Sivil Toplum

2030’a Doğru Daha Hızlı, Daha İleri

Daha adil ve yaşanabilir bir dünya için iş dünyası SKA’lara ulaşma yolundaki çabalarını ve hızını artırmalı. Bu da ancak şirketlerin etkilerinin en çok olduğu alanlarda somut taahhütler vermesi ve bu taahhütleri halka açık bir şekilde raporlaması ile mümkün.

UN Global Compact Türkiye

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ulaşmamız için katetmemiz gereken uzun bir yol var. Geçtiğimiz yıl UN Global Compact tarafından yayımlanan Sürdürülebilir Kalkınma Raporu bu durumu verilerle net bir şekilde ortaya koyuyor. Rapora göre, 2015 yılından 2023 yılına kadar SKA’ların yalnızca %15’inde ilerleme kaydedilirken %37’sinde ilerlemeler ya durdu ya da tersine dönmüş durumda. SKA’lara ulaşma yolunda iş dünyası, farklı coğrafyalara yayılan değer zincirleri ve geniş kitlelere ulaşabilme kapasitesiyle önemli bir aktör.

Şirketler Çabalarını ve Hızını Artırmalı

Daha adil ve yaşanabilir bir dünya için iş dünyası SKA’lara ulaşma yolundaki çabalarını ve hızını artırmalı. Bu da ancak şirketlerin etkilerinin en çok olduğu alanlarda somut taahhütler vermesi ve bu taahhütleri halka açık bir şekilde raporlaması ile mümkün.

UN Global Compact şirketlerin SKA’lara somut katkılarını hızlandırmayı hedefleyen Forward Faster (Daha Hızlı, Daha İleri) Girişimi’ni geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftasında duyurdu. UN Global Compact bu girişim ile tüm üye şirketlerini iklim eylemi, toplumsal cinsiyet eşitliği, geçim ücreti, finans & yatırım ve su dirençliliği alanlarında somut taahhüt vermeye davet etti. Belirlenen beş eylem alanı, 17SKA’nın tamamında ilerlemeyi hızlandırma gücüne sahip olan ve özel sektörün 2030 yılına kadar kolektif olarak en büyük ve en hızlı etkiyi yaratabileceği alanlar olduğu için seçildi.

Forward Faster Girişimi Beş Temel Eylem Alanı
  • İklim Eylemi

Küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için 2030 yılına kadar emisyonların yarı yarıya azaltılması gerekiyor. Bunun için de şirketlerin İklim Eylemi odağında somut adımlar atması son derece kritik. Şirketler İklim Eylemi alanında tahahhüt vererek enerji kullanımı ve emisyonları azaltma yolunda harekete geçebilir. Bu sayede verimliliklerini artırarak maliyetlerini düşürebilir ve tüm paydaşlar nezdinde itibarını güçlendirebilir.

  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Mevcut hızımızla devam edersek küresel ölçekte kadınların ekonomik olarak güçlenmesi ve katılımı açısından toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için 169 yıla ihtiyacımız var. İş dünyası kadın istihdamındaki payı ile cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Şirketler toplumsal cinsiyet eşitliği eylem alanında taahhüt vererek kadınların iş dünyasında, tüm seviyelerde eşit temsil edilmeleri ve eşit değerdeki işe eşit ücretin sağlanması için çabalarını hızlandırabilir.

  • Geçim Ücreti

Bugün dünya genelinde 1 milyardan fazla çalışanın makul bir yaşam standardını karşılayabilmek için ihtiyaç duyduklarından daha az kazandıkları tahmin ediliyor. Şirketler, çalışanların yeterli bir yaşam standardı için gerekli olan geçim ücretini sağlayarak eşitsizliklerin azaltılmasına ve daha dirençli tedarik zincirleri oluşmasına katkı sağlayabilir.

  • Finans & Yatırım

Finansal stratejilerin SKA’lar ile uyumlu hale getirilmesi yeni gelir olanakları anlamına da geliyor. Şirketler finans ve yatırım alanında somut adımlar atarak uzun vadeli finansal performanslarını artırma fırsatı elde edebilir. Finansman ve SKA’ların uyumlanması çevresel ve sosyal risklerin belirlenerek azaltılmasında önemli bir rol oynar.

  • Su Dirençliliği

Bugün 2 milyardan fazla insanın güvenli içme suyundan yoksun olduğu tahmin ediliyor. 2030 yılına kadar mevcut su ile su talebi arasında %40’lık bir fark olacağı göz önünde bulundurulduğunda, şirketler su dirençliliğini artırarak su sorunlarından kaynaklanan potansiyel iklim değişikliği risklerini azaltmaya destek olabilir.

Forward Faster Girişimi kapsamındaki beş eylem alanı ve bu alanlar altında verilmesi beklenen taahhütleri aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

UN Global Compact, Şirketleri Harekete Geçmeye Davet Ediyor

Forward Faster (Daha Hızlı, Daha İleri) Girişimi, şirketlerin yukarıda sıralanan beş temel eylem alanında taahhüt vererek, hesap verebilirliği ve şeffaflığı artırmalarını amaçlıyor. Girişime katılan şirketlerden taahhüt verdikleri alanlardaki ilerlemelerini her yıl kamuya açık bir şekilde raporlamaları bekleniyor. UN Global Compact da değer önerisini ve raporlama sistemini Forward Faster Girişimi’nin eylem alanlarında yoğunlaştırarak bu süreçte şirketlere destek olacak programlar, araçlar ve uzmanlık sunuyor.

Şu ana kadar (19.03.2023 tarihi itibarıyla) en az bir hedef için taahhütte bulunan şirket sayısı dünya ölçeğinde 1.457 olurken Türkiye’de 24 şirket taahhütte bulundu.

UN Global Compact Türkiye olarak tüm şirketleri Forward Faster Girişimi’ne katılarak daha eşit, daha adil ve daha yaşanabilir bir dünya için hızımızı artırmaya davet ediyoruz.

Bu yazı, ekoIQ’nun 111. sayısında yayımlanmıştır. Dergiye buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author