İleri dönüşüme odaklanan ve sanatın dönüştürücü gücünden faydalanarak kaynakların verimli kullanımıyla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan Upcycle İstanbul Art and Design Festival, sürdürülebilir bir yaşam için dönüşüme hazır herkesi 4-5 Haziran tarihlerinde, Müze Gazhane’ye bekliyor. Festivalde atıklara ikinci şans veren tasarımlar, çevre konularını ve sürdürülebilirliği sorgulayan sanat yerleştirmeleri yer alacak.
Sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle Istanbul, ileri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak üzere 4-5 Haziran tarihlerinde, Upcycle İstanbul Art and Design Festivali’ni Müze Gazhane’de hayata geçiriyor. Atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini sanat ve tasarım aracılığıyla göstermeyi amaçlayan festival, her türlü dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çekecek.
Festival, “Upcycle You” çağrısıyla bireyi önce kendinden başlayarak ileri dönüşüme davet ediyor. Sanat ve tasarımın dönüştürücü gücünden ilham alacak festival; kaynakları daha verimli kullanan, sıfır atık prensibini benimseyen ve doğaya saygılı bir topluma dönüşme hedefiyle düzenleniyor.
İstanbul Art and Design Festivali’nde Neler Olacak?
Bilal Yılmaz, Ilgın Seymen, Murat Fesih Avcıbaşı, Gamze Eskinazi gibi sanatçıların ileri dönüşüm kavramından ilham alarak atıklardan dönüştürdüğü eserlerinin sergilendiği Upcycle İstanbul Art and Design Festival, aynı zamanda sıkıştırılmış karton içecek atıklarından imal edilen stantlarında sürdürülebilir bazaar, üniversite öğrencilerinden sürdürülebilir moda sergileri, Piknik Works tarafından tasarlanan ileri dönüşüm sahnede atık malzemelerden enstrümanlarla müzik yapan Fungistanbul konseri, ileri dönüşüm kaykay pisti deneyimi gibi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Radyo Voyage’ın medya sponsoru olduğu ve müzikleri ile eşlik edeceği festivalde ileri dönüşüm kavramı tüm ayrıntılarıyla konuşulacak, katılımcılara yönelik ileri dönüşüm atölyeleri düzenlenecek.
Atık Seramiklerden Yapılacak Sokak Tabelaları Kenti Süsleyecek
Müze Gazhane’yle sınırlı kalmayacak etkinlikler, ilerleyen aylarda İstanbul sokaklarının da dönüşümüne öncülük edecek. Dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir olacağını savunan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin (KTSM) öncüsü olduğu “İyi Bak Dünyana” hareketi kapsamında, sonbaharda, Upcycle İstanbul Platformu ileri dönüşüm sokak tabelaları projesi hayata geçirilecek.
KTSM’nin odak alanlarından biri olan seramiği merkeze alan proje kapsamında düzenlenecek sanatçı atölyelerinde zanaatkarlar ve öğrencilerin katılımı ile atık seramiklerden tasarlanacak olan sokak tabelaları, KTSM’nin konumlandığı Karaköy sokaklarında sergilenecek. Böylelikle, “Evin Senin Dünyan, İyi Bak Dünyana” diyerek her bireyi sanat ve tasarımla sokağına, mahallesine, şehrine iyi bakma ve bu yönde harekete geçme çağrısı yapılacak.
KTSM’nin stratejik ortaklığında ileri dönüşümün ilk kez sanat ve tasarımla buluşacağı festivalin çözüm ortakları arasında İBB, Kültür A.Ş, Müze Gazhane, Harvard Business Review, Local Makers, Radyo Voyage, Tetra Pak, İstaç, SCH Legal, YGA (Young Guru Academy), Envirotek yer alıyor.
Upcycle Kavramı ve Upcycle Istanbul Platformu
Upcycle, “yaratıcı yeniden kullanım” veya “eskiye değer katan dönüşüm” olarak özetleniyor. Atık malzemeleri, eski veya istenmeyen ürünleri, daha iyi kalitede, daha değerli, yeni tasarımlar haline getirme işlemi olan Upcycle; kaynakları verimli kullanmanın önemini hatırlatıyor. Ve Sürdürülebilirliğe hizmet ederek çevreye duyarlılığını gösteriyor. Ayrıca, eskiye ikinci bir şans vererek eşyaya, malzemeye bakış açısını değiştiriyor. Upcycle Istanbul ise sanatın iyileştirici gücünden faydalanarak ileri dönüşüm konusunda farkındalık yaratan, çevreye, doğaya, insana saygılı topluluklarla birlikte hareket eden, sürdürülebilir sosyal etkisi olan bir platform.