Sağlık alanında yayın yapan 220’den fazla akademik dergi, dünya liderlerine iklim krizine ve gezegendeki biyolojik çeşitlilik kaybına karşı eyleme geçmeleri için çağrı yaptı.
Aralarında The Lancet, East African Medical Journal, Chinese Science Bulletin, New England Journal of Medicine ve The British Medical Journal gibi sağlık ve tıp alanında önemli yayınlar yapan 220’den fazla akademik dergi, dünya liderlerine iklim krizine ve biyolojik çeşitlilik kaybına karşı acilen eyleme geçmeleri için çağrı yaptı.
“Halk sağlığı için en büyük tehdit, dünya liderlerinin küresel sıcaklığı 1,5 derecenin altında tutmaktaki devamlı başarısızlıklarıdır” denen açıklamada, “daha adil ve daha sağlıklı bir dünya için tüm toplumda acil değişiklikler” yapılması gerektiği vurgulandı. Çağrıda, “dünya liderlerinden ve hükümetlerden, 2021 yılının gidişatı değiştirmek” için eylem yılı olmasını istedikleri dile getirildi.
Bu mektup, iki ay sonra Kasım ayında İskoçya’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Toplantısı’na (COP26) çağrı niteliği de taşıyor. Bu zirve için iki talebin altı çiziliyor. Bunlar; 2050 yılına kadar net sıfır taahhütlerine ulaşmak için bu on yılda somut adımların olduğu planların kararlaştırılması ve krizin asıl sebebi olan gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ve fakir ülkelere emisyonlarını azaltmada ve krizin etkilerine hazırlanmalarında yardımcı olması.
El Pais’te yer alan habere göre, mektubun somut olarak, gelişmiş ülkelerden, fakir ülkelere taahhüt ettikleri yıllık 100 milyon dolarlık iklim finansmanı sözünü yerine getirmeleri çağrısında bulunduğu belirtiliyor. Çağrıda, “finansman, sağlık sistemlerinin dayanıklılığını artırmak da dahil olmak üzere, uyum ve etki azalma konularında eşit derecede bölünmeli” deniyor. Metinde, bu finansmanın “borç” yerine “hibe” edilmesi gerektiğinin de altı çiziliyor. Daha az ekonomik kapasitesi olan ülkelerin “büyük borçları için de kolaylık” sağlanması gerektiği ifade ediliyor.
Tarihte ilk defa, bu kadar çok sayıda akademik dergi bir araya gelerek çağrı yaptı. Çağrıda, “COVID-19’dan dolayı dünyayı etkisi altına alan gerekli endişeye rağmen, emisyonların hızlıca azaltılması için pandeminin geçmesi beklenemez” deniyor.
Eylemsizliğin sonuçlarının “sağlık ve çevrenin istikrarı için yıkıcı sonuçlar” doğuracağının altı çizilirken, 2020’deki biyolojik çeşitlilik hedeflerinin hiçbirinin tutturulamamasının ise çok üzücü olduğu dile getiriliyor.