Sağlık

462 Milyon Çocuk İçin Suya Sabuna Dokunmak İmkansız!

BM Su Örgütü, COVID-19 pandemisi sırasında kapatılan, yeni eğitim döneminde tekrar açılacak olan okullarda hastalığın bulaşmasını önlemek için yeni bir yol haritası hazırladı. Dünyada 818 milyon çocuğun okullarında el yıkama hizmetinden yoksun olduğunu ortaya koyan rapora göre, pandeminin önlenmesi için bu alanda hızlı gelişmeler kaydedilmesi gerekiyor.

BM Su Örgütü’nün (UN Water) 13 Ağustos’ta yayınladığı “Okullarda İçilebilir Su, Sıhhi Koşullar ve Hijyen İlerlemesi: COVID-19 Özel Odak (Progress on drinking water, sanitation and hygiene in schools: Special focus on COVID-19)” isimli raporuna göre, dünyada 818 milyon çocuk okullarında el yıkama hizmetinden yoksun. Bu durum çocukların COVID-19 riskine açık olduğunu ve okullar açıldığında hastalığın daha hızlı yayılabileceğini gösteriyor. 818 milyon çocuğun 295 milyonu, yani neredeyse üçte biri, Sahra-Altı Afrika Bölgesi’nde yaşıyor. El yıkama ve su hizmetlerine erişimi olmayan çocukların oranı, en az gelişmiş ülkelerde %70’e kadar çıkabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Suya erişim, sıhhi koşullar ve hijyen hizmetlerinin, okullarda bulaşmayı önleyecek en temel ve en verimli hizmet olduğunu ve COVID-19 pandemisi sırasında okulların güvenli bir şekilde yeniden açılması ve işleyişi için hükümet stratejilerinin en önemli odak noktası olması gerektiğini” söyledi ve çocukların günün büyük kısımlarını geçirdikleri okullarda temiz suya erişiminin virüsün yayılmaması için önemini bir kez daha vurguladı.

Rapordan öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

  • 818 milyon çocuktan 355 milyonunun suya erişimi varken, sabuna erişimi yok. 462 milyon çocuğun ise hem suya hem sabuna erişimi yok.
  • COVID-19 nedeniyle sağlık ve insani kriz riskinin en yüksek olduğu 60 ülkede, dört çocuktan üçü salgının başlangıcında okullarında temel el yıkama hizmetinden yoksunken çocukların yarısı temel su hizmetine erişemiyordu ve yarısından fazlası temel temizlik hizmetinden yoksundu.
  • Dünyadaki okulların üçte birinde içme suyu servisi ya kısıtlı ya da hiç yok.
  • 698 milyon çocuk, okullarında herhangi bir temel hijyen hizmetinden yararlanmıyor.
  • 2015’ten bu yana, okullarda temel içme suyuna erişimde sadece %0,4 oranında bir ilerleme kaydedildi. 2030’a kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın başarılması için şu anki ilerlemenin yedi katına çıkması gerekiyor. Aynı dönemde, temel hijyen malzemelerine erişimde ise sadece %1 ilerleme kaydedildi. Aynı şekilde 2030’a kadar ilgili amaçların gerçekleştirilebilmesi için bu oranın dört katı kadar yükselmesi gerekiyor.

Raporda ayrıca hemen atılması gereken adımlardan da bahsediliyor ve öneriler sunuluyor. UNESCO, UNICEF, WFP (Dünya Gıda Programı) ve Dünya Bankası’nın okulların yeniden açılmasıyla beraber çocukların sağlığı için önerdikleri güvenlik önlemlerinden yola çıkarak hazırlanan bu yol haritasında hijyen ölçümü için kullanılan protokoller, özel koruyucu ekipmanların kullanımı, temizleme ve dezenfeksiyon gibi çalışmaların dışında temiz suya erişim, sabun bulunan el temizleme hizmetleri kurma ve temiz tuvaletler için talimatlar da yer alıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author