Çal Çanım Çal, Herkes için Çal

“Trafikte geçirilen zamanın kişinin kanser yapan kimyasallara maruz kalmasında büyük etkisi var” (Time spent in traffic has major effect on personal exposure to cancer-causing chemicals) başlıklı ve 25 Eylül tarihli makalede ise İsveç Çevreyi Koruma Kurumu’nun (Swedish Environmental Protection Agency) 2000 yılında başlattığı bir araştırma konu ediliyor.

Rastgele seçilmiş 40 katılımcının iş ve ev hayatlarıyla ilgili soruları cevaplandırdıkları ve açık havada ya da kapalı alanlarda geçirdikleri zamanla ilgili detaylı bir aktivite günlüğü doldurdukları çalışma, İsveç’in 5 şehrinde 5 yılda bir yapılmış toplam sekiz anket sonucunu içeriyor. Katılımcıların nitrojen dioksit, benzin, bütadiyen ve formaldehit’e ne kadar maruz kaldıklarının ölçülebilmesi için, boyunlarının etrafına bir hafta boyunca kişisel örnek alıcılar yerleştiriliyor. Uyuyacakları zamansa bu örnek alıcıyı yataklarına yakın bir yere asıyorlar.
Yemek pişirme, sigara içme esnasında ortaya çıkan ve bina materyallerinden yayılan formaldehit’e, müstakil evde yaşayanlar, apartmanda yaşayanlara göre daha fazla maruz kalırken, enteresan bir şekilde sigara içmeyenler de içenlerden daha çok formaldehit’ten etkileniyor. Bu iki sonucu da daha fazla havalandırmayla ilişkilendiren araştırmacılar, “Belki sigara içenler, içmeyenlere göre daha çok cam açıyordur” yorumunu yapıyorlar.
Benzin ve bütadiyen’e en fazla maruz kalanlar ise sigara içenler ya da pasif içiciler. Sigara içmeyenlerin arasındaysa dışarıda en çok vakit geçirenler; ölçümün yapıldığı bir haftada araçlarına benzin alanlar, arabanın ya da otobüsün içinde, yürürken ya da bisiklete binerken kaldırımda, yolda vakit geçirenler. Hepsinde maruz kalınan ortalama benzin miktarı ise Dünya Sağlık Örgütü’nün alçak risk olarak belirlediği seviyenin üzerine çıkıyor. Sözün özü, hem aktif ya da pasif sigara içiyor hem sıklıkla trafikte oluyorsanız, çanlar en önce sizin için çalıyor. Sigara içmiyor ama arabasız da olamıyorsanız, çanlar sizin için de çalıyor. Hatta bu ne menem olduğu belli olmayan çanlar; hem sigara içmeyip hem trafiksiz yaşamak isteyen ama İstanbul gibi kentlerde sürekli trafiğin kenarından kenarından gitmek zorunda kalan pek masum bisiklet sürücüleri ya da kaldırımları korna sesleriyle bezenmiş bir o kadar masum yayalar için bile çalıyor.

https://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/traffic_exposure_effects_cancer_chemicals_387na2_en.pdf

Önerilen makaleler