#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Gastronomika ile Vejetaryenlerin de Aç Kalmadığı Bir Mutfak: Hatay

açık radyo açık kalmalı

Ne zaman Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine ziyarete git­sem; etli, bol sos, baharat ve yağ­la süslenmiş tabaklar ve ihtişamlı salonların arasında aç kalmaktan korkarım. Genelde de yoğurt ve salatayla baş başa kalırım. Ama bir mutfak düşünün ki, biberli ekmek adı altında, etsiz lahmacun diye düşünebileceğimiz bir seçenek bile sunuyor. Ziyaretlerim sırasında sa­dece Hatay’da etsiz, et-tavuk suyu konmamış onlarca çeşit arasında seçim yapamayınca, bu korkumdan en azından Hatay için kurtulmuş ol­muştum. Her şeyiyle, özellikle de sa­yısız vejetaryen seçeneğiyle bu kent beni hep büyülemiştir. Yine aynı şekilde, çalışmalarını çok etkileyici bulduğum Gastronomika ekibinin Hatay gastronomi kültürü hakkın­daki etkinliği gerçekleştirmesi be­nim için ayın müjdesi oldu.
Salt Beyoğlu’nda 12 Ekim’de Ha­tay Mutfağı etkinliği gerçekleştiren Gastronomika, her zamanki etkinlik kültürü içerisinde yine yemekleri ha­zırlayıp davetlilere sundu. Yemekleri tadabilirsiniz, hakkında sunum ve konuşmaları dinleyebilirsiniz. Ama etkinliğin daha lezzetli kısmı, kon­ferans salonundaydı. İsterseniz bir Hataylının sabahtan akşama kadar yediklerinin macerasını takip edin, isterseniz yazılı olmayan mutfak kül­türünün yazıya geçiriliş hikayesini dinleyin, etkilenmemek zor.
Etkinlik üç ana başlık ve bunları izleyen tadım fasıllarını (kahvaltı, sokakta satılan ürünler, üretimi ya­pılan ürünler, Antakya yemek ve tat­lıları) içeriyordu. Erol İğde, Maksut Aşkar, Mehmet Tanrıverdi, Süheyl Budak ve Yaren Çarpar’ın konuş­macı olarak katıldığı etkinliğin tüm sunumlarına
adresinden ulaşabilirsiniz.

Siz ne yapabilirsiniz?

  • Gastronomika etkinliklerini takip ederek katılımcı veya gönüllü olabilirsiniz. Başlayın takip etmeye, ya yerel mutfaklar ya da konservasyon gibi alt temalardan birinin sizi sürükleyeceğine eminim.

  • Hatay Kültür ve Keşif dergisini takip edebilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı