarıbalık türünün tükenmesine, çeşitli hayvan türleri ile zengin bitki örtüsünün büyük zarar görmesine yol açacaktı.
l
350Ankara Platformu, “Aşırı İklim Olayları 2016 Raporu”nu paylaştı. “İklim değişikliğinin hızlanması ile beraber artan aşırı iklim olayları artık gözlemlenir hale geldi” denilen raporda, “Dünya genelinde olaylara dair veriler bulunabilirken, Türkiye’ye dair veriler oldukça kısıtlı. Bu yüzden Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarından derlediğimiz bilgileri sizlere analizimiz ile aktarıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Rapora göre, 2015’te rekor kıran aşırı iklim olayı sayısı 959’a ulaştı.
l
İtalya Tarım Bakanlığı tarafından kabul edilen yeni atık yasası ile gıda israfı konusunda büyük bir adım atılıyor. Artık satılmayan gıdalar, hayır kuruluşlarına verilebilecek.
l
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü sahil genişletme çalışmalarının 2015 yılında inşaatına başlanan ilk etabı tamamlanarak halkın kullanımına açıldı. Boğaza kazıklar üzerine yapılan 1300 metre uzunluğundaki yol, 10 metre genişliğinde ve üzerinde balık tutma alanları bulunuyor. Böylece balık tutanlarla yürüyüş yapanların birbirlerini rahatsız etmeleri engellenecek. Ayrıca kazıklar üzerine inşa edilen platformda bisiklet ve yürüyüş yolu bulunuyor.
l
Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’nın Çapak koyunda kurulması planlanan termik santral ve liman için bakanlık tarafından “ÇED Olumlu” kararı verildi.
l
Orman Genel Müdürlüğü, %95’i Maliye Bakanlığı’na ait olan ODTÜ Ormanı’nı, Devlet Ormanı statüsüne geçirmek için harekete geçti. Orman Genel Müdürlüğü’nün ODTÜ Ormanı’nı kendi kontrolüne alması durumunda orman içerisinde öncelikle acil müdahale yolları açacağı öğrenildi. Halkın piknik ve yürüyüş yapabileceği alanların da oluşturulacağı iddia ediliyor.
Kaynaklar: İstanbul Ajansı, Cumhuriyet, Gaia Dergi, Yeşilist, WWF, Gazete Duvar, Milliyet, Yeşil Gazete, Bianet, CNN Turk, Arkeofili, BirGün, BBC Türkçe, Gıda Hattı, Hürriyet, T24, WWF, CNN, Arkitera.com, Sabah