Sürdürülebilirlik kavramı giderek gündemimizde daha çok yer bulur oldu, olmaya da devam edecek gibi görünüyor kaçınılmaz bir şekilde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte CDP’ye Türkiye’den raporlama yapan iki yerleşimden biri olarak dikkatleri üzerine çeken Kadıovacık, bu konuda temel bir model olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Haberler gayet iyi anlayacağınız…
Bildiğiniz gibi, Urla Rotary Kulübü, Kadıovacık Köyünü Kalkındırma Projesi kapsamında yürütüyor tüm bu çalışmaları. Düzenledikleri toplantılarla, eğitimlerle halk her geçen gün daha da bilinçlenerek sahipleniyor projeyi.
Geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana, Urla Rotary Kulübü, köyde çeşitli toplantılar, eğitimler, sohbetler organize etti; köy meydanında köylülerle birlikte yönetmenliğini Yüksel Aksu’nun yaptığı, geçtiğimiz yılın beğeniyle izlenen filmlerinden ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’yı izlediler örneğin. Köylüler hem eğlendiler, hem de kendilerinden çok şey buldular filmde.
Zeytin Araştırma Enstitüsü’nden emekli bir gönüllü, köyün önemli değerlerinden ‘zeytin’i işleme konusunda uygulamalı eğitimler verdi köylülere. İçlerinde köy muhtarı Nazif Çakıroğlu’nun da bulunduğu 27 üretici, köyde düzenlenen organik tarım eğitimlerinden sonra sertifika alabilmek için başvurularını tamamladılar bile.
Geçtiğimiz Kasım ayında ise, Hindistan Bangalore Cantonment Kulübü’nden yetkililer Kadıovacık Köyü’nü ziyaret ettiler. Köyü gezip köylülerle sohbet eden konuklar, yürütülen projeden ilham alarak, yapılanları kendi bölgelerinde bir köyde de uygulamak arzusuyla ayrıldılar köyden. Urla Rotary Kulübü ile yürüttükleri eşli bağış projesi kapsamında köye 20 bin dolar bağışlanacak. Bu parayla köyün su pompalarının enerjisini sağlamak üzere güneş panelleri kurulacak. Ayrıca köyün içme suyunun kalitesini artırmak amacıyla filtrasyon sistemi kurulması da gündemde.
Urla Rotary Kulübü adına projeyle yakından ilgilenen Necdet Büyükbay, Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde tanıştığı, Birleşmiş Milletler’de sürdürülebilirlik alanında çalışan iki yetkilinin, Kadıovacık projesiyle yakından ilgilendiğini, atık su arıtma ve organik içerikli atıkların kompost sistemiyle değerlendirilmesi konusunda önerilerde bulunduklarını anlatıyor. Güneş panelleri kurulduktan sonra köye gelerek incelemede bulunacaklar ve buna benzer projelerin diğer ülkelerde de yürütülebilmesi için çalışmalar başlatacaklar.
Köy Restoranı Markası Yaratılıyor
Ayrıca EKOIQ’da çıkan haberi okuyarak kendilerine ulaşan ve projeye katkı sağlamak istediğini söyleyen pek çok kişi olduğunu anlatıyor Necdet Bey. Chefs İstanbul’un kurucusu, Temel Mutfak Eğitmeni Gülhan Kara, Necdet Bey ile iletişime geçerek köye gelmiş ve köyün kadınlarıyla bir araya gelerek sohbetlerinde geleneksel yöresel yemekleri hakkında bilgi almış. Bunları standart hale getirip bir Köy Restoranı markası yaratmak hedefini benimsemişler ve çalışmaları başlatmışlar elbirliğiyle.
Kadıovacık, belirlediği ve benimsediği hedeflere doğru emin adımlarla ilerliyor. Merak edenleri ağırlamak için de özenle hazırlanıyor; Köy Pansiyonculuğu kapsamında seçilen iki evin tamamlanmasına az kalmış; yenileri için de çalışmalara başlanacağını söylüyor Nazif Büyükbay. Önümüzdeki yaz Kadıovacık’ta, yerel lezzetlerle ağırlanıp, temiz köy havasını ciğerlerinize çekerek dinlenmeye ne dersiniz?
EKOIQ Dergisi Ocak 2013 Sayı: 25