#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
deprem

10 Kentte OHAL İlan Edildi: Yaşam Mücadelesi Sürüyor

Kahramanmaraş’ta arka arkaya yaşanan şiddetli iki depremin ve süren artçı depremlerin ardından binlerce can kaybının ve ağır yıkımın yaşandığı 10 kentte yaşam mücadelesi sürüyor. Deprem bölgesinden enkaz altında kurtarılmayı bekleyen yurttaşlar olduğu bildirilirken olumsuz hava koşullarına, su ve gıda yoksunluğuna dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 kentte 3 ay sürecek OHAL ilan edildiğini duyurdu.

Kahramanmaraş merkezli iki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da binlerce can kaybına ve büyük yıkıma yol açtı. Depremin yaşandığı kentlere çok sayıda arama-kurtarma ekipleri gönderildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı açıklamada 10 ilde OHAL ilan edildiğini duyurdu: “Yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vehameti, tedbirleri zorunlu hale getirmektir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülmesini temin için Anayasa’nın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.”

“Kahramanmaraş’ın Durumu Çok Kötü”

NTV’nin haberine göre, zamana karşı yarışın sürdüğü kentlerden Kahramanmaraş’ta bulunan AKUT Rize Ekip Sorumlusu Ali Güçlüuzunalioğlu, Ebrar Sitesi’nde sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin “Kahramanmaraş’ın durumu çok kötü. Enkaz altında çok sayıda vatandaş var. Şu an bizim bulunduğumuz enkazdaki vatandaşlarımızı çıkartmaya çalışıyoruz. Özellikle bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan telefonlarını kullanmamalarını rica ediyoruz. Çünkü iletişim kurmamızı güçleştiriyor. Diğer ekiplerimiz de buraya ulaşmak için yolda. Ancak birçoğu trafiğe takılmış durumda. Kötü hava koşulları ve yolların depremde zarar görmüş olmasından dolayı ekiplerimiz gelmekte zorlanıyor. Şu anda elimizden geleni yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

“Hatay’da 10 Binadan Sekizi Yıkılmış Durumda”

Habertürk canlı yayınında deprem bölgesinden bildiren Zülfikar Ali Aydın, enkaz altında yüzlerce insanın kaldığını söyledi. Hatay’ın merkezinde ve dış çeperindeki mahallelerde 10 binadan sekizinin yıkılmış ve kalanların da kullanılamaz durumda olduğunu anlatan Aydın, “Enkaz altında bekleyen çok sayıda insan var. Dünden bu yana elektrik yok, iletişim altyapısı yok ve internete erişim çok sorunlu. Sadece canlı yayınla uydu üzerinden yayın yapabiliyoruz”  dedi.

Yayın yaparken yurttaşların yanlarına gelip yardım isteğinde bulunduklarını anlatan Aydın, aynı şekilde yüzlerce binanın altında sağ kurtarılmayı bekleyen insanların olduğunu, iletişim kurup “İyiyim, yardım istiyorum” dediklerini dile getirdi. Sabah saatlerinde eski şehrin ortasındaki caddelerde oturulabilir bir bina kalmadığını söyleyerek bölgedeki durumu aktaran Aydın, “Sadece 1800’lerde yapılmış bir taş yapı olan otel kalmış. Yıkım büyük” diye konuştu.

“Bir Hayalet Şehirle Karşılaşıyorsunuz”

Habertürk’ten Mehmet Akif Ersoy sabah saatlerindeki canlı yayında, felaketin boyutlarının çok büyük olduğunu vurguladı ve “Hatay’a girdiğinizde bir hayalet şehirle karşılaşıyorsunuz. 30 saate yakın bir süre oldu ve arama-kurtarma ekipleri burada çalışamıyor. Cadde boyunca birkaç kilometre yol yürüdüm, Hatay’ın çok büyük bir kısmı yıkılmış ve hayalet şehre dönüşmüş durumda”  dedi.

