#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Türkiye’nin Umut Nesli Söz Aldı, İklim Krizini Konuşuyor

Save the Children, çocukların iklim krizi ve eşitsizlikle ilgili talep ve önerilerini yetkili makamlara duyurabilmelerine destek olmak amacıyla “Umut Nesli” (Generation Hope) kampanyasını başlattı. Save the Children Türkiye Ülke Ofisi ise İstanbul ve Antakya’daki toplum merkezlerinde çocuk oturumları düzenleyerek 12-18 yaş arasındaki çocukların iklim krizi ve ekonomik eşitsizlikle ilgili fikir, talep, öneri, çözüm, umut ve ihtiyaçlarına kulak verdi.

 

Günümüzde dünyadaki milyonlarca çocuğun yeterli ve uygun gıdaya, yaşayacak yere, eğitime, korunmaya ve sağlık hizmetlerine erişimlerinin olmadığı biliniyor. Covid-19 ve iklim krizinin etkisiyle daha da kötüleşen durum, en çok çocukları etkiliyor.

Mart 2022’de Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından altıncısı yayımlanan “İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” raporuna göre, yüksek emisyonların devam etmesi durumunda taşkınlar, kuraklık, sel ve toprak kayıplarının gerçekleşebileceği öngörülüyor. Özellikle küresel ısınmayla yüzyılın sonuna kadar üç kat artması beklenen ölümlerin, 2050 yılına kadar Avrupa genelinde iki kattan da fazla artacağı belirtiliyor.

 İklim Krizinden En Çok Çocuklar Etkileniyor

Tüm bu gelişmelerden en çok etkileneceklerin, yine en kırılgan coğrafyada yaşayan ve ekonomik anlamda dezavantajlı çocuklar olacağına dikkat çeken Save the Children, çocukların iklim krizi ve eşitsizlikle ilgili talep ve önerilerini yetkili makamlara duyurabilmelerine destek olmak amacıyla “Umut Nesli” (Generation Hope)  kampanyasını başlattı. Save the Children, dünyanın dört bir yanındaki çocukların iklim değişikliği ve ekonomik eşitsizlik hakkında görüşlerine kulak veriyor.

Çocuk Oturumları Düzenleniyor

Bu kapsamda harekete geçen Save the Children Türkiye Ülke Ofisi de İstanbul ve Antakya’daki toplum merkezlerinde çocuk oturumları düzenlemeye başladı. Çocuk koruma uzmanlarının kolaylaştırıcılığıyla düzenlenen oturumlarda; 12-18 yaş arasındaki çocuklar iklim krizi ve ekonomik eşitsizlikle ilgili fikir, talep, öneri, çözüm, umut ve ihtiyaçlarını dile getirme fırsatı buldu.

Görüşler Bir Rapor Olarak Sunulacak

Oturumlarda, değişmesi gereken durumlarla, bunları değiştirme yolları ve yetişkinlerin nasıl yardım etmesi gerektiği konusunda toparlanan görüşler bir rapor olarak hazırlanıp kasımda düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP) 27 ve G20 toplantılarında karar vericilerle paylaşılacak. Yanı sıra kampanyanın çevrimiçi anketiyle daha geniş kitlelerin görüşlerinin alınıp rapora eklenmesi planlanıyor.

 

EkoIQ Editör