#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Dünya Uzay Haftası

4-10 Ekim Dünya Uzay Haftası, Uzay Çağı’nda Girişimcilik

Birleşmiş Milletler, uzay araştırmalarının etkin bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla koordinasyon ve işbirliğini sağlama yolunda adımlar atıyor. BM Genel Kurulu, 6 Aralık 1999’da 4-10 Ekim tarihlerini Dünya Uzay Haftası olarak belirledi ve bu yılın teması “Uzay ve Girişimcilik” oldu. 

Çeviri: S. Sena AKKOÇ 

Uzay Çağı’nın başlangıcından bu yana Birleşmiş Milletler (BM), uzayın insanlığa yeni ve farklı bir boyut kazandırdığını kabul ediyor. Uzaydan yararlanmak için çalışmalar yapan BM, uzay araştırmalarının etkin bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla koordinasyon ve işbirliğini sağlama yolunda adımlar atıyor. Her yıl Dış Uzay Faaliyetlerine İlişkin Kuruluşlar Arası Toplantı oturumları gerçekleştiriliyor. BM’nin uzayın barışçıl kullanımını teşvik etmekten sorumlu birimi olan BM Uzay İşleri Ofisi (UNOOSA) ise genel sekreterliğin uluslararası uzay hukuku kapsamındaki sorumluluklarını uyguluyor ve BM Uzaya Fırlatılan Nesneler Kaydı mekanizmasının sürdürülmesine yönelik çalışmalar yürütüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 6 Aralık 1999’da 54/68 Numaralı Karar ile 4-10 Ekim tarihlerini Dünya Uzay Haftası olarak belirledi.  4 Ekim 1957’de ilk insan yapımı Dünya uydusu Sputnik 1’in uzaya fırlatılması ile uzay araştırmalarının önü açıldı. 10 yıl sonra, 10 Ekim 1967’de, Ay ve diğer gök cisimlerini de kapsayan ve “Uzay’ın Magna Cartası” olarak anılan “Devletlerin Uzayın Keşfi ve Kullanımına İlişkin Faaliyetlerini Düzenleyen İlkeler Anlaşması” yürürlüğe girdi.

Birleşmiş Milletler faaliyetlerini desteklemekte uzay bilimi ve teknolojisinden giderek daha fazla yararlanıyor. Bugün 25’ten fazla Birleşmiş Milletler kuruluşunun ve Dünya Bankası Grubu’nun uzay teknolojilerine yönelik aktif uygulamaları mevcut. Uzay araştırmaları, büyük dünya konferanslarının ve Üçüncü Birleşmiş Milletler Uzayın Keşfi ve Barışçıl Kullanımı Konferansı’nın (UNISPACE III) tavsiyelerinin uygulanması da dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler’in çalışmalarına ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunuyor.

Koordinasyon ve İşbirliğinin Önemi

Öte yandan uzay araştırmalarının etkin bir şekilde yürütülebilmesi için koordinasyon ve işbirliği gerekli. Bu amaçla Dış Uzay Faaliyetlerine İlişkin Kuruluşlar Arası Toplantı’nın yıllık oturumları gerçekleştiriliyor. Dünyanın en büyük uzay etkinliği olan Dünya Uzay Haftası; öğrencilere ilham vermekle kalmıyor, aynı zamanda halkın uzay programlarına olan ilgisini gösteriyor, halkı uzay faaliyetleri konusunda eğitiyor, uzaya erişim ve eğitim üzerine uluslararası işbirliğini teşvik ediyor. 

Dünya Uzay Haftası için Dünya Uzay Haftası Derneği Yönetim Kurulu her yıl BM Uzay İşleri Ofisi ile bir tema belirliyor. Temalar, Dünya Uzay Haftası katılımcılarına programlarının içeriği konusunda geniş bir rehberlik sağlıyor. Ayrıca dünya ölçeğinde tek bir tema kullanılması Dünya Uzay Haftası’nın tüm insanlık üzerindeki etkisini daha da artırmasını amaçlıyor. Bu yılın teması ise “Uzay ve Girişimcilik” olarak belirlendi.

Bu Yıl Uzay Girişimciliğinin Yaratacağı Fırsatlar Ele Alınıyor

“Uzay ve Girişimcilik” teması, ticari uzay endüstrisinin uzaydaki artan önemini ve uzay girişimciliği alanında artan fırsatları ele alıyor. Uzaya gönderme maliyetlerinin düşmesi gibi gelişmelerle birlikte küçük işletmelerin küçük bir uydu inşa ederek uzay faaliyetlerine katılması mümkün hale geldi. Bu da girişimcilerin, hükümetlerin ve endüstrinin yeni veri ürünleri geliştirmesi açısından önemli bir gelişme. 

Bu yıl Dünya Uzay Haftası, küresel olarak özellikle öğrencilere ve uzay şirketlerine ilham vererek ticari uzay endüstrisinin ihtiyaç duyacağı iş gücüne vurgu yapacak. Aynı zamanda da daha girişimci bir ekosisteme geçişe ilişkin önemli görüşmelerin yapılacağı bir forum görevi de görecek. 

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz. 

EkoIQ Editör