#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

2030 İklim Eylem Açığını Kapatmak için Çok Taraflı Girişimler

açık radyo açık kalmalı

Karbon nötr için dünyanın dört bir yanından ülkelerin bu on yılda daha iddialı adımlar atması gerekiyor. Eylemin en temel alanlarından biri enerji tüketimini önemli ölçüde azaltmak ve fosil yakıtlardan yenilenebilir yakıtlara geçerek enerji sektörünün dönüşümünü sağlamak.

Çeviri: S. Sena Akkoç

Özellikle enerji verimliliğinin teşviki, yenilenebilir enerjinin artırılması, enerjiye erişim veya fosil yakıtların kaldırılması gibi enerji geçişini ele alan konularla ilgilenen uluslararası girişimlerin (ortaklıklar, platformlar, ittifaklar ve ağlar) genel bir değerlendirmesini yapan bir rapor yayınlandı. Almanya Çevre Ajansı (Umwelt Bundesamt) tarafından yayınlanan raporda, 19 ilgili girişimden oluşan listeden farklı öncelik alanlarından (enerji verimliliği, yenilenebilir kaynaklar ve fosil yakıtların kaldırılması) beş girişim seçilerek analiz edilip rolleri ve beklenen etkileri açıklanıyor:

  • Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Ortaklığı (REEEP)
  • Uluslararası Enerji Verimliliği İş birliği Ortaklığı (IPEEC)
  • Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji (SEforALL)
  • IRENA Eylem Koalisyonu
  • Geçmiş Kömür İttifakı (PPCA)

Hem anket hem de ayrıntılı değerlendirme, enerji geçişinin farklı yönlerden teşvik etmek için çalışan çok sayıda girişim, ittifak, ortaklık ve ağ olduğunu gösterdi. Analiz aynı zamanda mevcut araçlar tarafından ele alınmayan (ya da yeterince ele alınmayan) birkaç eksiği de gösteriyor. Politika planı bu eksiklere cevap verebilmek için enerji geçişi üzerine beş çok taraflı iş birliği girişim taslağının altını çiziyor:

Yeşil İyileşme için küresel girişim: Ülkelerin Covid-19’a yanıt olarak benimsedikleri teşvik ve iyileşme paketleri, enerji geçişi hedefleriyle uyumlu hale getirilmeli. Bu girişim, farklı ülkelerdeki iyileşme çabaları konusunda bilgi alışverişini teşvik edecek ve bazı konularda da koordinasyonu sağlayacak.

Arz taraflı girişimler: Neredeyse bütün mevcut girişimler fosil yakıt tüketimini azaltmayı ya da fosil olmayan yakıt arzını artırmayı hedefliyor. Bu girişim, fosil yakıt arzını azaltacak stratejilerin ve bu stratejilerin finans, adil geçiş ve fosil yakıt değer zincirlerinin yeniden ayarlanmasının da dahil olduğu sonuçlarını düzenleyecek taahhütleri ve değişimi sağlayabilecek.

%100 yenilenebilir enerji için hükümet düzeyi girişim: Tamamen yenilenebilir bir elektrik tedariki taahhüdünde bulunan özel şirketler kulübüne benzer olarak bu girişim, tamamen yenilenebilir enerji arzına geçişin zorlukları için bir bilgi forumu olarak bu hedeflere bağlı olan devletleri ve alt-ulusal kuruluşları bir araya getirecek.

Enerji verimliliği için özel kurum: Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu, yenilenebilir enerjilerin teşviki ile karşılaştırıldığında, siyasi olarak daha az ilgi görmeye devam ediyor. Bu alanlardaki önemli girişimler ya sona erdi ya da belirsiz kaderini bekliyor. Bu, kendini sadece enerji verimliliğini teşvik etmeye adamış bir kurumdan gelen yenilenmiş ve güçlendirilmiş bir girişimle çözülebilir.

Alışılmadık şüphelileri hedef alan ittifak: Mevcut aktif girişimler, hırslı ve benzer düşünen ülkelerin “olağan şüphelilerini” bir araya getirme eğiliminde.  Siyasi öncelikleri ve ulusal koşulları ile orantılı bir çerçeve ve odak sunan bu girişim, özellikle mevcut girişimlerde az temsil edilen ülkeleri hedef alacak.

Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı