#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
çevre

2022’den “Umut Veren” Çevre Haberleri

açık radyo açık kalmalı

İklim krizinin etkileri olarak ortaya çıkan yüksek sıcaklıklar, orman yangınları, sel felaketleri ve aşırı hava olayları özellikle 2022 yılı boyunca tüm dünyayı etkisi altına aldı. Kimi zaman Gezegenimiz için karamsar bir tablo çizilse de 2022 yılında Dünyamız ve iklim adına “umut veren” adımlar da atıldı. 

Çeviri: S. Sena AKKOÇ

İklim ve çevre krizleri söz konusu olduğunda endişelenmemiz gereken çok şey var. Öte yandan umutsuzluk duygusu baskın geldiğinde yaşananlara ilgimizi yavaş yavaş yitirmeye de başlıyoruz. Toplumlarda artan eko-anksiyetenin üstesinden gelme çabalarına katkı sağlaması için Euronews, 2022 yılının olumlu çevre haberlerini bir araya getirdi. Biz de “Sağlıklı Bir Gezegende, Sağlıklı Bir Yaşam” dileğiyle ekoIQ okurlarına aktarıyoruz.

Hindistan’ın eko-savaşçıları: 1,5 milyondan fazla kişiden oluşan Bishnoi topluluğu, 500 yıldan uzun süredir çevreyi korumak için mücadele ediyor. Topluluk, yaşamın kutsallığına inanıyor, et yemekten kaçınıyor ve ağaç kesmeye karşı çıkıyor.

Avrupa Birliği’nden ilk “karbon gümrük vergisi: Avrupa Birliği, çelik ve çimento gibi çevreye zararlı ürünlerin ithalatına bir karbon gümrük vergisi getireceğini duyurdu. “Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması” (CBAM), endüstriyel ithalatı kapsayacak ve en yüksek kirletici ürünleri kapsayacak. Avrupa Parlamentosu üyesi Mohammed Chahim, CBAM planına dair “Ticaret ortaklarımızı endüstrilerini karbondan arındırmaya teşvik etmek için Avrupa iklim politikalarının önemli bir dayanağı olacak” sözlerini söyledi.

Belçika’dan özel jet vergisi: Belçika hükümetinin yaptığı açıklamaya göre hem eski uçaklara hem de özel jetlere ve kısa mesafeli uçuşlara yeni vergiler getirilecek. Yeni vergi, gürültü ve hava kirliliğini azaltmayı hedefliyor. 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek olan vergi, gürültü, seragazı emisyonları ve hava kirliliğine bağlı olarak hesaplanacak.

İngiltere’deki üniversitelerde “iklim tahribatçılarının” işe alımı yasaklandı: Bedfordshire Üniversitesi, Wrexham Glyndwr Üniversitesi ve Londra Sanat Üniversitesi kariyer hizmetleri, petrol, gaz ve maden işçisi olarak işe alım yapan şirketlerle ilişkilerini sonlandırma taahhüdünde bulundu. Yasak, öğrenciler liderliğinde gerçekleştirilen başarılı protestolardan sonra kararlaştırıldı.

ABD’de yenilenebilir enerji, kömür enerjisinden daha çok enerji üretecek: ABD Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) verilerine göre 2022’nın sonuna kadar tüm elektrik üretiminin %5’ten fazlası hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisinden sağlanacak. Bu oran kömürden %20, nükleerden ise %19 daha fazla.

Hawai’nin mercan resifleri, yenilikçi resif sigortası sayesinde yeniden hayat buldu: ABD’de The Nature Conservancy (TNC) Doğayı Koruma adlı bir sivil toplum kuruluşu, fırtına sonrası Hawai’nin mercan resiflerinin onarımına yardımcı olmak için bir sigorta poliçesi satın aldı. Bu, Hawai resiflerinin 2023 yılına kadar 2 milyon dolarlık sigorta kapsamında korunacağı anlamına geliyor. Rüzgarlar ne kadar güçlü olursa ödemeler de o kadar yüksek olacak. Hawai’deki proje, Meksika, Belize, Guatemala ve Honduras’daki pilot projelerin ardından Delta ve Lisa kasırgalarından sonra ödenen milyonlarca dolarlık sigorta planlarını örnek almıştı.

Yeni BM erken uyarı sistemi milyarlarca hayat kurtarabilir: Birleşmiş Milletler dünyadaki herkesi iklim felaketlerine karşı erken uyarı sistemleri için 3,1 milyar euro yatırım yapacak. Düşük erken uyarı kapsamına sahip ülkelerde felaketler sonucunda ölüm oranı, yüksek kapsamı olan ülkelere göre sekiz kat daha yüksek. Yeni girişim sayesinde gelişmekte olan ülkelerdeki ölümler ve felaketler büyük ölçüde önlenecek.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı