İklim

Kuraklık Tahtalı ve Balçova Barajı’nın Su Seviyesini Düşürdü: “Acil Önlem Alınmalı”

İzmir’in su ihtiyacını karşılayan önemli barajlardan biri olan Tahtalı Barajı’nda su seviyesi %50’nin altına geriledi. Balçova Barajı’nın geçen yıl %54,87 olan su seviyesi ise %28,68’e düştü. Kuraklık açısından son 80 yılın en kötü dönemlerinden biri yaşanırken uzmanlar, yetkililerinin önlem alması gerektiğini söylüyor.

İzmir’in su ihtiyacı; Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanıyor. DHA’nın aktardığına göre, bu yıl kuraklık nedeniyle barajlardaki su oranlarında düşüş gözlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre, özellikle İzmir’in ana içme suyu kaynağı olan kentin %44’lük su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı’nda geçen yıl %54,26 olan su seviyesi, bu yıl %48,39’a düştü.

Balçova Barajı’ndan Su Alımı Durduruldu

Balçova Barajı’nın geçen yıl %54,87 olan su seviyesinin %28,68’e düşmesi nedeniyle barajdan su alımı geçen hafta perşembe gününden itibaren durduruldu. Buna karşın küçük kapasiteli barajlardan Ürkmez’de su oranı 50,73’ten 55,02’ye, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda 43,13’ten 56,26’ya, Gördes’te ise 4,15’ten 4,56’ya çıktı.

Kuraklık Sorunu Büyüyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı’ndaki düşüşe dikkat çekti. Yaşar, “Tahtalı Barajı’nda su seviyesi %50’nin altına düştü. Balçova Barajı ise %28’in altına düştü. 1 Eylül’den itibaren buradan su alımı durdu” dedi.

Tahtalı Barajı’nın İzmir’in ana barajı olduğunu belirten Yaşar şunları söyledi: “Tahtalı Barajı, İzmir’in ana barajı. %44 oranda su ihtiyacı buradan karşılanıyor. Yani yaklaşık 300 bin metreküplük suyu buradan çekiyoruz. 2007 yılındaki müthiş kuraklıkta su oranı burada %2’ye düşmüştü. O dönem İzmir oldukça zor günler yaşamıştı.”

Bu yılın başından itibaren çok soğuk ve kurak bir dönem geçirildiğini aktaran Yaşar, “Kısacası yağmur yağmadı. Son 80 yılın en kurak dönemlerinden birini yaşıyoruz. Tahtalı’daki su oranı %48’lere düşmüş durumda. Bu dönemdeki yağışlar da etkili olmuyor. Aralık ayına kadar barajdaki su oranının %20 ile 25 olacağını öngörüyorum. Aralık ayından sonra yoğun miktarda yağan yağmur barajları doldurabilir. Bu kuraklık da devam edeceğe benziyor” şeklinde konuştu.

Dünyada son iki yıldır kuraklık yaşandığını ifade eden Yaşar, “Birçok önlem alındı. Bizde de önce belediye ve devlet önlemler almalı. Sonra da vatandaşlar su kullanımında dikkatli olmalı” dedi.

About Post Author