Enerji

Sidney Fosil Yakıt Reklamlarına İzin Vermeyeceğini Duyurdu

Sidney Belediye Meclisi’nin aldığı yeni bir kararla kentin dış mekanlarında fosil yakıt reklamlarının yapılması yasaklandı. 

Sidney Belediye Meclisi Sidney’in merkezinde fosil yakıt reklamlarının yapılmasını yasakladı.

Alınan kararla, Sidney kentinin dış mekanlarında bu tür reklamlar yer almayacak. Kent, haftada iki milyondan fazla kişiye ulaşan, dünyanın en büyük açık hava reklam ağlarından birine sahip. Amsterdam’dan sonra dünyada bunu yapan ikinci kent olan Sidney, aynı zamanda Avustralya’nın en büyük ticaret merkezi.

“Pazarlama ve Halkla İlişkiler, Kirletici Şirketler için Kullanıldı”

Fosil Reklam yasağı kampanyası, Avustralya’da tütün reklamcılığı yasağı ile günümüz fosil yakıt reklamcılığı arasında paralellikler gören 300 pazarlama, halkla ilişkiler, reklam ve medya profesyonelinden oluşan bir grup olan Comms Declare tarafından koordine ediliyor.

Comms Declare CEO’su Belinda Noble, “Pazarlama ve Halkla İlişkilerin onlarca yıldır kirletici şirketlere yardımcı olmak için kullanıldığını gördük. Bunun durmasını istiyoruz” dedi.

Fosil Yakıt Şirketleri Kendilerini Pazarlayamayacak

Comms Declare, fosil yakıt reklamlarını kömür, gaz ve petrol ürünlerini, esas olarak fosil yakıt üreten şirketleri veya fosil yakıtlardan gelirin %20’sinden fazlasını elde eden kuruluşları tanıtan reklamlar olarak tanımlıyor. Bu, reklam yasağının benzinli otomobiller veya gazla ısıtılan yüzme havuzları gibi ürünlere de yayılabileceği ve fosil yakıt şirketlerinin, kömür ve gazdan gelir elde ederken aynı zamanda güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin görüntüleri ile kendilerini pazarlayamayacakları anlamına geliyor.

Amsterdam’ın ardından dünyada bunu yapan ikinci kent olan Sidney, aynı zamanda Avustralya’nın en büyük ticaret merkezi.

“Fosil Yakıt Endüstrileri Siyasi Etki Uyguluyor” Eleştirisi

IPCC’nin en son değerlendirme raporu, fosil yakıt reklamcılığının olumsuz rolünü tanımlıyor. Raporun yazarlarının şu görüşleri dikkat çekici: “Fosil yakıt endüstrileri, reklamlar aracılığıyla ana akım medyaya benzersiz erişime sahip, medya raporlarının anlatılarını şekillendiriyor ve Avustralya gibi ülkelerde siyasi etki uyguluyor.”

Farklı Ülkelerden Benzer Uygulamalar

Benzer uygulamalar diğer ülkelerde de görülüyor. Fransa fosil yakıt reklamlarına ülke çapında bir yasak getirdi ve Amsterdam bu tür reklamları toplu taşıma ağında yasaklıyor. Birleşik Krallık ve Hollanda’daki en az yedi yerel yönetim bölgesi fosil reklam yasağı getirdi ve benzer yasalar Avrupa Birliği, Almanya, İsveç ve Kanada’da tartışılıyor.

About Post Author