EKOIQ’nun 49. sayısı çıktı!

20 Bu Mobilyalar Kartondan!
2012 yılında “Kartonworks” markalı tasa­rımlara imza atmaya başlayan Mete Mordağ ve arkadaşları, mobilyalara verdikleri çöl isimleriyle de tüketicide farkındalık yaratma­yı hedefliyor. Biz de Mordağ ile mukavva kullanarak yaptıkları tasarımları, özel­liklerini ve ekolojik tasarımın geleceğini konuştuk.

24 Peki, Sosyal Medya İletişiminiz Sürdürülebilir mi?
Sürdürülebilirlik raporunuzu internet sayfanızda paylaştığı­nız için sosyal medyada varolduğunuzu düşünüyorsanız, SMI-Wizness Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi ve benzeri olu­şumlardan haberiniz yok demektir…

26 Kadının Doğası, Doğanın Kadınları
Kadınların elinin ve ruhunun değmediği bir dünyada yaşa­manın nasıl bir şey olduğunu anlamak için çevremize bakma­mız yeterli değil mi? O nedenle dünyayı sürdürülebilir kılma konusundaki her mücadele­de onların izlerini görmek de şaşırtıcı değil. Bu vesileyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor hem Hindistan’a hem de Yırca köyü kadınlarına se­lamlarımızı yolluyoruz Gökşen Şahin’in yazısı aracılığıyla…

30 “Kadın Güçlenirse Toplum Güçlenir”
BM’nin Binyıl Bildirgesi’nin sekiz önemli maddesinden biri, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların konumunun güçlendiril­mesi… Bu hedeften yola çıkan Global Compact Türkiye de Mayıs 2014’te “Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu”nu oluşturdu.

35 DOSYA: Döngüsel Ekonomi ya da Geri Dönüşebilecek miyiz?
Doğa döngüsel, insan ve yaratımları ise lineer akıyor. İşte bütün sorun buradan çıkıyor. Peki insan, doğanın bir parçası olduğunu; bulduğu her şeyi doğayı ve yaratımlarını taklit ederek icat ettiğini hatırlayıp, tüm yaşam sistemlerini ve tabii kendine baş tacı ettiği “ekonomiyi” de, doğanın döngüselliğini taklit edecek şekilde ye­niden ve yeniden tasarlayabilir mi? İşte o zaman, geridönüşüm ve atıktan değil, sadece ve sadece “besin”den bahsedeceğiz, çünkü doğada atık yoktur… Döngüsel Ekonomi’de de…

56 “Kısır Politik Tartışmalar Yerine Yerel Ekonomiye Odaklanalım”
Yerelleşme akımının öncülerinden Helena Norberg-Hodge, dos­tumuz Ayşen Eren ile yaptığı röportajda, pek çok ülkede in­sanların kendilerini anlamsız politik tartışmalara kaptırdığının altını çizdi.

60 “Yeşil Çatıda İstanbul’un Potansiyeli Çok Büyük”
Uluslararası Yeşil Çatılar Derneği (IGRA) Direktörü Wolfgang Ansel, özellikle İstanbul’da yeşil alana duyulan ihtiyaçta artış olduğuna değindi ve kentin yeşil çatı konusunda büyük bir po­tansiyele sahip olduğunu vurguladı.

64 UN SDSN Türkiye’den Açık Çağrı: “Tüm Paydaşları Ağımıza Bekliyoruz”
2012 yılında Birleşmiş Milletler’in oluşturduğu “Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı” (UN SDSN), her ülkedeki yapılan­masını bir üniversite aracılığıyla yürütüyor. Programın Türki­ye organizasyonunu üstlenen Boğaziçi Üniversitesi’nin temel misyonu da sürdürülebilir kalkınma alanında karşılaşılan so­runlara kalıcı çözümler üretebilmek için paydaşları bir araya getirebilmek.

68 Uzayı da Çöplüğe Çevirdik
Sonunda 50 yıl kadar kısa bir sürede uzayı da çöplüğe çevirme­yi başardık. Şu an başımızın üstünde bizden habersiz büyüyen, saatte binlerce kilometre hızla hareket kocaman bir enkaz var!

80 Önce Bi’ Sessiz Olalım
Avrupa Komisyonu bünyesindeki “Çevre Politikası İçin Bilim” adlı kurum, 2015’in ilk tematik sayısında gürültünün sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili çalışmalara yer verdi. Fatma Gül Altındağ da bu özel sayıdan yola çıkarak gürültü konusunu etraflıca masaya yatırdı okurlarımız için…

88 Çevreci Etkinlikler Atlası Hazırlandı
Çevreci Etkinlikler’in EKOIQ ile birlikte hazırladığı “Çevreci Etkinlikler Atlası”, Türkiye’de 2014 yılında hangi şehirde, kaç çevreci etkinlik gerçekleştiğini, söz konusu etkinliklerin odağı­nı/gündemini ve katılımcı sayısı hakkında önemli verileri orta­ya koyuyor.

HER SAYIDA

4 Haberler Avrupa Konseyi: “Çocuklarınıza Spor Yaptırın”; Türkiye’nin İlk Rüzgar Enerjisi Kamu İhalesi Yapıldı; Hayvanlar İçin Kullanılan Antibiyotikler Çevresel Tehdit Oluşturuyor

32 Son Buzul Erimeden Levent Kurnaz: Küresel Isınma mı, Küresel İklim Değişikliği mi?

34 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Dayanışma…

54 Veriler Gökçe Vahapoğlu Şahin: Gelecek 10 Yılda Bizi Bekleyen Küresel Riskler; Hem Bütçeye Hem Çevreye Duyarlı Sürdürülebilirlik Fırsatları; Amerikan Güneş Enerjisi Sektörü İstihdam Atağında

62 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: Sürdürülebilirlik Yönetimi Sertifika Programı’nda İkinci Dönem Başlıyor

72 Sürdürülebilir Markalar Semra Sevinç: Paylaşım Ekonomisi ve Paylaşılan Nesnelerin İnterneti

74 Sinerjik İlk Hedefimiz HES’lerdir, İleri!

76 Change.org’dan Emirgan Parkı’nı da AVM İnşaatına Kurban Vermeyelim; CHP Belediyesi, Levent’in Yeşilini Talan Etme; 15 Bin Kişi Kapadokya’daki İnşaatları Durdurmayı Başardı

84 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Pakistan Susuzluğa Doğru; Çin Rüzgar Enerjisinde 100 GW’a Yaklaştı; Deniz Parkları Kurulacak; Alpler’de Buzul Erimesine Battaniyeli Çare!

86 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden “Sürdürülebilir Marka Sertifika Programı” 24 Mart’ta Başlıyor; 2015’in İlk “Yeşillenen Oteller Sertifikası” Eresin Hotels İstanbul’un

90 Yeşil Günlük Cihan Koral Malak: Girişimcilik Baharı Beklemez; Aşkını Başka Dilde Anlat: Dem Derneği; Duyamadığımız Canlılardan Nasıl Şifalanırız?

92 Gözümüzden Kaçmayanlar Gözde İvgin: Tavşan Adası 22 milyon dolara satılıyor; Türkiye’nin en büyük ekolojik köyü Van’da kuruluyor…

96 Kitap İletişimde Sürdürülebilirlik, Katılım ve Kültür; Dünyanın Durumu: Sürdürülebilirlik için Yönetişim; Dünyamızı Biçimlendiren Olağanüstü Bitkiler

Önerilen makaleler