#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
iklim krizi

2050’ye Kadar İklim Krizinin Küresel Ekonomiye Zararı 8 Trilyon Dolara Ulaşabilir

açık radyo açık kalmalı

İklim krizine yönelik mücadelede küresel finans sistemindeki reform ihtiyacı giderek daha fazla öne çıkarken Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, “Tedbirler gereken hızda alınmazsa 2050’ye kadar iklim değişikliğinin küresel ekonomiye zararı 8 trilyon dolara ulaşacak. Ayrıca, iklim değişikliğinin 2030’a kadar 100 milyon insanı daha yoksulluk sınırına düşüreceği ve 2050’ye kadar 216 milyon kişiyi iç göçe zorlayabileceği öngörülüyor” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Kasım ayında, Mısır’ın tatil beldesi Şarm-el Şeyh’te düzenlenen COP27’de, Barbados Başbakanı Mia Mottley modası geçmiş uluslararası finansal mimaride gelişmekte olan ülkeler lehine reform yapılmasını önermişti. Konu üzerine tartışmalar sürerken öte yandan öneri, iklim çevrelerinden destek toplamaya devam ediyor. Yanı sıra Mottley’in daha adil bir mali sistem için oluşturduğu Bridgetown Gündemi kapsamında Şubat 2023’te bir plan sunulması bekleniyor.

AA’nın haberine göre, Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, uluslararası iklim yatırımlarında büyük bir bütçe açığı olduğunu söyleyerek küresel iklim finansmanı ihtiyacının yıllık 5 trilyon dolar olarak tahmin edildiğini ancak şu ana kadar ulaşılan finansman miktarının yıllık 700 milyar doların altında kaldığını belirtti.

Kulaksız şunları söyledi: “Bu durum uluslararası kuruluşlarla birlikte kamu ve özel sektörün koordineli çalışarak yatırım potansiyellerinin belirlenmesinin kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor. İklim ve çevre konusundaki problemler tüm ülkeleri ilgilendirdiği için güçlendirilmiş uluslararası işbirliği, hedeflerimize ulaşmada belirleyici olacaktır.”

“Doğru Politikalar Uygulanmazsa Maliyetler Çok Yüksek Olacak”

Küresel finans sisteminin dönüşüm sağlayabileceğini ancak net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için doğru yatırımların belirlenmesi gerektiğini dile getiren Kulaksız, geleceğe yönelik aksiyon planları belirlerken büyük yatırımların yanı sıra ekonomik ve yasal regülasyonların birlikte düşünülmesi gerektiğini anlattı.

Sibel Kulaksız, “Çevreye faydalı yatırımlar yapılmaz ve tedbirler gereken hızda alınmazsa 2050’ye kadar iklim değişikliğinin küresel ekonomiye zararı ise 8 trilyon dolara ulaşacak. Ayrıca, iklim değişikliğinin 2030’a kadar 100 milyon insanı daha yoksulluk sınırına düşüreceği ve 2050’ye kadar 216 milyon kişiyi iç göçe zorlayabileceği öngörülüyor. Yani, doğru politikalar uygulanmazsa sosyal ve ekonomik maliyetler çok yüksek olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankası’nın 2021’de 26 milyar dolar ve bu yıl 31,7 milyar dolar destek sağladığını söyleyen Kulaksız, “Önümüzdeki beş yıl boyunca Dünya Bankası’nın toplam finansmanının %35’ini iklim için ayıracağız. Bu da iklim ve çevreye faydalı yatırım yapmak isteyenler için önümüzdeki dönemde büyük finansman kaynağı demek” diye konuştu.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı