#ekoIQ İklim 2020 ArcGIS StoryMaps Yarışması
İklim

2020 ArcGIS StoryMaps Yarışması

Haritalama ve analiz platformu Esri ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN)’in Ağustos 2020’de başlattığı ve 25 Kasım 2020’ye kadar devam eden 2020 ArcGIS StoryMaps Yarışması’nın kazananları belli oldu.

47 ülkeden, 74 okuldan ve 150’nin üzerinde kuruluştan hikaye anlatıcıları, küresel değişim üzerine yazdıkları hikayelerinde BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı ele alırken ArcGIS StoryMaps kullanarak konuma dayalı verileri hikayelerine entegre ettiler.

SDSN Başkanı Jeffrey Sachs, yarışmanın hedefini sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşırken, geleceğin liderlerinin jeo-uzamsal veri ve CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) araçlarını kullanma becerilerini geliştirmek ve bu becerilerin öyküler yoluyla aktarılması olarak özetliyor. Bununla birlikte insanların küresel olarak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında eğitilmesi de hedefleniyor. Hikayelerin etkileme ve dönüştürme gücünü kullanan yarışma, haritaların kullanımı sayesinde değişimi etkilerken farkındalık yaratıyor ve çözümleri gösterirken hikayelerle bütünleşmeyi kolaylaştırıyor.

SDSN, ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklar ile ilgilenmek üzere akademik toplulukları birbirine bağlarken Esri de değişimi yönlendirecek olan verinin toplanması ve analizinde jeo-uzamsal çözümler sunuyor. SDSN ve Esri ortaklığından doğan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın anlık görüntüsünü sunan SDGs Today veri portalı, mevcut durum hakkında fikir edinilmesini sağlıyor. Portalda aynı zamanda geleceğin küresel liderleri için öne çıkan hikayeler ve harita oluşturma dersleri de mevcut.

Yarışmaya 6 Ağustos-25 Kasım arasında 22 ülke, 74 akademik kurum ve 151 STK’dan iklim değişikliğinden Covid-19 döneminde sürdürülebilirliğe, sosyal adaletten cinsiyet eşitsizliğine çeşitli Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı ele alan hikayeler gönderildi. SDSN Başkanı Jeffrey Sachs, SKA Savunucusu ve çevre aktivisti Hindou Oumarou Ibrahim, National Geographic coğrafyacısı Alex Tait ve Esri’nin Baş Bilim İnsanı Dawn Wright’ın jüriliğini yaptığı yarışmanın kazananları, 20 finalist arasından seçilerek açıklandı. İşte yılın hikaye anlatıcıları ve hikayeleri:

Profesyonel hikaye anlatıcıları:

1- Territorial Empathy – Ayrımcılık Bizi Öldürüyor

2- Ainayya Rahma, Allessandro Aryo Setyaki, Martin Reynaldi Simanjuntak – iBanker Kendal Regency: Pirinç Tarlası Taşkınları ve Kuraklık Bilgisi

3- Alcis – Kuchi’lere Ayak Uydurmak: Afganistan’ın Göçebe Kabilelerinin Yerini Belirleme

Öğrenci hikaye anlatıcıları:

1- Eda Kazancioglu, Melissa Kaslowski, Zeynep Abes – Saklı Gerçekler: Türkiye’de Kadın Cinayetleri –

2- Dena Kayeh Enstitüsü – Dene K’éh Kusān: Dene Kéh Kusān’un bir Yerli Koruma ve Koruma Alanı olarak korunması için yerli bilgi ve bilime dayalı gerekçelendirme

3- Kellie Ward – Tennessee Nehri’nde Göremedikleriniz: Nehirdeki Kirliliğine Daha Yakından Bakış

Finale kalan 20 hikayeye buradan ulaşabilirsiniz.

 

About Post Author