#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Dünya Limit Aşım Günü

2 Ağustos Dünya Limit Aşım Günü: Dünyanın Kaynakları Her Yıl Daha Erken Tükeniyor!

İnsanlığın ekolojik ayakizi ile dünyanın biyolojik kapasitesi giderek birbirinden uzaklaşırken Küresel Ayakizi Ağı’na göre, dünyanın bir yılda ürettiği kaynaklar neredeyse her geçen yıl daha erken tükeniyor. Dünya Limit Aşım Günü, her yıl insan tüketiminin doğanın ürettiği kaynakları tükettiği günü ifade ediyor ve aşım tarihini ertelemek için farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Çeviri: S. Sena AKKOÇ

Dünya Limit Aşım Günü, her yıl insan tüketiminin doğanın ürettiği kaynakları tükettiği günü ifade ediyor. İnsanlığın ekolojik ayakizi, tükettiğimiz her ürün ve oluşturduğumuz her atık için yeniden üretmemiz gereken kaynaklara karşılık geliyor. 1970’lerden bu yana insanlığın ekolojik ayakizi ile dünyanın biyolojik kapasitesi giderek birbirinden uzaklaşıyor. Küresel Ayakizi Ağı’na göre dünyanın bir yılda ürettiği kaynaklar neredeyse her geçen yıl daha erken tükeniyor.

Bir Yıllık Kaynak Yarım Yılda Tüketiliyor

2 Ağustos Dünya Limit Aşım Günü, aşım tarihini ertelemek için farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Küresel Ayakizi Ağı, Limit Aşım Günü’nü en basit haliyle dünyanın biyolojik kapasitesini insanlığın ekolojik ayakizine bölüp sonucu 365 gün ile çarparak hesaplıyor. İlk hesaplandığı 1970 yılında Limit Aşım Günü 30 Aralık’tı. Daha sonra bu tarih Temmuz ayına kadar ilerledi ki bu da bir yıllık kaynağı yarım yılda tükettiğimiz anlamına geliyor. 2018 yılında Limit Aşım Günü en erken tarih olan 25 Temmuz’da gerçekleşti. Bu yıl ise yeni bir ilerleme ile tarih, 2 Ağustos’a denk geldi.

1,75 Dünyaya İhtiyacımız Var!

Genel duruma bakıldığında bugün dünyanın kaynak ihtiyaçlarını karşılamak için 1,75 dünyaya ihtiyacımız var. Ülke dağılımına bakıldığında ise Katar’ın limitlerini aştığı gün 10 Şubat’a, Jamaika gibi daha az kaynak kullanan ülkelerde ise yaklaşık yeni yıla bir hafta kala bir tarihe denk geliyor.

#MoveTheDate Kampanyası

#MoveTheDate kampanyası, Dünya Limit Aşım Günü’nün tarihini ertelemek için başlatılan bir kampanya. Kampanya; kırsal güneş enerjisi projelerinden karbon emisyonunu dikkate alan sığır eti üretimine, döngüsel modadan kadın sağlığına kadar uzanan geniş bir çerçevede yürütülüyor.

#MoveTheDate, temelde beş değişim alanına odaklanıyor: Gezegen, Şehirler, Nüfus, Enerji ve Gıda.

Neler Yapılabilir?

Küresel karbondioksit emisyonları yarıya indirildiğinde 93 gün tasarruf edilebiliyor. Global Footprint Network ve Schneider Electric tarafından 2019’da yapılan bir analiz, mevcut binaları daha enerji verimli hale getirmenin ve karbondan arındırma gücünün Dünya Limit Aşımı Günü’nü 21 gün geriye götürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Gıda israfı yarı yarıya azaltılabildiği takdirde de tarih 10 gün ötelenebiliyor. Diğer yandan insanlığın et tüketimini azaltmak, limit aşımının 17 gün geriye alınmasını sağlıyor. Halihazırda dünya genelinde alınan bazı önlemlerin, son yıllarda aşım tarihinin öne gelişinin hızında düşüşe yardımcı olduğu da biliniyor.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör