2008 yılından bu yana düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, beraberinde bir oluşum getirdi: Sürdürülebilir Yaşam TV… Sürdürülebilirlik alanındaki belgeselleri, çalışmaları Ekim ayından itibaren izleyiciyle buluşturacak olan Surdurulebiliryasam.tv, aynı zamanda kurumların da sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda attıkları adımları ve yaşadıkları dönüşüm hikâyelerini aktardıkları bir mecra olacak. Sistem nasıl işleyecek, proje kapsamında başka hangi hizmetler sunulacak? Tüm detayları, festivalin kurucularından olan Tuna Özçuhadar’dan dinledik.
Altı yıldan beri Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’ni düzenliyorsunuz. Bu alanda önemli bir boşluğu doldurmayı başardınız. Şimdi de yeni bir maceraya çıkıyorsunuz: Sürdürülebilir Yaşam TV… Bize biraz bu konuda bilgi verebilir misiniz?
2008 yılından bu yana organize ettiğimiz Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) ile bütüncül bakış açısına sahip, çözüm barındıran ve yaratıcılık içeren belgesellerin ne denli etkili olduğunu gözlemledik. Bu filmlerin festival katılımcılarının ötesinde daha çok izleyiciye ulaşması için festival ekibinden arkadaşlarla elimizden geleni yaptık. Festivalin ardından gelen talepler doğrultusunda yönetmen veya yapımcılardan gösterim izni almak kaydıyla etkinlikler organize edilmesini teşvik ettik. Sürdürülebilir Yaşam TV de (SYTV- www.surdurulebiliryasam.tv) bu çabanın bir devamı olarak festivalde gösterilen belgesellerin daha fazla kişiye ulaşması düşüncesiyle doğdu.
SYFF’de şimdiye kadar gösterilen ve ileride gösterilecek belgesellerin SYTV’de Türkçe altyazıyla elektronik ortamda izlenebilecek olmasının yanı sıra Türkiye’den ve yurtdışından kurumlar da sürdürülebilir yaşama dair çalışmalarının konu edildiği film ve haberlerle web sayfasında yer alabilecek. Kurumların sürdürülebilirlik vizyonuna doğru attıkları adımların, projelerin ve yaşadıkları dönüşüm hikâyelerini aktaran filmlerle yer alabilmeleri için SYTV’ye kurumsal olarak üye olmalarını bekliyoruz. İzleyiciler, böylece Türkiye’den de somut örnekler görebilecek, kurumların bakış açılarını ve faaliyetlerini izleyerek bunları belgesellerde izledikleri benzer konulardaki diğer çalışmalarla karşılaştırma imkânına sahip olabilecekler.
Bir etiketleme sistemi oluşturduk; böylece tüm konuların ve kurumların birbiriyle ilişkisini görünür kılmak istiyoruz. Birçok filmin konusu birbirinden farklı görünse bile etiketlerle konuların birbiriyle ilişkisinin kolay anlaşılır olmasını sağlayacağız. Sürdürülebilirlik, sistemik bakış açısı gerektiriyor; konuların birbiriyle hemen göremediğimiz ilişkilerini görünür kılmak önemli. Görselin gücünü kullanarak sürdürülebilirliğin farklı boyutlarını dünyanın farklı köşelerinden gerçek örneklerle ve Türkiye’de yapılan çalışmalarla aktaracak olan SYTV ile aynı zamanda bu konularda çalışanların birbirleriyle işbirliği yaparak etkilerini artırmaları için bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz.
Peki SYTV’nin nasıl bir iş modeli var? Ekonomik sürdürülebilirliği ne şekilde sağlamayı planlıyorsunuz?
Bireysel üyeliğin ücretsiz olacağı web sayfasında kurumsal üyelik, belli kategorilerde ve ücretli olacak. Ekonomik modelinin şirketler, yerel yönetimler ve eğitim kurumlarının üyeliğinden gelecek gelirler üzerine kurgulandığı projede, izleyicilerin yönetmenleri destekleyebileceği ayrı bir mekanizma da olacak. Web sayfasına ücretsiz olarak üye olan bireysel kullanıcılar; açık kaynak filmleri Türkçe altyazıyla ücretsiz olarak, telif ücreti olanları ise yönetmen ve yapımcılarla yapılan anlaşmalar doğrultusunda küçük bir ücret karşılığında izleyebilecek ve bu ücretin tamamı yönetmen/yapımcıları destekleyecek.
Prensip olarak sivil toplum kuruluşlarının üyeliği ücretsiz olacak. Şirketler, yerel yönetimler ve eğitim kurumlarının üyelikleri ise yayınlamak istedikleri filmlerin sürelerine göre seçenekli hale getirilecek. Ekim ayında yayına başlayacak olan SYTV’ye üye almaya başladık, hatta aynı zamanda festival destekçisi olanlara özel indirim yapıyoruz. Üyelik yıllık periyodlarla yenilenecek ve üye oldukları periyod içerisinde üyeler kurumsal üye sayfalarına yeni filmler ekleyebilecek, haberlerini paylaşabilecek.
Ayrıca kurumlar kendi çalışmalarıyla paralellik gösteren, vizyonlarıyla uyuşan belgeseller arasından bir seçki oluşturabilecekler; üyelik kategorisine bağlı olarak bu belgesellerin izleme sayfalarında logoları görünecek. Kurumlar, sitedeki herhangi bir belgeseli yaptıkları projelerle, yaklaşımlarıyla kendi yaklaşımı arasında bir ilişki olduğunu göstermek amacıyla seçkilerine almak isteyebilirler.
Sürdürülebilir Yaşam TV ile kurumların sürdürülebilirlik konusunda yaptıklarını görünür kılmak için reklam yapmadan film çekmeye teşvik edeceğiz. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali için yüzlerce film izledik; etkili bir filmin ve kurgunun nasıl yapılacağını, sürdürülebilirlikle ilgili konuların en etkili şekilde nasıl ele alınabileceğine dair birçok şey öğrendik. Bir çeşit “yan etki” oldu bizim için… Bu nedenle kurumlara ve belgesel çekmek isteyen yönetmenlere yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz. SYTV ile kurumları ve yönetmenleri bütüncül bakışa sahip, çözüm içeren filmler çekmeye teşvik ediyoruz. Film kurgusunun oluşturulması ve çekimi de verdiğimiz profesyonel hizmetler arasında yer alacak.
Nihayetinde SYTV ile ilerde SYFF’yi belli oranda fonlamayı hedefliyoruz. Ayrıca SYFF, SYTV’nin başlıca içerik sağlayıcısı olacağından, döngüsel ve sağlam bir sistem oluşturmuş oluyoruz.
Gerek bireysel gerekse kurumsal üyeleriniz SYTV’den nasıl bir fayda sağlayacaklar?
Bireysel üyeler, belgesel izlemenin yanı sıra yönetmenle irtibata geçip gösterim organize edebilecek, favori filmlerini listeleyebilecek ve arkadaşlarıyla paylaşabilecek, kurumsal üyelerin sürdürülebilirlik için neler yaptığını filmleri üzerinden takip edebilecekler. Belgesellere ve kurumların filmlerine yorum yapabilecek, kurumlarla etkileşime geçebilecekler. Ayrıca web sayfası veya Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali için film önerebilecek, festivali destekleyebilecekler.
Gelelim kurumlara… Kurumlar, sürdürülebilirlik raporları hazırlayıp yayınlıyorlar; sadece hazırlık sürecinde dahi oldukça faydalı oluyor bu raporlar. Peki, sonrasında bu konularla ilgili olan kaç kişi okuyabiliyor bunları? Her geçen gün gelişen teknolojiyle bireylerin okuma alışkanlıkları azalıyor, insanların uzun yazıları okumaya pek vakti ve sabrı olmayabiliyor. Oysa sürdürülebilir bir yaşama doğru atılan her adım çok değerli ve görülmesi, etkili bir şekilde paylaşılması gerekiyor. Ve iyi çekilmiş bir film oldukça etkili oluyor; kısa sürede çok önemli mesajları, bilgileri aktarabiliyor ve ilham verebiliyor…
İşte medyada bilgi bombardımanında kaybolan haberler veya sadece uzmanlar tarafından okunan sürdürülebilirlik raporlarının ötesinde, bu adımların görselin gücünden faydalanarak ilgili herkes tarafından görülmesini ve anlaşılmasını sağlamak istiyoruz. SYTV kurumların sürdürülebilirlik için yaptıkları her projeyi kısa ve etkili bir şekilde paylaşabilecekleri bir mecra olacak. Tüm belgeseller ve kurumların çalışmaları bir arada olacağı için herkes kendisini kıyaslayarak, başka projeleri ve yaklaşımları inceleyerek ilham alabilecek, kendisini geliştirebilecek. Kurumlar çalışmalarını belgesellerin takipçileriyle paylaşma imkânına sahip olarak, bireylerle etkileşimde olacaklar.
Fongogo üzerinde bir crowdfunding kampanyası başlattınız. Bu kampanyaya da kısaca değinir misiniz?
Web altyapısı üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz; Ağustos sonunda başlayan ve Eylül ayında devam edecek olan kitlesel fonlama kampanyası sırasında da çalışmamız devam edecek. SYTV kitlesel destek kampanyasının ardından Ekim ayında açılacak. Kampanyanın geliri ile web sitesinin yapımı ve SYTV’nin hayata geçmesi için gerekli kurulum ile ilk üç aylık işletme ve tanıtım giderlerini karşılamayı hedefliyoruz. Tüm kitlesel destek kampanyalarında olduğu gibi destekçilerimize çeşitli hediyeler vereceğiz, örneğin destekçilerimiz SYTV’de gösterimi ücretli olacak bazı filmleri ücretsiz izleyebilecek. Hediyelerin bir kısmı bize de hediye gibi olacak; çünkü destekçilerimizle bir araya gelebileceğiz. Herkesi SYTV’ye üye olmaya davet ediyoruz.
Fongogo kampanya linki: www.fongogo.com/p/surdurulebiliryasamtv