İnsani İhtiyaçlara Genel Bakış verileri, 2021 yılında, tahminen 235,4 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu gösteriyor. İklim değişikliği, Covid-19 pandemisinin sonuçları, derinleşen yoksulluk ve artan çatışmalar dünya ölçeğinde birçok topluluk için hayati tehditler oluşturuyor. Riskler giderek artsa da insani yardım çalışanları küresel krizlere yanıt vermek için hayatları pahasına çalışmaya devam ediyor.
Derleme: S. Sena AKKOÇ
20 yıl önce, 19 Ağustos’ta, Bağdat’ta bulunan Canal Oteli’ne düzenlenen bombalı saldırıda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Sergio Vieira de Mello’nun da aralarında bulunduğu 22 insani yardım çalışanı yaşamını yitirdi. Beş yıl sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, küresel krizlerden etkilenen insanlara yardım etmek için kendi hayatlarını feda eden insani yardım çalışanlarını anmak ve onurlandırmak için 19 Ağustos’u, Dünya İnsani Yardım Günü olarak kabul etti.
Tahminen 235,4 milyon Kişinin İnsani Yardıma Gereksinimi Var
İnsani yardım; açlık, yoksulluk, anne sağlığı, eğitime erişim, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi sorunlar karşısında desteğe gereksinim duyan insanlara yapılan yardımları ifade ediyor. Bu tür yardımlar genellikle hükümet veya diğer kurumların uzun vadeli yardım planlarının altında yer alan, daha kısa vadeli planlardan oluşuyor. Ve daha çok hayat kurtarmaya yönelik ilk müdahaleleri sağlamaya ve insan onurunu korumaya odaklanıyor. Uluslararası insani yardımın önde gelen kuruluşları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), BM Mülteci Ajansı (UNHCR), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Gıda Programı (WFP) yer alıyor.
İnsani İhtiyaçlara Genel Bakış verileri, 2021 yılında, tahminen 235,4 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu gösteriyor. İklim değişikliği, Covid-19 pandemisinin sonuçları, derinleşen yoksulluk ve artan çatışmalar dünya ölçeğinde birçok topluluk için hayati tehditler oluşturuyor. Eşi benzeri görülmemiş ve çoğu birbiriyle bağlantılı bu kriz ortamı, yardım çalışanları için de giderek daha tehlikeli bir ortam oluşturuyor.
- 2021’de 460 yardım görevlisi saldırıya uğradı: 140 kişi öldü, 203 kişi yaralandı ve 117 kişi kaçırıldı.
- Ölen yardım çalışanlarının %98’i ulusal personel ve %2’si uluslararası personelken yarısından fazlası (%53) da ulusal sivil toplum kuruluşu personeliydi.
- Şiddetin büyük bölümü Güney Sudan, Afganistan ve Suriye’de gerçekleşti.
- Ukrayna’daki savaşta gerçekleşen roket saldırıları ve bombardımanın sivilleri ve yardım sağlayıcıları eşit derecede tehdit ettiği göz önünde bulundurulduğunda bu sayıların çoğalması bekleniyor.
Riskler giderek artsa da yardım çalışanları küresel krizlere yanıt vermek için hayatları pahasına çalışmaya devam ediyor. Bu yılın İnsani Yardım Günü teması #NeOlursaOlsun (#Nomatterwhat) olarak belirlendi. Tema, artan zorluklara karşın kim olursa olsun, nerede olursa olsun ve ne olursa olsun topluluklarla omuz omuza duran yardım çalışanlarına dikkat çekiyor. Önceki yılların temaları da insani yardım sistemindeki tüm ortakları bir araya getirmeyi amaçlamıştı. Ayrıca iklim krizinin yol açtığı insani maliyetlerin aciliyetini vurgulamış ve dünya liderlerine en savunmasız gruplara destek olacak etkili politikaları desteklemeleri için baskı yapmayı hedefine koymuştu.