#ekoIQ Sivil Toplum 2 Yılda 3 Milyon Kullanıcıyı Aştık
Sivil Toplum

2 Yılda 3 Milyon Kullanıcıyı Aştık

Ekim ayını geride bırakırken yüzlerce kampanya başlatıcısı, imzacı ve sivil toplum destekçisiy­le birlikte kutladığımız “2 Yıl 3 Milyon Gecesi”nin heyecanı hâlâ üstümüzde. Change.org, ikinci se­nenin sonunda, artık LinkedIn ve Instagram’dan sonra 3.276.326 kişiyle en yüksek kullanıcı sayısına sahip bir platform. Türkiye’de iki yıl önce üç kişilik bir ekiple bu yola çıktığımızda, ses getiren ve sonuca ulaşan kampanyalara imza ataca­ğınızı tahmin ediyorduk. Nitekim, Maslak 1453 inşaatından Fatih Ormanları’nın korunması, Doğa Koruma Kanunu, Alakır Nehri’nin Korunması, İztuzu Plajı’na inşaa­tın engellenmesi, Adrasan yangı­nından sonra ağaçlandırma, Hatay Dağ Ceylanları’nın korunması gibi çevre konusunda sayısız kampan­yaya ev sahipliği yaptık. Toplamda Türkiye’de 270 kampanya başarılı oldu. Bu kampanyaların %26’sı çevre alanındaydı. İlk sırada ise kampanyaların %36’sını oluşturan İnsan Hakları konulu kampanya­lar vardı. Bunu ceza adaleti (%11), hayvan hakları (%10) eğitim (%10), sağlık (%5) ve ekonomik adalet (%3) konuları takip etti. Change. org, çevre kampanyalarına ev sa­hipliği yapmaya devam ediyor ve umuyoruz önümüzdeki aylarda da sizin açtığınız yeni kampanyalarla yolculuğumuz ve sizin başarılarınız devam edecek. Sizlere bu ay da de­vam etmekte olan ve başarıya ula­şan çevre ve hayvan hakları kam­panyalarından bir seçki hazırladık. İyi okumalar.

Not: Bu sayfalara yansımasını istedi­ğiniz kampanyalarınızı bizimle pay­laşmak isterseniz, İletişim Sorumlu­muz Sırma Süren ile sirma@change. org’dan bağlantıya geçebilirsiniz.

Bozcaada Beton Ada Olmasın!
Ayşe Zuhal Koçdağ, Bozcaada’nın neredey­se % 90’ında yapılaşmayı öngören ve ada halkı tarafından iptali için dava açılan imar planına karşı change.org/bozcaada adre­sinden bir yıl önce bir kampanya başlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 yılında adayı bir şantiye alanına çe­virecek olan
1/25 bin ölçekli imar planı hazırlanmıştı. Plan, adanın %90’ını kapsayan tarımsal alanları, “bağ evi ve tarımsal fabrika” adı altında yapılaşmaya açmayı öngörü­yordu. Bu planla ilgili iptal davası devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 20 Ağustos 2014 tarihinde Çanakkale ve Balıkesir’in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazır­lamasıyla Koçdağ’ın yürüttüğü kampanya­ya hem imzacıların hem de medyanın ilgisi yeniden arttı. Şu ana kadar 32.000’in üze­rinde imza toplanan kampanyada Koçdağ, adanın yok olan doğal güzelliklerimiz ara­sına karışmaması için sizlerden imza bekli­yor: change.org/bozcaada

