İklim

Ekoiq Haberleri

“Ulusal Niyet Beyanı Ortaklığı”
Marakeş’te düzenlenen COP22’de Fas ve Almanya’nın girişimi ile “Ulusal Niyet Beyanı Ortaklığı” kuruldu. Girişimin amacı ekonomilerini dönüştürmek, %100 yenilenebilir enerji hedefine ulaşmak için ülkeleri bir araya getirerek işbirliği yapmalarını sağlamak. 33 ülkenin dahil olduğu girişimde ABD, Avustralya, İtalya, Almanya, Fransa, Japonya gibi gelişmiş ülkeler ile Meksika, Fas gibi gelişmekte olan ülkeler bulunuyor. Girişimin üç temel hedefi ise şöyle: Var olan girişimlere, araçlara ve finansman da dahil kaynaklara daha geniş çaplı erişim için kapsamlı bilgi kaynakları oluşturmak ve bunları yaymak; çevre ve kalkınma kurumları arasındaki işbirliklerinin gelişmesini teşvik ederek ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde teknik destek ve kapasite geliştirme olanakları sağlamak; ülkelere özgü, iki taraflı ya da uluslararası NDC destek programlarının daha fazla finansal destek bulmasını sağlamak.

Atıktan Enerji Üreten Vinçler
İmalat ve proses endüstrileri, tersaneler, limanlar ve terminaller dahil olmak üzere geniş yelpazede bir müşteri kitlesine hizmet veren Konecranes, Türkiye’deki atıktan-enerjiye (WTE) ve biyokütle uygulamaları için özel olarak tasarlanmış kaldırma ve malzeme elleçleme teknolojilerini piyasaya sunuyor. Atıktan enerji üretimi, kentsel atıkların yakılması ile ortaya çıkan ve genellikle elektrik ve buhar formundaki enerji oluşturma süreci anlamına geliyor. Vinçler, modern atık yakma tesislerinde atıkların taşınmasından, yakılması için ayrıştırılana kadar önemli bir rol oynuyor. Konecranes’in atıktan enerjiye otomasyonunun programlanmasına yönelik yeni uygulaması “Ana Kullanıcı Arayüzü” (MUI) vincin PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) sistemine entegre oluyor ve operatörün tam otomasyonda 20 farklı iş rutinini planlayıp programlamasını sağlayarak atıkların teslim alınması, karıştırılması ve yakılmasına kadar olan tüm ocak operasyonlarındaki verimliliği artırıyor.

Çevre Eğitimi Anaokulunda
Maltepe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün, “Geleceğin Sahibi Bugünün Çevrecileri Eğitim Projesi” kapsamında 50 anaokulu öğrencisine çevre kirliliği ve geridönüşüm konularında eğitim verildi. Proje ile geçen yıl, Marmara Eğitim Köyü içinde yer alan anaokulu, Orhangazi İlkokulu, Küçükyalı E.C.A Elginkan İlkokulu ve Gülsuyu İlkokulu gibi okullardan yaklaşık 1000 öğrenci bilgilendirildi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Canan Aslan, hedeflerinin tüm resmi ilköğretim okullarında bu eğitimi vermek olduğunu belirterek, özel okullara da istedikleri takdirde eğitim vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Oyuncaklar Yoğurt Kabına
Bahar ve yaz ayları boyunca çiçek ve bitkilere saksı olan Pınar Yoğurt bu kez yenilenen ambalajıyla çocuklar için renkli ve eğlenceli oyuncak kutularına dönüşüyor. Ayrıca oyuncak kutularının üzerinde yer alan etiketlere isim ya da kutuda yer alan oyuncakların adı yazılabiliyor. Pınar Yoğurt’un bir yüzüne yeşil ve turuncu renkli oyuncak kutusu tasarımı uygulanan 2000 ve 2250 gramlık oyuncak kutusu ambalajlarına Türkiye’deki tüm satış noktalarından ulaşılabiliyor.

Biyolojik Çeşitliliğe Katkı için Yarıştılar
Akçansa tarafından maden sahalarının biyolojik değerlerini artırmayı amaçlayan “Biyoçeşitlilik Proje Yarışması”nda ödül kazanan projeler belli oldu. 5000 Euro değerindeki birincilik ödülünü İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Berke Olcaysoy, Galip Can Güçlü, Nedim Hacıosmanoğlu; 3000 euro değerindeki ikincilik ödülünü Gazi Üniversitesi’nden Sena Kurtulmuş, Ezgi Okumuş, Dr. Nurcan Uzel; 1500 euroluk üçüncülük ödülünü ise Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden Mustafa Eray Bozyel, Prof. Dr. Sezginer Tuncer, Prof. Dr. Ahmet Gönüz aldı. Organizasyonun ikinci aşaması olan uluslararası yarışmada başarı elde eden yarışmacılar ise 10.000 euro değerinde para ödülü kazanacak. Akçansa Genel Müdürü Umut Zenar, “Gençleri dinleyen, onlara kulak veren ve yaratıcılıklarını destekleyen bir şirketiz. Maden sahalarının biyolojik değerlerini artırmak için düzenlediğimiz bu yarışmayla da, sürdürülebilir geleceğe önemli katkılar sağlanacağına inanıyoruz” dedi.

About Post Author