#ekoIQ Ekonomi 7 Ekim Dünya Pamuk Günü: Üreticiler ve Pamuk için Daha İyi Bir Gelecek
Ekonomi

7 Ekim Dünya Pamuk Günü: Üreticiler ve Pamuk için Daha İyi Bir Gelecek

7 Ekim Dünya Pamuk Günü

Gelişmiş ekonomiler için ticari önem taşıyan pamuk, en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin insanları için de güvenli bir alan oluşturuyor. En yoksul kırsal alanlar için bir istihdam kaynağı olan pamuk, yıl boyunca ortalama beş kişinin geçimini sağlamasına olanak tanıyor. Birleşmiş Milletler, Dünya Pamuk Günü’nün 2023 yılı temasını “Tarladan modaya: Pamuğu herkes için adil ve sürdürülebilir yapmak” olarak belirledi.

Çeviri: S. Sena AKKOÇ

Pamuk hem nefes alabilir ve dayanıklı hem de hipoalerjenik ve rahat olması nedeniyle gardıroplarımızdaki en yaygın kumaşlardan biri. Bununla birlikte bir emtia olmanın ötesindeki pamuk, neredeyse yarısı kadınlardan oluşan 32 milyon üreticinin geçimini de sağlıyor. Küresel ölçekte 80 ülkede, 100 milyon aileye çeşitli faydalar sunan pamuk, birçok insan için hayati öneme sahip.

Pamuğun önemi, pamuklu ürünlerin ardında büyük bir ticaret zincirinin oluşmasına ve pek çok hikayenin gelişmesine de ortam hazırlıyor. Gelişmiş ekonomiler için ticari önem taşıyan pamuk, en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin insanları için de güvenli bir alan oluşturuyor. Kırsal bölgelerde küçük üreticilerden işçilere, özellikle de kadınlara varıncaya dek önemli bir geçim ve gelir kaynağı sunuyor. Pamuk, en yoksul kırsal alanlar için bir istihdam kaynağı. Yalnızca bir ton pamuk, en yoksul bölgelerde yıl boyunca ortalama beş kişinin istihdamına olanak tanıyor.

Dünya Pamuk Günü

2019 yılında Sahra Altı Afrika’daki Pamuk Dörtlüsü olarak bilinen dört pamuk üreticisi (Benin, Burkina Faso, Çad ve Mali), Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) Dünya Pamuk Günü’nün kutlanmasını önerdi. Daha sonra Dünya Pamuk Günü, pamukla ilgili bilgi paylaşımı ve faaliyetlerin görünürlüğüne fırsat sunan bir gün olarak kutlanmaya başladı. Birleşmiş Milletler’in de Dünya Pamuk Günü’nü tanımasıyla bu özel gün, en az gelişmiş ülkelerin pamuk ve pamukla ilgili ürünlere erişim ihtiyacı konusunda farkındalık kazanılmasına fırsat oluşturuyor. Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler birimleri ve çeşitli aktörlerin de işbirliği ile sürdürülebilir ticaret politikaları teşvik ediliyor. Yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin pamuk değer zincirlerinin her adımından daha fazla faydalanmaları sağlanıyor.

“Tarladan Modaya: Pamuğu Herkes için Adil ve Sürdürülebilir Yapmak”

Bu yıl Birleşmiş Milletler, Dünya Pamuk Günü’nde, “Tarladan modaya: Pamuğu herkes için adil ve sürdürülebilir yapmak” temasıyla pamuk sektörünün görünürlüğünü artırmayı hedefliyor. Bununla birlikte pamuğun ekonomik kalkınma, uluslararası ticaret ve yoksulluğun azaltılması için oynadığı kritik role de işaret ediyor. Dünya Pamuk Günü 2023 teması, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin ve herkes için insan onuruna yakışır işlerde çalışmanın önemine dikkat çekiyor. Çünkü kurallara dayalı, ayrımcı olmayan, adil, kapsayıcı, öngörülebilir ve şeffaf bir pamuk ticareti sistemi, dünya ölçeğinde yüz milyonlarca savunmasız insana geçim kaynağı sunmanın anahtarı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gelişmekte olan ülkelerde üretkenliği artırmak ve pamuk değer zincirinde daha fazla fırsat yaratmak için teknik destekler sunuyor; çeşitli politikaların geliştirilmesine yardımcı oluyor. Ancak sektörü hem pamuk üretiminin ötesine taşımak hem de pamuğa daha fazla değer katarak çiftçiler için yeni gelir fırsatları yaratacak yeni yatırımlara ihtiyaç var. Çünkü küresel kalkınmada önemli bir yere sahip olan pamuğu sürdürülebilir bir şekilde yetiştirmek ve sentetik elyaflarla rekabetini güçlendirmek için invoasyon bir gereklilik olarak görülüyor.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author