#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
obama yenilenebilir kaynaklarla ilgileniyor

“Obama Yenilenebilir Kaynaklarla İlgileniyor”

ABD Eximbank Yenilenebilir Enerji ve Çevre Ofisi Yöneticisi Hannelene L. Beillard
ABD Florida merkezli “United for a Sustainable America” (Sürdürülebilirlik İçin Birleşik Amerika) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen Yeşil Zirve İstanbul ‘un panelistlerinden biri de ABD Eximbank’ın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Ofisinin İş Geliştirme Bölümü Yöneticisi Hannelene L. Beillard’dı. Panelde Eximbank’ın yenilenebilir enerjiye yönelik kredi olanakları hakkında sunum yapan Beillard, Eximbank’ın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Ofisi ile ilgili detayları Türkiye’de ilk defa EKOIQ ile paylaştı.

ABD ekonomisinde yeşil ekonominin payı nedir? Eximbank ne zamandan beri yeşil işe yatırım yapıyor?
Eximbank, 1994 yılından beri yeşil işlere yatırım yapıyor. Yenilenebilir enerji ofisine ilk görevlimiz de aynı yıl atandı. Biz bir devlet kurumu olduğumuz için politikalarımızı da devlet başkanları belirler. Şimdiki ABD Başkanı Barack Obama da yenilenebilir kaynaklara büyük ilgi gösteriyor. Bu konuda en büyük avantajlardan biri de çalıştığımız alanda fazla büyük bir rekabet olmaması. Dolayısıyla kredi standartlarını da istediğimiz gibi belirliyoruz. Çok uzun yıllar boyunca yenilenebilir enerji ofisinde çalışan sadece bir elemanımız vardı. Şimdi altı kişiyiz. ABD ekonomisi içindeki payımızı yüzde olarak tam söyleyemem ama banka olarak geçen seneki toplam iş hacmimiz 25 milyar dolardı. Bu toplam içinde yenilenebilir enerjinin payı 350 milyon dolardı. Yenilenebilir enerjiye ayrılan paranın miktarı biraz küçük bir oran ama sektörün genel durumuna baktığımızda durumumuz gayet iyi diye düşünüyorum. Öte yandan gelecekte 1 milyar dolar sınırını aşabileceğimizi de düşünüyoruz. Türkiye ile ekonomik ilişkilerimize de büyük önem veriyoruz. Türkiye, iş yapmak için seçtiğimiz dokuz stratejik odak ülke arasında yer alıyor. Bu ülkeleri gayrı safi milli hâsıla verilerine göre ve geleceğe yönelik beklentilerimize göre seçiyoruz. Türkiye, bu anlamda en önem verdiğimiz ülkeler arsında yer alıyor.

Diyelim ki sizden kredi almaya gelen bir yatırımcıyım. Ne yapmam gerekiyor, prosedür nedir?
Önceliğimiz ABD’nin ihracatı olduğu için ilk şartımız yatırımcılardan birinin Amerikalı olması. Amerikalı ortak bulmak için ticaret departmanımıza gelebilirsiniz ya da kendiniz bulabilirsiniz. Bu konuda internet sitemizde de detaylı bilgi mevcut. Kuruluşumuzun Türkçe sayfası da var. Web sayfamızda iş geliştirme bölümümüzle ilgili ve kredi standartlarımızla kapsamlı açıklamalar var

Yeşil yatırımlara kredi verirken Ekvator Prensipleri’ne başvuruyor musunuz?
Biz Dünya Bankası’nın ilkelerini uyguluyoruz. Karbon yönetimi konusundaki birimimizi de bu şekilde oluşturduk. Bu bizim için tamamen yeni bir alan. Eğer karbon emisyon oranı yüksek bir projeye ona vereceksek bunu dengeleyici bir başka yenilenebilir enerji projesini muhakkak desteklemeye çalışıyoruz. Bu yıl ilk defa Dünya Bankası’nın karbon standartlarını tutturduk.
Dünyada bu kadar üst düzeyde görev alan çok az sayıda kadın bankacı var. Bize işiniz hakkındaki duygularından bahseder misiniz?
Şu anda dünyanın en heyecan verici işlerinden birini yapıyorum. Sürekli dünyayı değiştirecek ve bulunduğumuz gezegeni daha iyi bir yer haline getirecek fikirler üzerine çalışıyoruz. Mesela bu zirvede güneş enerjisinden soğutma sistemleri üreten bir beyefendiyle tanıştım. Aklıma ilk gelen şey biz bunu hastanelerde insanların sağlığını iyileştirmek için kullanabiliriz. Biz sürekli sürdürülebilir değişimin yolunu açmak için kafa yoruyoruz. Yeni teknolojileri banka tarafından desteklenebilir hâle getirmek başka bir şey ama ben bu tür yeni teknolojilere bir iş perspektifi kazandırmaya çalışıyorum. Bu açıdan çok keyifli bir iş yapıyorum. Kadın yöneticiler ise dünyanın her yerinde artıyor. Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerde de iş yaparken gördüm ki yeni kuşaktan yetenekli kadın yöneticiler çoğalıyor.

EkoIQ Editör