15 Mart 2022’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, sürdürülebilir kalkınma için ana akım bisiklet kullanımının toplu taşıma sistemlerine entegre edilmesine ilişkin bir karar aldı. Hareketli ulaşım yalnızca sağlıklı değil, aynı zamanda adil ve düşük maliyetli. Yürüyen ve bisiklet kullanan insanların ihtiyaçlarına yanıt vermek, kentlerin artan emisyonlarını azaltmanın yanı sıra hem hava kalitesinin hem de yol güvenliğinin iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
Derleme: S. Sena AKKOÇ
Yürümenin, bisiklet kullanmanın ya da orta yoğunluklu antrenmanların fiziksel sağlık açısından yararlarının olduğu hemen herkesçe biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yürüyüş ve bisiklete binme için uygun ve güvenli bir altyapının bulunması sağlık eşitliğine ulaşmada en önemli adımlardan biri.
Özel araçların maliyetini karşılayamayan en yoksul kentsel kesim için yürümek ve bisiklete binmek; kalp hastalıkları, felç, bazı kanser türleri, diyabet ve hatta ölüm riskini azaltarak sağlıklı bir ulaşım alternatifi sunuyor.
Hareketli ulaşım yalnızca sağlıklı değil, aynı zamanda adil ve düşük maliyetli. Yürüyen ve bisiklet kullanan insanların ihtiyaçlarına yanıt vermek, kentlerin artan emisyonlarını azaltmanın yanı sıra hem hava kalitesinin hem de yol güvenliğinin iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
Bisiklet ve Sürdürülebilir Kalkınma
3 Haziran Dünya Bisiklet Günü, basit, uygun fiyatlı, temiz ve çevre dostu bir sürdürülebilir ulaşım aracı olan bisikletin faydalarına dikkat çekiyor. Bisiklet kullanımı hava kalitesine katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda eğitim, sağlık ve diğer sosyal hizmetleri en dezavantajlı kesimler için erişilebilir hale getiriyor.
15 Mart 2022’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, sürdürülebilir kalkınma için ana akım bisiklet kullanımının toplu taşıma sistemlerine entegre edilmesine ilişkin bir karar aldı. Genel Kurul, bisikletin sürdürülebilir bir ulaşım aracı olduğunu, sürdürülebilir tüketim ve üretimi teşvik etme adına olumlu bir mesaj verdiğini ve iklim açısından da fayda sağladığını vurguladı.
Bisikletin uzun ömürlü olduğunu ve çok yönlü bir araç olarak çeşitli faydalar sunduğunu vurgulayan BM Genel Kurulu, 3 Haziran’ı Dünya Bisiklet Günü olarak ilan etti. Dünya Bisiklet Günü, insanları bisiklet kullanmaya teşvik ederken aynı zamanda bisikleti, çocuklar ve gençler için beden eğitiminin bir parçası haline getirerek eğitimi güçlendirmeyi hedefliyor. Sağlığı iyileştirme ve barış kültürünü ilerletme Dünya Bisiklet Günü’nün diğer hedefleri arasında yer alıyor.
Hangisi Daha Akıllı Bir Tercih?
Bisiklet kullanımının gezegenin ömrünü uzatmaktan başka bisiklet sürücülerinin ekonomistleri mali zarara sürüklediğine dair ironik ifadelere de sıkça rastlanıyor. Bunlardan biri Emeric Sillo’nun internette okuduğu bir yazıdan esinle kendi görüşlerini kaleme aldığı “Bisiklet, Gezegenin Yavaş Ölümü” başlıklı yazısıydı.
“Obezite sorunu yaşamayan bisiklet sürücüleri ilaç almıyor; hastaneye ya da doktora gitmiyor. Özetle ülke GSYİH’sine hiçbir katkıda bulunmuyor! Öte yandan yeni açılan her bir McDonald’s şubesi, şubede çalışan personele ek olarak en az 30 iş gücü daha yaratıyor (10 kardiyolog, 10 diş hekimi, 10 diyetisyen)! “Ekonomistler için yürümemiz daha da kötü! Yayaların bisiklet bile almasına gerek yok!” değerlendirmesinde bulunan Sillo şu soruyu sormuştu: “Bir bisiklet mi yoksa bir McDonald’s şubesi mi daha akıllı bir tercih olur?”