İklim krizinin etkilerini azaltma ve adaptasyon çalışmalarına yönelik “Climate math: What a 1.5-degree pathway would take” başlıklı bir rehber yayınlayan yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, gelecek 10 yılda gıda ve orman alanları, elektrifikasyon, endüstriyel adaptasyon, temiz enerji ve karbon pazarı olmak üzere beş temel alanda emisyonların azaltılması için gerekli eylemleri matematiksel bir hesaplamayla ortaya koydu.
Rehberden öne çıkanlar şöyle:
Gıdada Yapılması Gereken Dönüşümler: Mevcut beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi halinde 2050 yılında küresel protein tüketiminde endüstriyel hayvancılığın %9 oranında yer alacağı öngörülüyor. Ancak 1.5 derece hedefini gerçekleştirebilmek için bu oran %4 olmalı. Aynı zamanda gıda üretiminin üçte birinin kaybına neden olan gıda israfının da önüne geçilmesi gerekiyor.
Orman Alanları için Gereken Dönüşümler: Ormanların korunması yönündeki tüm çabalara rağmen küresel ölçekte her yıl Yunanistan büyüklüğünde ormanlık alan yok oluyor ve küresel karbon salımlarının yaklaşık %15’i orman alanlarının yok olmasından kaynaklanıyor. 2050 yılına dek ise ormansızlaşmayı engellemek, yangınlarda kaybedilen yerleri yeniden ağaçlandırmak ve böylece ABD yüzölçümünün üçte birine eşdeğer 300 milyon hektarlık bir alanı ormana dönüştürmek gerekiyor.
Endüstriyel Operasyonlarda Dönüşüm
İnşaat, gıda, tekstil, üretim gibi düşük ya da orta ölçekli ısı ihtiyacı olan endüstriyel sektörlerin 2030 yılında enerji ihtiyacının temiz enerji kaynaklarından sağlanmasının ve 2016 yılında %28 olan elektrik enerjisiyle çalışma oranının 2050’de %76’ya yükseltilmesinin, 1.5 derece hedefine ulaşmak için önemli bir adım olduğu belirtilen raporda, endüstride döngüsel ekonomiye geçişe de büyük ihtiyaç olduğunun altı çiziliyor.
Enerji Tasarrufu ve Enerji Dönüşümleri: Petrole dayalı ulaşım endüstrisi yıllık karbon salımının %15’ini oluşturuyor. Bu endüstrinin hızlıca dönüşüme girmesi gerektiğini belirten rapor, temiz, yenilenebilir enerji kaynakları ile şarj edilen araçlara öncelik verilmesini önü sürüyor. Şehir merkezlerine araçla girişin yasaklanması, özel araç vergilerinin artırılması gibi önlemlerle toplu taşıma ve araç paylaşımı gibi alternatiflere olan ilgi artırılabilir. Bu da 2030 yılına dek özel araçların kullanımının %10 oranında azaltılmasını sağlayacak.
Diğer detaylar için habere buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi sosyal medyada takip etmek için tıklayın: LinkedIn | Instagram | Twitter | Facebook