Büyük Evcil Köpekler İçin de Metro!
Londra, Moskova gibi dünyanın birçok büyük şehrinde Labrador Retriever, Golden Retriever, Sibir­ya Kurdu, Alman Çoban Köpeği gibi orta ve büyük ırk tabir edilen eğitimli ve evcil köpekler, sahipleri­nin yanında bulunması ve tasmala­rının takılı olması koşulu ile toplu taşıma araçlarında seyahat ediyor. Çağıl Bay da vapur ve deniz oto­büsü gibi toplu taşıma araçlarında seyahat edebilen evcil köpeklerin bir diğer toplu taşıma aracı olan metro-tramvay gibi raylı sistem­lerde de seyahat etmelerine izin verilmesi için Change.org’da kam­panyasını yürütüyor. 17.373 imza toplanan kampanyayla ilgili olarak Çağıl Bay şöyle diyor: “Biz ağız­lığını ve tasmasını da taktığımız köpeklerimizle dünyanın birçok şehrinde olduğu gibi ve hatta ken­di ülkemizin vapurlarında olduğu gibi raylı toplu taşıma araçlarında seyahat etmek istiyoruz.” Siz de Bay’ın kampanyasına change.org/ kopeklericinmetro adresinden des­tek olabilir ve kampanyayı imzala­dıktan sonra Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha çok kişinin deste­ğine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Niğde Hayvan Barınağı’ndaki Vahşete Şimdi Dur De!
Işın Görmüş, Niğde Köpek Barınağı’ndaki köpeklerin açlığa mahkum bırakıldığı ve ölü köpekleri yiyerek hayatta kaldığı haberleri üzerine kampanyasını başlattı. Kampanya, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’dan bir araştırma yapıp konuya açıklık getirmesini, köpeklerin yaşam ve beslenme şartlarını kötü etkileyen durumların ortadan kaldırması için bir an önce harekete geçmesini talep ediyor. Kampanyanın başlatıcısı Işın Görmüş, “Niğde Köpek Barınağı’ndaki köpeklerin açlığa mah­kum olması ve ölü köpekleri yiyerek hayatta kalmaya çalışması kabul edilemez. Hayvanlara işkencenin, kendi türünü yedirmenin önüne geçmek ve başka şehirlerde, barınaklarda yeni örneklerin ortaya çıkmasını engellemek için bir araya gelip sesimizi çıkarmalıyız” diyor. 47.500’ün üzerinde kişinin imzalarıyla destek­lediği kampanyaya sen de imzanla şimdi destek olabilirsin; change.org/nigdebarinagi

Ve Başardın, İşe Yarıyor!
Moda Sahil Parkı’nın
Betonlaşmasının Önüne Geçtin!
Modalı Süha Ertekin, sahil parkının hızla betonlaşmasına karşı change. org/modasahili imza kampanyasını başlattı. Ertekin, parkların kent in­sanının bir ölçüde de olsa doğayla buluşabildiği yegane alanlar olduğu­nu, ancak bu alanların betonla hap­sedilmesinin bu olanağı bitireceğini düşünüyordu ve bu nedenle hareke­te geçti. Ertekin, kampanyasıyla ilgi­li olarak “İstanbul’da belediyelerin park peyzaj uygulamalarında plak beton uygulamalarının gittikçe artan şekilde yer alması, parkların giderek yok olmasına yol açmakta ve toplum sağlığını tehdit etmekte. Bunun son örneği de Moda Sahil Parkı’nda yapı­lacak ve toplamda 4 dönüm toprağı hapsedecek olan betonlamaydı. Aci­len bu yanlıştan dönülmeseydi parkta toprağın suyla, insanın toprakla iliş­kisi kesilecek, beton tavalarda emil­meden birikip yansıyan radyasyon sağlığımızı bozacak, bu ortamda ye­şil alan bitki kökleri bozulacağından kamyonla getirilip karo karo yapıştı­rılan futbol sahası çimlerinden ibaret kalacaktı” dedi. 4.069 kişinin isteğine tepkisiz kalamayan İBB, Ertekin’in talebini yerine getirdi ve Moda Parkı beton olmaktan kurtarıldı. Ertekin, kendisini destekleyen kişilere de şu mesajı gönderdi: “Betonsuz Moda kampanyası için attığınız imza, yap­tığınız paylaşımlar ve sahiplenmeniz sayesinde Moda Sahil Parkı için çok güzel kazanımlar elde edildi. Bunun gerçekleşmesini sağladığınız için teb­rik ve teşekkür ederim. Cesaret edip bir konu hakkında ses çıkarmanın, ‘Biz bunun böyle yapılmasını iste­miyoruz’ diyerek katılımcı önerilerle geleceğe dair alınacak kararlarda rol oynamanın ve bu sesin arkasından gelecek insanları bulmanın pek de kolay olmadığı bir dönemde, hep be­raber çıkardığımız sesin duyulması hepimizin başarısıdır.”

Wolfie, Ailesiyle Yaşamaya Devam Ediyor
Derin Kabaağaç, Sibirya cinsi kurt köpeği Wolfie’nin sahibi. Wolfie, sara hastası ve bu ne­denle kapalı alanlar­da fazla duramıyor. Apartman komşusunun Wolfie’yi hastalığı gereği apartmandan atmaya çalışması üzerine harekete geçen Kabaağaç, Change.org’da kampanyasını baş­lattı. Wolfie’nin ailesinden ayrılmasına karşı çıkan 7.500 kişi, Kabaağaç’ın kampanyasını imzaladı. Kendisine destek olan kişilere ise kampanya sahibi Kabaağaç, teşekkürlerini şöyle iletti: “Sizlerin varlı­ğı, atılan 7.500 imza, bize bu görüşmelerde inanıl­maz güç verdi. Şimdi bizim zaten en başından beri istediğimiz gibi bahçede bir düzenleme yapacağız ve Wolfie’nin bahçede yaşaması sorunu ortadan kalka­cak. Bu düzenlemeyi yapmamıza zaten en başından komşumuz engel oluyordu, artık olmayacak ve Wol­fie de çamurlardan kurtulacak. Başka sorun çıkar mı? Çıkarsa sizlerin burada olduğunu biliyoruz ama ümidimiz o kişiler dahil herkesle huzur içinde ve kimse rahatsız olmadan yaşamaya devam etmek.”

Change.org’da Kampanya Başlatmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
www.change.org sitesine girin, Kampanya Başlat kutucuğuna tıklayın; aşağıdaki soruların olduğu formu doldurun, Kurallar bölümünü dikkatlice okuyun; sonra isterseniz fotoğraf veya video ekleyip kampanyanızı başlatın.
1- Başlatacağınız kampanya kime yönelik? Biliyorsanız birey, kurum ya da hükümet organının adı ve varsa e-posta adresini yazın.
2- Muhataplardan ne talep ediyorsunuz?
3- Bu kampanya sizin için neden önemli? Bir başka deyişle, insanlar bu kampanyaya neden destek vermeli?
İmzalarla birlikte siteye giren herkes kampanyanızı görebilir; her imza veren de kendi sosyal medya hesaplarından arkadaşları ve takipçileriyle paylaşabilir. Kampanyanızın muhatabına ilk imzalayan 50 kişinin imzasını içeren bir e-posta gider. Sonrasında da düzenli olarak kampanyanızın durumuna dair bilgilendirme e-postaları iletilir.

37.469 kişi, Koton’un Reklam Panosunu Kaldırttı
Zeynep S., Koton’un çocuk giyim markası için hazırladığı ve “Bir beden büyük almayın, seneye de giymem. Moda neyse onu giyerim” sloganıyla çıkan reklam panolarının kaldırılması için change.org/koton adresinde kampanyasını başlattı. Zeynep S., çocukların küçük yaşta tüketim toplumunun bir parçası yapılmasına ve “moda” olgusuyla istismar edilmesine karşı 4 gün gibi kısa bir sürede 20.000’in üzerinde kişinin desteğini aldı. Koton yetkileri ise kendilerine yöneltilen kampanyaya duyarsız kalmadı ve kampanyayla ilgili cevaplarını Change.org üzerinden yayınladı: “Koton müşterilerini dinlemeyi ve onların görüşleriyle uygun şekilde hareket etmeyi ilke edinmiş ve bugünlere bu yaklaşımla başarılı bir şekilde gelmiştir. Son reklam kampanyamızda kullandığımız ve imza kampanyanızda bahsi geçen sloganımızı dün akşam itibarıyla iletişim faaliyetlerimizden çıkardığımızı ve bu sloganı içeren billboard’ları değiştirdiğimizi bilgilerinize sunarız. Müşterilerimizin görüş ve istekleri Koton için her zaman yönlendirici olmaya devam edecektir. Saygıyla duyururuz.”
Geçtiğimiz ay başarıya ulaşan kampanyasıyla ilgili Zeynep S. ise kendisini destekleyenlere şu mesajı gönderdi: “Her birinizin desteği ile Koton billboard’larından sloganlarını kaldırmış, reklamlarını da büyük ölçüde düzenlemiştir. Fakat elde ettiğimiz asıl başarı, yakalamış olduğumuz farkındalıktır. Umuyorum ve inanıyorum ki gelecekte, firmalar reklamları ve reklamlarıyla kitlelere ulaştırdığı mesajları konusunda daha hassas davranacak ve Koton daima bunun bir örneği olarak kalacaktır. Herkese sonsuz teşekkürler.”

About Post Author