Rusya’nın doğalgaz tehdidine karşı, AB bir dizi önlemi hayata geçiriyor. Enerji tasarrufu konusunda gerek bireysel gerek şirketler düzeyinde herkesin sorumluluk alması gerektiği belirtilirken klimadan ışıklandırmalı reklam panolarının kullanımının sınırlandırılmasına dek geniş bir çerçevede önlemler sıraya kondu. Böylelikle Rusya doğalgaz tedarikini tümüyle kesse dahi yaşamın olumsuz etkilenmemesi hedefleniyor.
Rusya’nın doğalgaz tehdidine karşı Avrupa Birliği (AB), enerji tüketimini azaltmak için bazı önlemleri sıraya koydu. Euronews’te yer alan haberde; Avrupa Komisyonu ve AB Enerji Bakanları’nın, enerji kaynakları açısından zorlu geçmesi beklenen önümüzdeki kış öncesinde, doğalgaz tüketimini azaltma planı üzerinde anlaştıklarına yer verildi.
Hükümetler, enerji tasarruf planını hayata geçirirken bireysel olarak ve şirketler düzeyinde herkesin sorumluluk alması gerekeceğini belirtiyor.
Plana göre, 1 Ağustos ve 31 Mart tarihleri arasında doğalgaz tüketiminin %15 oranında azaltılması öngörülüyor. Böylelikle Rusya doğalgaz tedarikini tümüyle kesse dahi kış süresince evlerin ısıtılmasına ve fabrikaların üretim yapmasına devam edebilecek.
Acil Durum Rezervlerinin Doldurulması Hedefleniyor
Şu ana dek Moskova’nın 12 AB üyesi ülkeye gaz tedarikini kısmen ya da tamamen kesmesi üzerine hükümetler de doğalgaz tüketimini azaltarak kışa kadar acil durum rezervlerini doldurmayı hedefliyor.
Hükümetlerin aldığı bazı önlemler şu şekilde:
Fransa’da Işıklandırmalı Reklam Panolarına Sınırlama
Fransa’da hükümetin önümüzdeki iki yılda enerji tüketimini 2019 yılına göre %10 azaltmayı hedefleyen bir plan hazırladığı belirtildi.
Enerji tüketimini azaltmak için klima kullanan mağazalara kapılarını kapatma zorunluluğu getirildi. Bunun dışında hükümet ışıklandırmalı reklam panolarını öğleden sonra 1 ve 6 arasında tüm şehirlerde yasaklamayı istiyor. Uygulama şu anda 800 binden az nüfuslu şehirlerde geçerli olsa da henüz uygulanmadığı ifade ediliyor.
Almanya’da Kamu Binalarında Tasarruf Tedbirleri
Almanya’da kamu binalarında koridor, büyük salonlar ve teknik odalar gibi sürekli kullanılmayan alanlardaki ısıtma sistemlerinin durdurulmasının mantıklı bir adım olacağına dair görüşler dile getirildi.
Yanı sıra merkezi bir zorlama olmaksızın bazı belediyeler ve eyaletler, sokak aydınlatmalarını azaltmak ve kamu binalarında sıcaklık limiti koymak gibi önlemler aldı.
Almanya 2021 yılında doğalgazının %55’ini, petrolünün %35’ini ve kömürün %45’ini Rusya’dan temin etmişti.
İspanya’da Klimalara Derece Ayarı
İspanya’da şirketlerin yazın klimaları 27 derecede kışın ise 19 derecede tutmaları yönünde bir genelge yayımlandı. Hükümet mağazalardan kapıların otomatik olarak kapanmasını sağlayacak sistemler kullanmasını da istedi. Ayrıca akşam 10’dan sonra mağaza vitrinlerinin ışıklarının kapatılması da alınan bir diğer önlem.
İtalya Henüz Önlem Almadı
Rus doğalgazına en bağımlı ülkelerden biri olmasına karşın İtalya henüz bir önlem almış değil. Yine de hükümet; kışın ısıtma derecesini 19, yazın da soğutma derecesini 27’de tutmayı, sokak aydınlatmalarını azaltmayı ve mağazaları erken kapatmayı öngören bir plan hazırlığında olduğunu duyurmuştu.