#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

2021 Çevre Fotoğrafçısı Yarışmasının Kazananları Açıklandı

açık radyo açık kalmalı

Bu sene 14.’sü düzenlenen Yılın Çevre Fotoğrafçısı Yarışması, dünyanın en ilham verici çevre fotoğraflarını sergiliyor. Kazanan fotoğraflar çevre gerçeklerine ve yaşanan değişimlere ayna tutuyor.

Ödül, insanlığın hayatta kalma ve kendini yenileme yeteneğini vurgularken Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ndeki eylem çağrılarını da destekliyor.

Bu yılki yarışmanın kazananları da Glasgow’daki BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) açıklandı.

Yarışmanın kazananı İspanyol fotoğrafçı Antonio Aragón Renuncio, Gana’daki Afiadenyigba sahilinde kıyı erozyonu tarafından yıkılan bir evin içinde uyuyan bir çocuğun fotoğrafıyla 2021 Yılının Çevre Fotoğrafçısı ödülünün sahibi oldu. Renuncio, 10.000 £ para ödülünün sahibi oldu.

Yükselen Gelgit Oğulları başlıklı görsel, Batı Afrika ülkelerinde binlerce insanı evlerini terk etmeye zorlayan yükselen deniz seviyelerini vurguluyor.

Fotoğraf: Antonio Aragón Renuncio, Yükselen Gelgit Oğulları.

İşte yarışmanın kazanan diğer fotoğraf ve fotoğrafçıları:

Yılın Genç Çevre Fotoğrafçısı kategorisinin kazananı Amaan Ali tarafından Yeni Delhi, Yamuna Ghat’ta çekilen Cehennem.

Fotoğraf: Amaan Ali, Yamuna Ghat, Yeni Delhi, Hindistan’daki evinin yakınındaki bir ormanda yangınla mücadele eden bir çocuk.

The Resilient Ödülü: Ashraful Islam’ın Noakhali, Bangladeş’te aldığı Survive for Alive, Bangladeş’teki aşırı kuraklığın tüm canlılar için yarattığı zorlukları anlatıyor.

Fotoğraf: Ashraful Islam, Koyun sürüleri, çatlamış topraklar arasında ot ararken.

Sürdürülebilir Şehirler kategorisinin kazananı seçilen Net-zero Transition – Photobioreactor, Simone Tramonte tarafından, Reykjanesbær, İzlanda’da çekildi.

Fotoğraf: Simone Tramonte, Algalif’in İzlanda Reykjanesbaer’deki tesislerinde bulunan bir fotobiyoreaktör, temiz jeotermal enerji kullanarak sürdürülebilir astaksantin üretiyor.

İklim Eylemi kategorisinin kazananı Kevin Ochieng Onyango tarafından Kenya, Nairobi’de çekilen The Last Breath isimli fotoğraf,

Fotoğraf: Kevin Ochieng Onyango , Bir çocuk, arka planda bir kum fırtınası eşliğinde, gelecek değişikliklerin sanatsal bir izlenimi olarak bitkiden hava alıyor.

Su ve Güvenlik kategorisinin birincisi: Sandipani Chattopadhyay tarafından çekilen Green Barrier, Damodar Nehri, Batı Bengal, Hindistan. Fotoğrafta Alg patlamaları, ışığın yüzeye nüfuz etmesini ve altındaki organizmalar tarafından oksijen emilimini engelleyerek insan sağlığını ve bölgedeki habitatları etkiliyor.

Fotoğraf: Sandipani Chattopadhyay, düzensiz muson mevsimleri ve kuraklıklar, Hindistan’ın Damodar nehrinde alg patlamasına neden oluyor.

Geleceğin Ortamları kategorisi kazananı Sel, Michele Lapini, Panaro Nehri, Nonantola, Modena, İtalya’da çekildi.

Fotoğraf: Michele Lapini, Po Vadisi’ndeki Panaro Nehri’nin yoğun yağış ve eriyen karlar nedeniyle taşması sonucu bir ev sular altında kaldı.

İşte yarışmada kısa listeye kalan bazı görüntüler.

Ashraful Islam tarafından, Sirajgong, Bangladeş’te çekilen nehirde balık avı

Fotoğraf: Ashraful Islam, Yosun birikir ve tüm nehri doldurur, ardından birçok kayıkçı suda balık tutmak için buraya gelir.

Drying Incense, Azim Khan Ronnie tarafından, Hanoi, Vietnam’da çekildi. Fotoğrafta Vietnamlı işçiler, binlerce tütsü çubuğuyla çevrili. İşçiler, çubukların geleneksel olarak yüzlerce yıldır yapıldığı Vietnam, Hanoi’deki bir köy olan Quang Phu Cau’da oturuyor.

Fotoğraf: Azim Khan Ronnie, Vietnam halkının ruhsal yaşamında önemli bir rol oynayan tütsüler.

Celia Kujala tarafından fotoğraflanan Hooked Pup isimli çalışma, Coronado Adaları, Baja California, Meksika çevresinde çekildi.

Fotoğraf: Celia Kujala, Ağzına bir kanca takılmış bir Kaliforniya deniz aslanı adeta yardım istiyor.

Nemo’nun Bahçesi, Giacomo d’Orlando tarafından, Noli, İtalya’da çekildi. Çalışma özellikle çevresel koşulların bitki büyümesini son derece zorlaştırdığı alanlara adanmış alternatif bir tarım sistemini temsil ediyor. Bu kendi kendine sürdürülebilir proje, geleceğimiz üzerindeki artan iklim değişikliği baskılarına karşı koymak için su altı çiftçiliğini uygulanabilir çevre dostu bir çözüm haline getirmeyi amaçlıyor.

Fotoğraf: Giacomo d’Orlando, Nemo’nun Bahçesi.

Subrata Dey tarafından, Chittagong, Bangladeş’te alınan Plastikle Sınırlandırılmış Çevre fotoğrafı Chittagong’daki bir plastik geri dönüşüm fabrikasından.

Fotoğraf: Subrata Dey, Plastikle Sınırlandırılmış Çevre.

Temiz Enerji, Pedro de Oliveira Simões Esteves tarafından Serra de São Macário, Portekiz’de çekildi.

Fotoğraf: Pedro de Oliveira Simões Esteves, Rüzgar enerjisi türbinleri, bulutlu bir günde güneş dağların üzerinden batmadan birkaç dakika önce.

Çokgen Orman, Roberto Bueno tarafından Sierra de Béjar, Salamanca, İspanya’da çekilmiş. Çalışmada, odun sahipleri tarafından sürdürülebilir bir şekilde yönetilen bir kestane ormanını fotoğraflanıyor. Ağaçları çokgen alanlarda kesiyor ve ortasında ahşabın doğal olarak yeniden çoğalmasına yardımcı olan ağaçların olduğu daha küçük alanlar bırakıyorlar.

Fotoğraf: Roberto Bueno, Çokgen Orman.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı