Soğuk Deve Kervanları

Afrika’nın zorlu çevre koşullarında yaşayan bedevi topluluklarına ulaşmak, özellikle de aşı götürebilmek, sağlık çalışanları açısından oldukça zorlayıcı bir durum. Çünkü bildiğiniz gibi aşılar soğuk tutulmak zorunda. Çocuk felci ve kızamık gibi ciddi hastalıkları yok etmek üzere uygulanan Ulusal Bağışıklık Programı, Kenya’da belli bölgelerde yaşayan, Laikipia ve Samburu gibi kırsal topluluklar için çok nadir faydalı olabilirken; bu topluluklar soğutma gerektiren tıbbi malzemelerden de yararlanamıyorlar.
Geçtiğimiz 2 yılda Princeton Bilim ve Teknoloji Malzemeleri Tasarım Bölümünden bir grup geliştirme uzmanı, sağlık çalışanı ve tasarımcı Mpala Toplum Vakfı ile bir araya geldi ve güneş enerjisi ve develeri kullanarak mobil bir sağlık kliniği tasarladı.
Malzemelerin develere kadar taşınabilmesi için hala araçlara ihtiyaç olsa da gerekli malzemeler develere yüklendikten sonra artık uzak bölgelere kadar götürülebiliyor. Sağlık görevlileri tıbbi malzemeleri buralardaki deve kamplarından alıp yaya olarak veya bisikletle topluluklara ulaştırıyorlar.
Deve kervanları uzak yerlerdeki sağlık kliniklerine ulaştıktan sonra bu paneller daha büyük solar panellerle bir arada kliniklere enerji sağlanması için de kullanılabiliyor. Klinikte uzun süren operasyonlarda solar güç yeterli olmadığı zaman ayak gücüyle çalışan bir sistemin desteğiyle ışık sağlanıyor.
Develer zaten uzun zamandır Bedeviler tarafından taşımacılıkta kullanılıyordu. Yine de tasarımı yapan takım develerin sırtlarına daha sıkı oturan yeni bir çerçeve tasarlayarak solar panellerin taşınmasını kolaylaştırdı. Bu proje 2007 yılında Dünya Bankası Pazar Geliştirme yarışmasında 2 bin 900 proje arasından seçildikten sonra Kenya’daki Uzak Ülkeler için Entegre Mobil Sağlık Klinikleri Topluluğu’na teklif edildi. Ve görünen o ki; oldukça faydalı da olmuş.

Önerilen makaleler