Dünyanın en yenilikçi sürdürülebilirlik projelerini ve teknolojilerini değerlendiren uluslararası Sustainia organizasyonunun 2013 yılı için seçtiği en iyi 10 çözüm…
Avrupa’dan Zambiya’ya, İsrail’den Çin’e, ABD’den Filipinler’e dünyanın en yenilikçi sürdürülebilirlik projelerini ve teknolojilerini değerlendiren uluslararası Sustainia kurumu, 2013’ün en iyi 10 projesini açıkladı.
79 ülkeden gelen 500’den fazla yeşil proje arasından seçilen en iyi 10 uygulama 2013 Sustainia Ödülü için yarıştı. Farklı sektörlerdeki yeşil uygulamalarıyla hem bulundukları toplulukların hem de yerel endüstrilerin dönüşümüne önemli katkı sağlayan uygulamaları, aralarına aralarında Kaliforniya Eski Valisi Arnold Schwarzenegger, AB’nin İklim Hareketi Komisyoneri Connie Hedegaard, Norveç Eski Başbakanı Harlem Brundtland ve BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı Dr. Rajendra Pachauri’nin de bulunduğu Sustainia Ödülü Komitesi değerlendirdi. Sustainia 2013 finalisti projelerinin kapsayıcı yenilikler içermesi dünyanın farklı yerlerinde de uygulanma olasılığını artırıyor.
Böylesini sıkı bir jürinin seçtiği sürdürülebilir inovasyon örneklerine bir bakmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.
1 – TaKaDu’dan Su Yönetim Yazılımı
Sustainia 2013 Ödülü’ne layık görülen yeşil uygulama, bilişim sektöründe faaliyet gösteren İsrail firması TaKaDu’ya gitti. TaKaDu’nun su tasarrufunu ve şebeke verimliliğini artırmak için geliştirdiği yazılım, var olan su kaynaklarının verimliliğini artırabilecek algoritmalar kullanarak su şebekelerinin sınıflandırmasını ve yönlendirmesini yapıyor. Şili, İspanya, Portekiz, Avustralya ve İngiltere’de de kullanılan uygulamayı geliştiren firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Amir Peleg’e göre küresel su krizi aslında bir su yönetimi krizi. Servis olarak yazılım çözümü olan TaKaDu, düşük maliyetle kolaylıkla uygulanabilen bir hizmet.
2- Çamaşır Suyu ve Güneş’ten Ampul: Liter of Light
Filipinler’de geliştirilen Liter of Light teknolojisi Sustainia’nın yapı sektörünün finalistlerinden. Liter of Light, basit bir tasarım fikriyle bir pet şişeyi içindeki su ve az miktardaki çamaşır suyu ile güneş enerjisi kullanarak 55 watt’lık ampullere dönüştürüyor. Uygulamanın 20 ayda 10 ülkede 350 bin aydınlatmaya ulaştığı açıklandı.
3- Tvilight’la Söndürün Işıkları
Şehircilik alanındaki finalistlerden Tvilight, kablosuz iletişim kurabilen bir sensör ve ışık azaltıcı cihazla boş caddelerdeki sokak lambalarının sönmesini sağlayan bir teknoloji. Hollanda’da geliştirilen Tvilight çözümleri, ABD’den Hindistan’a, Birleşik Arap Emirlikleri’nden İrlanda’ya birçok ülkede kullanılıyor.
4- Neutral.com’la Organik Pamuk
Moda sektöründe faaliyet gösteren finalist Neutral.com ise Danimarka’da kurulan ve Hindistan’da faaliyet gösteren bir sürdürülebilir kıyafet üreticisi. Üretim sürecinde bütüncül bir yaklaşım kullanan Neutral, organik pamuğu, geri kazanılmış atık su ve alternatif enerji kullanan fabrikalarda üretiyor. Firmanın kurucusu Lars Bech, gezegeni iyileştirebilmeyi, insanları daha sağlıklı kılmayı ve çiftçilere bir umut verebilmeyi amaçladıklarını vurguluyor.
5- Tamirat Çözümleri için iFix
Yarışmanın eğitim alanındaki finalisti iFix, ABD’de geliştirilen ve elektronik atıkların tamirini kolaylaştırmayı hedefleyen bir proje. Otomobilden bilgisayara birçok kullanılamaz aracın tamiri için alet ve kılavuzlar sunan iFixit Yönetim Kurulu Başkanı Kyle Weins, küresel e-atık sorunun çözümünün bir parçasının tamir olduğunu söylüyor.
6- BYD’den Tek Şarjla 250 Km Menzilli Otobüs
Bu yılın Sustainia finalistlerinden ulaştırma projesi BYD ise tek şarj ile 250 kilometrelik bir menzile sahip olan bir şehir hattı otobüsü geliştirmiş. İsmini daha önce de elektrikli arabalar konusundaki çalışmalarıyla duyduğumuz BYD (Build Your Dream) tarafından Çin’de geliştirilen proje, Hollanda, Danimarka, Macaristan, Uruguay, Kolombiya, Kanada ve ABD’de de uygulanıyor. Lityum demir fosfat piller kullanan araçlar düşük ses ve sıfır egzoz salımının yanı sıra operasyon ve yakıt maliyetlerini %80’e kadar düşürüyor.
7- Zambiya’dan Rahim Ağzı Kanserine Mobil Çözüm
Zambiya’da geliştirilen sağlık çözümü eC3 (Elektronik Rahim Ağzı Kanseri Kontrolü) ise Sahra Altı ülkelerde hızla artan mobil telefon kullanımından faydalanarak rahim ağzı kanseri konusunda farkındalığı artırıp tanı koyma ve tedavi süreçlerinde destekler sunuyor. Anında uzaktan kontrol yapılması dijital fotoğrafların Zambiya Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Merkezi’ne gönderilmesiyle başlayıp hastanın tedavi sürecinin uzmanlarca takip edilmesiyle devam ediyor. 2006 yılında yalnızca Zambiya’da 100 binden fazla kadın eC3 hizmetlerinden faydalanmış.
8- FreshPaper’la Taze Gıdalar
Yarışmanın gıda sektöründeki finalistlerinden Fenugreen firmasının, ABD’de geliştirildiği basit bir kâğıt teknolojisi FreshPaper. Sözkonusu ürün dünyanın 35 ülkesinde halihazırda kullanılıyor. Yalnızca organik malzemelerle üretilen FreshPaper, meyve ve sebzelerin olduğu basit bir paketin içine atılarak gıdaların saklama ömrünün 2 veya 4 kat uzamasını sağlıyor.
9- Mazuma Mobile’den Cep Telefonu Geri Dönüşümü
İngiltere ve Avustralya’da faaliyet gösteren Mazuma Mobile firmasının geri dönüşüm sistemi de Sustainia finalistlerinden. Mazuma atıl telefonları para karşılığında toplayıp kullanılabilir haldekileri yeniden kullanıcılara veriyor, geri kalanlarının da geridönüşümünü sağlıyor.
10- Veolia ve Dalkia, Enerjiyi Depolamayı Başardı
Yarışmanın enerji sektöründeki finalisti ise Veolia Environment ve Dalkia firmalarının İsveç’in Borås şehrindeki yenilenebilir enerji depolama çözümleri oldu. Firmalar Borås şehrinde ısıtma talebini aşan enerji üretimini sıcak su rezervlerinde depolayarak talepler arttığında tekrar kullanıcılara sunuyor.