Kent

Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın Ulusal Şampiyonu İzmir Oldu

WWF tarafından düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması; iklim kriziyle mücadelede etkili, iddialı ve yenilikçi çözümler geliştiren kentleri öne çıkarıyor. Bu yıl 19 ulusal kazananın belirlendiği yarışmaya 50’yi aşkın ülkeden 280 yerel yönetim katıldı: Yarışmayı “İzmir” kazandı.

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın (One Planet City Challenge-OPCC) Türkiye Ulusal Şampiyonu “İzmir” oldu. OPCC, iklim değişikliği alanında dünyadaki en büyük ve en uzun süredir devam eden şehirlerarası yarışmalardan biri. Bu yıl 19 ulusal kazananın belirlendiği yarışmaya 50’yi aşkın ülkeden 280 yerel yönetim katıldı.

İklim Krizi ile Mücadele

WWF tarafından 2011 yılından bu yana gerçekleştirilen uluslararası yarışma ile iklim kriziyle mücadelede etkili, iddialı ve yenilikçi çözümler geliştiren kentler öne çıkarılıyor. Bu yılın jürisi İzmir’in kapsamlı bir iklim eylem planı benimseyerek bu alanda açıkça ortaya koyduğu liderlik vasfını takdir etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen eylem planının, kanıta dayalı oluşu ve emisyon-yoğun sektörlere yönelik somut eylemler içermesi dikkat çekti. İzmir’in özellikle kent çevresinde sürdürülebilir tarımı destekleme planını memnuniyetle karşılayan jüri, bunun şehirlerin sınırları ötesine etki edebilme nüfuzunun ender örneklerinden biri olduğunu not etti.

İklim Eylem Planları

OPCC, kentleri Paris Anlaşması ile uyumlu, iddialı iklim taahhütleri ve hedefleri geliştirmeleri için teşvik eden bir girişim. Bu yılki katılımın niceliği, her zamankinden fazla sayıda yerel yönetimin iklim eylem planlarını küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefi ile uyumlu hale getirmek için çalıştığını gösteriyor.

OPCC’ye katılan kentlerin planladıkları eylemler toplamda 246 milyon ton CO2e emisyon azaltımına denk geliyor. Kıyaslayabilmek açısından bu miktar İspanya’nın yıllık emisyonlarıyla neredeyse eşdeğer.

Jüri Değerlendirmesinde Kazanan İzmir Oldu

WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)  Türkiye bacağını takip ettiği yarışmada İzmir ve kısa listeye giren diğer kentler, aralarında C40, Afrika Kalkınma Bankası, CDP, ICLEI Dünya Ekonomik Forumu, Dünya Bankası gibi çeşitli kuruluşların uzmanlarından oluşan ve başkanlığını Resilience Rising Üstdüzey Yöneticisi Seth Schultz’un yaptığı jüri tarafından değerlendirildi.

Jüri değerlendirmesinde;

  • Kentlerin iklim eylem planlarının küresel sıcaklık artışını 1,5 oC sınırlandırma vizyonu ile uyumu,
  • Bu hedefleri gerçekleştirmede sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ve iklim krizinin etkilerine uyuma dair planlanan önlemlerin dengesi,
  • Yanı sıra liderlik, yenilikçilik ve karşılaştıkları zorluklarla mücadele etme yetileri dikkate alındı.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli

“Yerel Yönetimlere Önemli Görevler Düşüyor”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli İzmir’in başarısını şu sözlerle kutladı: “Dünya nüfusunun yarısından fazlasını ağırlayan kentler aynı zamanda küresel ölçekte sera gazı emisyonlarının yaklaşık %70’inden sorumlu. Bu nedenle gerek iklim krizine neden olan emisyonların azaltılması gerekse bu krizin artık kaçınılması mümkün olmayan etkilerine uyum konusunda yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Sürdürülebilir kent olma vizyonuyla öncü adımlar atarak Türkiye’deki dokuz belediye arasından öne çıkan ve 2018 yılının ardından bir kez daha OPCC’nin ulusal kazanını olan İzmir’in bu başarısını gönülden tebrik ediyorum.”

“Küresel Sıcaklık Artışını 1,5°C ile Sınırlama Hedefine Katkı Sunuyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şu değerlendirmede bulundu: “İzmir bu yarışmanın ulusal birincisi olduğu için çok mutluyum, gururluyum. Biz iklim krizi ile mücadelede yol haritasını belirleyen öncü kentlerden biriyiz. Hazırladığımız eylem planları ile Paris anlaşmasında küresel sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlama hedefine katkı sunuyoruz ve uygulamalarımızı bu yönde hayata geçiriyoruz. Çabamızın uluslararası ölçekte karşılık bulması bizi onurlandırıyor. İlk kez İzmir UCLG Kültür Zirvesi’nde duyurduğumuz döngüsel kültür kavramıyla iklim krizi ile mücadelede örnek bir dünya kenti olmaya da devam edeceğiz.”

 

 

About Post Author