Kamu binalarının ve hastanelerin hasarlı olduğuna dikkati çeken Ersoy şunları söyledi: ”Artçıların sonucunda risk var, öte yandan soğuk riski var. İzmir depreminde 17 bina yıkıldı, tüm Türkiye seferber oldu ve günlerce enkaz çalışmaları yürütüldü. Burada 6-7 bine yakın bina yıkıldı. Ne kadar müdahale edileceğini mukayese edelim. Bir de soğuktan ötürü hipotermi tehlikesi var.”

“Su ve Gıda Gerekli”

Islahiye’den bildiren Çetiner Çetin ise “Islahiye’nin yarısından çoğu yıkılmış, geri kalan yarısı da kullanılamaz durumda. Yardımlar istenilen düzeyde değil, artırılması gerekiyor” dedi. “Su olmadığı için insanlar sağlıklı olmayan şartlarda su içmek zorunda kalıyorlar” diyen Çetin, “Su ve gıdanın yanı sıra, kadın ve çocuklarımız için temizlik malzemeleri gerekiyor. Marketler ve eczaneler kapalı. Sağlık ve ilaç ihtiyacı var. Bir taraftan cenazeler çıkarılıyor ve yetersiz kaldığı için kamyonlar ve kamyonetler kullanılıyor. Bunun da karşılanması lazım. GSM operatörleri çok sıkıntılı. Farklı illerden buraya katkı sağlayabilirlerse, burada durum içler acısı” ifadelerini paylaştı.

“Hava Buz Gibi”

Malatya’dan son durumu bildiren Uzay Kesmen ise “Malatya için çok iyi haberler veremiyoruz. Çeşitli yerlerde arama-kurtarma devam ediyor. En az 300 bina çökmüş durumda, tümünde olmasa da çoğunda çalışmalar sürüyor. Çevre yolunda kafanızı nereye çevirseniz benzer bir durumla karşılaşıyorsunuz. Bir yandan da hava buz gibi. Zaman zaman sıfırın altına düşüyor ve kimi zaman da tipi şeklinde kar yağıyor. İnsanların psikolojileri bozulmaya başladı” dedi.

Tüm Dünyadan Yardımlar Yola Çıktı

AFAD’ın Türkiye Afet Müdahale Planı’ndaki en üst düzey olan ve “Uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğu” anlamına gelen “4’üncü seviyede” alarm veren Türkiye’ye tüm dünyadan yardımlar yola çıktı. Dün sabaha karşı 04.17’deki sarsıntıdan sonra Türkiye’ye yardım teklif eden ülke sayısı 45’i geçti ve gönderilen ekipler bu sabah itibarıyla yurda gelmeye başladı. Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic şimdiye kadar 19 Avrupa ülkesinden 27 arama-kurtarma ve sağlık ekibinin depremden sonra Türkiye’ye yardım etmek için seferber edildiğini duyurdu. Azerbaycan, Türkiye’ye yardımlarını sürdürüyor. İtalya, Hindistan, Pakistan, Çin, Ukrayna ve İsrail Türkiye için harekete geçen ülkeler arasında…

Enkazdan Gelen Umut Dolu Haberler

Yanı sıra NTV’den öğrenildiğine göre Kahramanmaraş’ta Menderes Mahallesi’ndeki bir binanın enkazından 15 aylık bebek çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Hatay’ın Odabaşı Mahallesi’nde yıkılan binanın enkazından 30 yaşındaki bir kadın ve 6 aylık bebeği, 29 saat sonra sağ çıkarıldı. Hatay merkezde arama çalışmaları yapan ekipler, bir binadan sesler geldiğini tespit etti. Bunun üzerine belirlenen binada çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, iki çocuğu sağ olarak bulundukları yerden çıkardı. Malatya’da yıkılan bir binanın altında kalan 3 yaşındaki çocuk, 22 saat sonra enkazdan sağ kurtuldu. Osmaniye’de yıkılan bir apartmanın enkazında depremin 24. saatinde bir yurttaş kurtarılarak, umut oldu. Hatay’ın İskenderun ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan 3 binanın enkazından 1’i çocuk 4 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki depremde binanın altında kalan anne ve kızı, UMKE ve vatandaşların ortak çalışmasıyla kurtarıldı.

EkoIQ Editör