Enerji

Şemsiyeniz Güneş Toplasın Sizin İçin…

“Güneş enerjisi hakkınızdır, talep edin” sloganıyla yola çıkan Elpaş, hem şemsiye hem de şarj ünitesi olarak kullanılan “SolBrella”yı pazara sundu. Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan 7 bin başvuru arasından “öne çıkan 10 yenilikçi fikir” arasında gösterilen SolBrella, aynı anda iki cep telefonu veya 1 tablet PC’yi şarj edebiliyor. Ürünün detaylarını Elpaş A.Ş. Ar-Ge’den Sorumlu Yönetici Ortağı Mert Gülgeç’ten dinleyelim…

SolBrella hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?
SolBrella, 2010 yılında oluşmuş bir fikir. Daha önce şemsiye ve göl­gelikler ile uyumlu, dış ortamda sorunsuz çalışacak, ucuz ve kolay kullanımlı böyle bir ürünün düşü­nülmemiş olması o zaman bizi de şaşırtmıştı. Benzerinin bulunma­ması nedeniyle yapmış olduğumuz patent başvurusu, 2012 yılında ba­şarıyla sonuçlandı ve belge almaya hak kazandık. Ancak hâlâ bir fikir dosyası olarak duran SolBrella, Türk Patent Enstitüsü’nden gelen bir telefon ile canlandı. O zaman için yapılmış son iki yıllık 7000 başvuru arasından hakem heyetin­ce “öne çıkan 10 yenilikçi fikir” arasına seçilen SolBrella, bize de bu fikrin artık bir ürün haline gelmesi gerektiği konusunda teşvik verdi.
2012 yılında başlayan endüstriyel tasarım çalışmalarımız, ilk meyvesi­ni 2013 yaz başında verdi. Deneme üretimi olarak ürettiğimiz ilk 100 adet SolBrella’nın bazıları 2013 sezonunda seçilmiş kimi turistik te­sislerde deneme kullanıma sunuldu. Olumlu ve olumsuz noktaları tespit edilerek iyileştirilen ürün, 2014 yılı Turizm Otel Ekipmanları Fuarı ile ilk kez resmi olarak turizm sektö­rü ile Antalya’da tanıştı. Çok büyük ilgi gören SolBrella, yeni bir fikir ol­masının etkisi ve sektöre bir yenilik getirmesi ile birçok tanınmış turizm markasında kullanılmaya başladı. Müşterilerden gelen talepler doğ­rultusunda iyileştirilen ürün, zaman içerisinde uluslararası marka tescili, CE uyum belgesi ile kalite belgeleri­ni de tamamladı.

Nasıl bir teknoloji ve sistem kul­landınız SolBrella’da?
Tasarımı yaparken bazı kriterler be­lirledik: Zorlu dış ortama dayanıklı­lık (tuz, nem, su, sıcak, insan faktö­rü vb). Bu kriterler doğrultusunda, öncelikle ekonomik, dayanıklı, çev­reci, geridönüşümlü malzemeler, özel tasarım elektronik şarj devre­si gibi birçok kendine has özelliği de barındıran SolBrella, esnek ve şemsiye geometrisine doğal uyumu ile sorunsuz kullanılıyor. Sistemde mono kristal hücreler kullanılıyor, üniversal şarj devreleri ile de hem bataryalı hem bataryasız olarak su­nuluyor.
Üretilen enerji 12vdc; kullanımı ise şemsiye direğine kolayca monte edilen çift-USB şarj kutusu ile su­nuluyor. Aynı anda iki cep telefonu veya 1 tablet PC’yi şarj edebiliyor. Yağmurda bile sorunsuz çalışıyor. Kısa devre veya çarpılma riski yok. Bu yüzden deniz kenarı, havuz ve kamp gibi yerlerde güvenle kullanı­lıyor.

İhracata başladığınızı da duyduk. Şu an kaç ülke pazarında varsınız?
SolBrella, bir Türk buluşu ve mar­kası olarak ABD, Yunanistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Portekiz, Kanada, İspanya, Bermuda, Gana ve Maldivler başta olmak üzere 14 ülkeye ihraç ediliyor.
Birçok ülkede temsilciliğimiz var. Örneğin SolBrella USA yakın za­manda devreye girdi ve ABD’ye satış ve tanıtım yapıyor. Keza Yunanistan ve İsrail için ulusal renkleri olan be­yaz-mavi ile üretiyoruz. Bazı büyük firmalar için (Coca-Cola, Vodafone vb ) kurum renkleri ile sunuyoruz.

Güneş enerjisi sektörünün Türkiye’de ulaştığı noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorunların çözülmesine yönelik önerileriniz neler olur?
Güneş enerjisinin maalesef ülkemiz­de tanınmaya ve kullanılmaya çok geç başladığını, sektörün özellikle orta ve büyük ölçekli projelerde hâlâ büyük teknik ve idari sorunları oldu­ğunu görüyoruz. Almanya’da ilkokul öğrencilerine güneş enerjili oyun­cak üretme dersleri ile çok küçük yaşta güneş enerjisinin kullanımı hakkında bilgi verildiğini görmek, ülkemizde bunun eksikliğini fark etmek buruk bir his. Ancak her ge­çen gün halkın bu konudaki ürün ve hizmet talebinin artıyor olması da sevindirici. Özellikle basının üzerine çok büyük görevler düştüğüne ina­nıyoruz. Bizim ürünümüz gibi basit ancak yaratıcı ürünlerin de günlük kullanımda yaygınlaşması ile kamu­oyunun bu teknolojiyi günlük haya­tında kullanmaya başlaması sektöre büyük katkı sağlayacaktır.

About Post Author