#ekoIQ Gıda 18 Haziran Sürdürülebilir Gastronomi Günü: Sağlımıza, Çevremize Zarar Vermeyen Mutfaklar
Gıda

18 Haziran Sürdürülebilir Gastronomi Günü: Sağlımıza, Çevremize Zarar Vermeyen Mutfaklar

18 Haziran Sürdürülebilir Gastronomi Günü

2050 yılına kadar dünyada beslenmesi gereken 9 milyardan fazla insan olacağı tahmin edilmekle birlikte üretilen tüm gıdaların üçte biri israf ediliyor. Oysa üreticiler olarak doğal kaynaklarımızı nasıl kullandığımız, tüketiciler olarak ise gıdamızı nasıl seçtiğimiz konusunda daha dikkatli davranmalıyız.

Derleme: S. Sena AKKOÇ

Yemek sanatı olarak adlandırılan gastronomi, aynı zamanda belirli bir bölgenin yemek yapma biçimi anlamını da taşıyor. Farklı bir deyişle gastronomi, çoğu zaman yerel yemekleri ve mutfağı da içine alıyor. Sürdürülebilirlik ise bir şeyin kaynakların müsrifçe kullanılmadan, sağlığımıza ve çevremize zarar vermeden, gelecekte de devam ettirilebilecek şekilde yapılması demek.

Sürdürülebilir gastronomi, malzemelerin nereden geldiğini, gıdanın nasıl yetiştirildiğini ve malzemelerin hem pazarlarımıza hem de tabaklarımıza nasıl ulaştığını dikkate alan bir mutfak anlayışı.

Neden 18 Haziran Sürdürülebilir Gastronomi Günü?

Sürdürülebilir şekilde üretilen yerel gıdaları tüketmek, insanların geçim kaynakları, çevre ve ekonomiler üzerinde önemli bir fark yaratıyor. 2050 yılına kadar dünyada beslenmesi gereken 9 milyardan fazla insan olacak. Ancak üretilen tüm gıdaların üçte biri israf ediliyor.

Bugün okyanuslarımızı, ormanlarımızı ve topraklarımızı sürdürülemez şekillerde kullanıyoruz. Üreticiler olarak doğal kaynaklarımızı nasıl kullandığımız, tüketiciler olarak ise gıdamızı nasıl seçtiğimiz konusunda daha dikkatli davranmalıyız.

Yerel olarak yetiştirilen ürünleri tüketmek, bölge ekonomisini canlandırmaya, çiftçileri desteklemeye yardımcı olmakla birlikte gıda taşımacılığı sırasında açığa çıkan seragazını ve üretim için kullanılan kaynakları azaltıyor. Yerel ürünleri satın almayı tercih ettiğimizde bu ürünler için talep oluşturmuş oluyoruz. Bu da çiftçilerin geçim kaynaklarını sürdürmelerine yardımcı oluyor.

Sürdürülebilir Gastronomiyi Neden Önemsemeliyim?

Çoğumuz yemekle ilgileniyoruz. Bazılarımız yemekle GERÇEKTEN ilgileniyoruz. Yerel yiyeceklerimizi ve pazarlarımızı önemsememiz, mutfak köklerimizi yani mutfakların kaynağı olan geleneksel ürünleri, tarifleri ve kültürleri korumaya yardımcı olabilmemiz anlamına geliyor. Böylelikle değer verdiğimiz yiyecekleri büyütmek için harcanan kaynaklara dikkat edilmesini ve mutfak geleneklerinin canlı tutulmasını sağlayabiliyoruz.

Ne Yapabilirim?

Yerel üreticileri destekleyin: Yerel pazarlara gidin. Küçük üreticilerden veya aile çiftliklerinden satın alarak bu üreticilerin geçim kaynaklarını destekleyebilir, toplulukların güçlendirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Seyahatleriniz sırasında yerel yemekleri deneyin: İster adını hiç duymadığınız balık türlerini ister daha önce hiç görmediğiniz meyveleri deneyin. Yerel ürünleri tüketmeniz, bulunduğunuz yerin kültürünü daha iyi anlamanıza yardımcı olur ve yerel ekonomileri destekler.

Gelenekleri canlı tutun: Doğası gereği genellikle sürdürülebilir olan mutfak gelenekleri bize kökenlerimizi hatırlatıyor. Bölgenize özgü malzemeleri kullanan yemek tariflerini deneyebilirsiniz.

Yemek israfından kaçının: Yemek yaparken ve yemekten sonra tüm malzemeleri akıllıca kullanmaya özen gösterin. Porsiyon boyutlarına, son kullanma tarihlerine ve öğünleri yeniden tüketilebilir hale getirmeye dikkat etmeniz doğal kaynakları korumanın en kolay yollarından biri.

About Post Author