İtalya’nın başkenti Roma’da, yeni doğum yapmış sağlıklı 34 kadından alınan anne sütü örneklerinin %75’inde mikroplastik tespit edildi. Araştırmacılar, durumun bebeklerin sağlığına olası etkileriyle ilgili endişe içindeyken daha geniş kapsamlı çalışmaların belli risk faktörlerini ortaya koyabileceğini ifade etti.
Yapılan araştırmalar sonucunda ilk kez anne sütünde mikroplastik bulundu. BBC’nin haberine göre araştırma İtalya’nın başkenti Roma’da, yeni doğum yapmış sağlıklı 34 anneden alınan süt örnekleri üzerinde yapıldı. Ve süt örneklerinin %75’inde mikroplastik tespit edildi. Bulgular Polymers araştırma dergisinde yayımlandı.
Mikroplastiklerin Kötü Etkileri Var
Bebekler kimyasal içeriğe karşı daha hassas olsa da emzirmek onları beslemek için en iyi seçenek. Bu nedenle bilim insanları konuyla ilgili acilen daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Daha önce yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin insan hücrelerinde, laboratuvar hayvanlarında ve vahşi deniz canlılarında yarattığı kötü etkileri ortaya koymuştu.
İnsanlar Mikroplastiklere Kaçınılmaz Olarak Maruz Kalıyor
İtalya’daki araştırmayı yürüten bilim insanları, annelerin plastik paketlerdeki hijyen ürünlerini kullandıklarını, plastik paketlerdeki yiyecek ve içeceklerle deniz ürünü tükettiklerini ifade etse de bununla mikroplastikler arasında doğrudan bir bağ bulamadı. Bu nedenle insanların çevreye yayılmış olan mikroplastiklere kaçınılmaz olarak maruz kaldığı düşünülüyor.
Bebeklerle İlgili Endişeler Arttı
Guardian gazetesine konuşan Marche Politeknik Üniversitesi’nden Dr. Valentina Notarstefano, “Anne sütünde mikroplastik bulunmasının çok daha hassas olan bebeklerle ilgili endişeleri artırdığını” dile getirdi. Öte yandan anne sütünün avantajlarının, mikroplastiklerin dezavantajından çok daha büyük olduğunu sözlerine ekledi. Notarstefano, bu çeşit araştırmaların anne sütü kullanımını azaltmaması gerektiğine vurgu yaptı.
“Kamu Farkındalığı Yaratılmalı”
Dr. Notarstefano, bu kirliliği azaltmak için kamu farkındalığı yaratılması gerektiğini belirtti. Ayrıca hamile kadınlara plastik içinde bulunan yiyecek ve içecek tüketirken, kozmetik ürünler ve diş macunu kullanırken, sentetik kumaştan kıyafetler giyerken dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Su şişelerinden plastik poşetlerde satılan yiyeceklere kadar paketli ürün kullanımının artmasıyla plastik atıkların artması doğada var olan mikroplastik miktarını da yükseltti. Son dönemde yapılan başka bir araştırma, biberonla beslenen bebeklerin her gün milyonlarca mikroplastik yutma ihtimali olduğunu ve inek sütlerinde de mikroplastik bulunduğunu ortaya koymuştu.
Mart ayında Hollanda’da yapılan bir araştırma ise insan kanında mikroplastik bulunduğunu gözler önüne sermişti.