Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu (HLPF), 8-18 Temmuz tarihleri arasında, New York’ta gerçekleşiyor. Forumun 2024 yılı teması“2030 Gündemi’ni güçlendirmek ve çoklu kriz zamanlarında yoksulluğu ortadan kaldırmak: Sürdürülebilir, dayanıklı ve yenilikçi çözümlerin etkili bir şekilde sunulması” olarak belirlendi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin (ECOSOC) bir alt bölümü olan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu (HLPF), tüm kuruluşun sürdürülebilir kalkınma politikasından sorumludur.
HLPF 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) ilgilendiren taahhütleri gözden geçirir ve bu konuda kaydedilen ilerlemeyi takip eder. Ülkeler Gönüllü Ulusal incelemelerini (VNR) bu toplantıda sunuyor.
HLPF her yıl New York’ta, Birleşmiş Milletler’de yapılıyor. ECOSOC himayesinde yapılan forumda her yıl farklı hedefler ele alınıyor. 17 SKA arasından seçilen beş ya da altı hedefe odaklanılıyor.
8-18 Temmuz tarihleri arasında yapılacak HLPF’in 2024 teması “2030 Gündemi’ni güçlendirmek ve çoklu kriz zamanlarında yoksulluğu ortadan kaldırmak: Sürdürülebilir, dayanıklı ve yenilikçi çözümlerin etkili bir şekilde sunulması” olarak belirlendi.
Bu yıl ele alınacak SKA’lar şöyle:
Hedef 1: Yoksulluğa Son. Yoksulluğun tüm biçimlerini her yerde sona erdirmek.
Hedef 2: Açlığa Son. Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek
Hedef 13: İklim Eylemi. İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek.
Hedef 16: Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar. Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak.
Hedef 17: Amaçlar için Ortaklıklar. Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak.
“2030 Gündemi Nesillerin Yaşamlarını İyileştirmeye Yönelik Bir Çerçeve”
ECOSOC Başkanı Paula Narváez Ojeda özellikle bu yıl gözden geçirilecek olan SKA’ların birbiriyle güçlü etkileşim içinde olduklarını vurguladı. Ojeda, 2030 Gündemi’nin yalnızca bir dizi hedef ve gösterge olmadığını, aynı zamanda ülkelerdeki ve topluluklardaki insanların, mevcut ve gelecek nesillerin yaşamlarını iyileştirmeye yönelik bir çerçeve olduğunu ifade etti.