#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
hedefimiz tuketiciye 0 maliyet

Hedefimiz Tüketiciye 0 Maliyet

Yapı fuarınızdaki standınızda çevre ye duralı olduğunuz mesajını verebilmek için bir küreyi kapladınız. Neden böyle bir yöntem seçtiğinizi açıklayabilir misiniz?
Mimaride küre kaplaması en zor şekil olarak bilinir. Uzun yıllardır kafamızda olan bir projeyi minimalize ettik ve iki boyutlu bir ürünü üçboyutlu bir yapıda nasıl kaplayabileceğimizi göstermek istedik. Bizim ürünlerimizin tamamı anti bakteriyel, radyasyon samlı veya sera gazı salımı yapmıyor ve çevreye herhangi bir zarar vermiyor.

DRC isimli ürününüzle YEM tarafından verilen Altın ÇEKÜL ödülünü kazandınız. Bize bu sistemden bahseder misiniz?
DRC, aldığı enerjiyi yüzde 100 ısı enerjisine çeviren çevre dostu bir ısınma sistemi. DRC Isıtma Sistemleri, geliştirilen yeni nesil ısıtıcı sistemi sayesinde düşük elektrik sarfiyatı ile daha konforlu ve sağlıklı ısınma sağlıyor. Biliyorsunuz güneş ışınları ışıma yöntemiyle dünyamızı ısıtıyor. Biz de 3-4 yıllık bir çalışma sürecinin sonunda seramikle birleştirildi. Seranit olarak DRC Isıtma Sistemini geliştirirken çok kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Elektriksel gerilim altında ışımayı sağlayan kaplama malzemesinin formülasyonunun geliştirilmesi, performansının değerlendirilmesi, malzeme içeriğinin değişik modifikasyonlar yapılarak en ideal şekilde oluşturulması ve malzemenin çeşitli yüzeylere uygulanması gibi ar-ge çalışmaları yürüttük. Ayrıca, oluşturulan elektriksel iletkenliğe sahip katmanın özel olarak üretilmiş seramik-porselen malzemeye adaptasyonu, elektriksel donanımın sistemle birleştirilmesi ve üretim için gerekli teknik alt yapının sağlanması gibi çok önemli teknolojik bir süreçten geçtik ve sonunda DRC Isıtma Sistemini sektörde sağlıklı ve ekonomik bir ısınma sistemi olarak ürettik.
Biz bunu farklı şekillerde de çıkarmayı planlıyoruz ama işin ilk ayağında biz bu sistemin insanların evlerinde nasıl bir görüntüyle ortaya çıkar diye düşündük ve LCD televizyonlarından esinlendiğimiz bir şekle soktuk bunu. Yapının arkasına sürülen özel bir boya sayesinde 12 amperlik bir akımla 220 voltta çalışan DRC 400 wattlık bir enerji tüketiyor. Diğer ısıtıcılarda tüketilen enerji miktarı 1200 watt’a kadar çıkabiliyor. Bu geleneksel yapılar sadece değdikleri yerleri ısıttığı için inanılmaz ısı kayıplarına sebep olurlar. Biz ışıma yöntemini kullandığımız için arkaya sürülen özel boya da bu ışımanın yüzde 100 ısı enerjisine dönüşmesini sağlıyor. Biz burada konuşurken çalışan sistem uzaktan kızılötesi ışıma yöntemiyle yüzde 80’i doğrudan bizi ısıtıyor. Bu ısı derimizin 4 milimetre altına kadar nüfuz edebiliyor. Yıldız teknik Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma Bu ısınma yöntemi ayrıca romatizma, bel ağrıları gibi rahatsızlıklara da iyi gelecek. Bu ürün özellikle Karadeniz gibi sahil bölgelerinde çok kullanışlı olacak. DRC Isıtma Sistemleri’nde kullanılan “Uzak Kızılötesi Teknolojisi,” üşüdüğümüzde bedenimizin kendini ısıtmak için yaydığı enerjiyi emen, onu hafif bir ısıya dönüştüren ve geri yansıtan seramik-yansıtıcı lifler içeriyor. Yeni nesil ısıtıcı DRC, Silika Oksit (SiO 2), Alüminyum oksit (Al 2 gibi mineral oksitler), kil ve kaolen gibi maddelerin karışımından oluşuyor ve bu karışım (uzak kızılötesi ışınlar) FIR çıkarıyor. Yeni nesil seramik ısıtıcı bu teknoloji ile tamamı doğal uzak kızılötesi dalgalardan gelen doğal bir ısı kaynağı sunuyor.

Gelecekte enerji verimliliğine yönelik bu tür başka açılımlarınız olacak mı?
Evet, bu ısıtma sistemlerinde sıfır maliyeti hedefleyen bir projemiz var. Şu anda DRC enerjisini klasik elektrik prizlerinden alıyor. Bizler bu sistemlerin kurulduğu evlere tedarikçilerimizden aldığımız güneş kolektörlerini döşeyerek bu sistemin tüketiciye olan maliyetini sıfırlamayı hedefliyoruz.

EkoIQ Editör