Ekonomi

AP’de Sürdürülebilirlik Etiketlerine Fosil Yakıt Müdahalesi Engellendi

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri Pazartesi günü, bazı milletvekillerinin Avrupa Birliği’nin (AB) sürdürülebilir yatırımlar için önerilen kural kitabını engellemeye yönelik üç girişimini geri çevirdi.

Nisan ayında Avrupa Komisyonu, AB’de hangi yatırımların “sürdürülebilir” olarak etiketlenebileceğine gelecek yıldan itibaren karar verecek olan karmaşık bir mevzuatın parçası olan AB’nin sürdürülebilir finans taksonomisinin ilk bölümünü önermişti.

Avrupa Parlamentosu ve AB ülkeleri, karbondioksit limitlerinin yanısıra otomobil üretimi, rüzgar türbinleri ve çimento fabrikaları gibi ekonomik faaliyetlerin yeşil yatırım olarak kabul edilmesi için karşılanması gereken diğer kriterleri içeren teklifi inceliyor.

Reuters’te yer alan habere göre Pazartesi günü, Parlamentonun çevre ve ekonomik işler komiteleri, milletvekillerinin teklife itiraz etme yönündeki üç girişimini geri çevirdi. Milletvekillerinin veya AB ülkelerinin çoğunluğu öneriyi engelleyebilir.

Çevre komitesi başkanı Pascal Canfin, önergeleri reddeden oylama sonuçlarını memnuniyetle karşıladı ve sınıflandırmanın “yeşil finans kuralları konusunda AB liderliğini güçlendireceğini” söyledi.

Üç önerge, mevcut AB yasalarıyla uyumlu olmadığı veya nükleer enerji ve doğalgaz santrallarının yeşil yatırımlar olarak sınıflandırılması gerektiği gerekçesiyle sınıflandırma teklifini engellemeye çalışmıştı.

Komisyonun önümüzdeki aylarda, sınıflandırmanın nükleer ve doğalgaz yatırımlarını yeşil olarak etiketleyip etiketlemeyeceğini teyit eden ikinci bir teklif yayınlaması bekleniyor.

Komisyonun bu konulardaki kararı aylarca ertelendi ve bu yakıtların sürdürülebilir bir etiketi hak edip etmediği konusunda hemfikir olmayan AB hükümetlerinden yoğun lobicilikle karşı karşıya kaldı.

Geçen hafta 150 kampanya grubundan oluşan bir grup Brüksel’i doğalgazın yeşil olarak etiketlenmesine hayır demeye çağırdı. Bunun Avrupa’nın kömür, doğalgaz ve petrole olan bağımlılığını azaltmayı hedeflediği bir zamanda fosil yakıtlara yapılan yatırımları teşvik edeceğini ifade ettiler.

Brüksel, sınıflandırma ile iklim dostu projeleri yatırımcılar için daha görünür hale getirmeyi ve AB’nin seragazı emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projelere büyük miktarlarda özel sermayeyi yönlendirmeyi hedefliyor.

About Post Author