İklim

Change.org, 2021 Türkiye Değişim Raporu’nu Yayımladı

424 milyondan fazla kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal değişim platformu Change.org, Türkiye’de 2021 yılında 26.781 kampanya başlattı. 2021 yılında en fazla imza atılan kampanyalar, yıl boyunca toplumun en çok hangi konulara tepki gösterdiğini ve hangi konularda değişim beklediğini ortaya koyuyor.

Raporda verilen bilgilere göre 2021 yılında Change.org’da en çok kampanya başlatılan alan eğitim oldu. Başlatılan kampanyaların büyük çoğunluğunu özgür bir eğitim ve yönetim talep eden üniversite öğrencilerinin oluşturduğu görülüyor.

Eğitim alanını sırasıyla sağlık ve hayvan hakları kampanyaları izledi. Sağlık alanında, bu yıl da 2020’de olduğu gibi en çok maddi yetersizlik sebebiyle tedaviye ulaşamayan insanların tedavilerinin SGK kapsamına alınması talebiyle kampanya başlatıldı. Hayvan hakları alanında ise, en fazla kampanya hayvana şiddetin suç sayılması ve hayvana şiddet uygulayanların cezalandırılması talebiyle başlatıldı.

Bu yıl daha önceki yıllardan farklı olarak mücadele alanlarına iklim krizi temalı kampanyalar da eklendi. Destekçiler, iklim krizinin etkilerine karşı tepki göstermek ve çözüm talep etmek için, Change.org’u aktif bir şekilde kullandı.[su_pullquote align=”right”]Bu yıl daha önceki yıllardan farklı olarak mücadele alanlarına iklim krizi temalı kampanyalar da eklendi. Destekçiler, iklim krizinin etkilerine karşı tepki göstermek ve çözüm talep etmek için, Change.org’u aktif bir şekilde kullandı.[/su_pullquote] İklim kriziyle ilgili başlatılan kampanyalar arasında, Paris İklim Anlaşması’nın uygulamaya geçirilmesi, ormanların maden ve termik santral gibi sebeplerle yok edilmesinin engellenmesi, iklim değişikliğinin müfredata eklenmesi, temiz hava hakkı gibi kampanyalar yer aldı.

2021 yılında Change.org’da atılan 13.153.590 imzanın en çoğu hayvan hakları alanında atıldı. Hayvan hakları alanında en fazla imza alan konular, hayvana şiddete karşı caydırıcı cezalar içeren yasa çıkarılması ve hayvanları istismar edenlerin ceza alması konuları oldu.

Türkiye, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için de harekete geçti. Change.org’un “Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi”nin başlattığı kampanya, bu yılın en fazla imzalanan kampanyası oldu. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kampanya 472.302 imzayla 2021’in en fazla imzalanan kampanyası oldu. Bu kampanya geçtiğimiz yıl da en fazla imzalanan kampanyaydı.

Raporda en fazla imza alan diğer kampanyalara baktığımızda, çevre konusu toplumun duyarlı olduğu bir konu olarak ön plana çıkıyor. Çevre alanında bu yıl orman yangınlarına çözüm öneren kampanyalar öne çıktı. Yanan ormanların 50 yıl imara açılmaması için açılan kampanya 208.000 imza ile çevre alanında en çok imzalanan kampanya oldu.

Change.org Türkiye raporda, “Bir süredir iklim krizi ile mücadele için değişim
 yaratmak isteyen kişilerin ve sivil oluşumların, özellikle genç iklim aktivistlerinin kampanyalarının çoğaldığını ve güçlendiğini” vurguluyor. İklim alanında bu yıl, genç iklim aktivistlerinin başlattıkları kampanyalar ve iklim grevleri öne çıktı.

Bu yıl ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde sıcaklık rekorlarının kırılmasıyla birlikte, Change.org’da iklim krizi konusunda başlatılan kampanyaların sayısında artış oldu. Paris İklim Anlaşması’nın uygulamaya konulması talebi, madenler ve termik santraller yüzünden ormanların yok edilmesine karşı duruş, Z kuşağının “iklim acil durumu” çağrısı bu alanda ön plana çıkan kampanyalar arasındaydı. İklim krizi alanında toplam 29 kampanya başlatıldı.

Marmara Denizi’nde görülen yoğun müsilaj, bu senenin diğer önemli çevre konularından biriydi. Deniz salyası, deniz yaşamına büyük zarar verdi ve denize boşaltılan atıkların çevreye etkisini gözle görülür hale getirdi. Müsilaja karşı acil eylem planı oluşturulmasını talep eden kampanya 191 bin 724 kişi tarafından imzalandı.

Raporun tamamını indirmek için bu linki tıklayabilirsiniz.

About Post Author