Kadıköy Belediyesi’nin organik atıklar konusunda çocukları bilinçlendirmek amacıyla başlattığı “Muhteşem Dönüşüm, Solucanlarla Kompost” Projesi tüm hızıyla devam ediyor. “Esencan ile Kompost” adını da taşıyan çalışma kapsamında şimdiye kadar 24 okulda yaklaşık 600 öğrenciye teorik ve pratik eğitim verilmiş durumda…
Eylül AKINCI
Organik atık nedir? Organik atıkların kaynağında ayrıştırılması, gerek çevreye gerekse ekonomiye neler kazandırır? Atıklar nasıl yeniden besin haline gelirler, yani kompostlaşırlar?
Hiç şüphesiz, bu bilgilerin küçük yaşlarda edinilmesi, atık yönetimi ve geridönüşüm konusunda farkındalığın yaratılması açısından büyük önem taşıyor. Hava, su, sıcaklık ve mikroorganizmaların etkisiyle parçalanarak diğer canlıların kullanabileceği besinler haline gelen ve atık yönetiminde %65 gibi yüksek bir orana sahip olan organik atıklar ile ilgili bu bilgiler, ne yazık ki yaygın olarak verilmiyor.
İşte buradan hareketle ilköğretim okulu öğrencilerini bilinçlendirmeyi amaçlayan Kadıköy Belediyesi, “Muhteşem Dönüşüm Solucanlarla Kompost” Projesini başlattı. 2012 yılından bu yana devam eden ve çocukların aklında kolay kalması için “Esencan ile Kompost” adını da taşıyan çalışma kapsamında şimdiye kadar 24 okulda 594 öğrenciye teorik ve pratik eğitim verilmiş durumda.
Söz konusu projenin çıkış noktasının “Atık Yönetimi ve Çevre Eğitimi Projesi” (AYÇEP) olduğunu dile getiren Proje Yöneticisi Binnazlı Saka, şu bilgileri paylaşıyor: “İlçemiz ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik olarak 2010-2011 eğitim döneminde gerçekleştirilen AYÇEP kapsamında öğrencilere ambalaj atıkları, bitkisel atık yağlar, atık piller, elektronik atıklar gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Ancak, atık karakterizasyonunda önemli bir paya sahip olan ‘organik atıklar’ konusunda ayrıntılı bir çalışma ve uygulamalı eğitim olmadığından, öğrencilere konu ile ilgili detaylı bilgi aktarılamadı. Bu nedenle hem bu eksikliği tamamlamak hem de Kadıköy ilçesi sınırlarında bulunan ilköğretim okullarında eğitim gören öğrencileri organik atık yönetimi konusunda bilinçlendirerek, sağlıklı ve temiz bir çevre oluşturabilmelerine katkı sağlamak amacında olan ‘Muhteşem Dönüşüm Solucanlarla Kompost’ ya da çocuklar için akılda kalıcı olması için solucanların Türkçe ve Latince isimlerini birleştirerek oluşturduğumuz diğer adı ‘Esencan ile Kompost’ projemizi hazırladık.” İlk eğitimlerin Mart 2012’de ilçe sınırlarında bulunan ve AYÇEP projesinin tamamlandığı resmi ve özel ilköğretim okulları ile belediye anaokullarından seçilen pilot okullarda başladığını söyleyen Saka, talepler doğrultusunda da projenin devam ettiğini aktarıyor.
Üç Aylık Heyecanlı Bekleyiş…
Gelelim eğitimin şekline ve kapsamına… Proje uygulayıcıları Suzan Bodur ve Nihan Ayışık’ın gözetiminde verilen eğitimler, İstanbul Göztepe’deki Özgürlük Parkı Hizmet Birimi içerisinde bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Kompost Eğitim Birimi’nde gerçekleştiriliyor. Projenin ilk uygulama adımı olarak, belirlenen okullarda projeyi yürütecek öğretmenlere tanıtım sunumu yapılıyor, bir dönem boyunca yapılacak eğitim ve uygulamalar ile eğitim takvimi paylaşılıyor. Ardından karar verilen bir tarihte ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak 45 dakika, anaokulu öğrencilerine yönelik olarak da 20 dakika süre ile sadece çizgi resimlerden oluşan teorik bir sunum gerçekleştiriliyor. Söz konusu sunumlarda öğrencilere çevre, organik atıklar, kompost ve solucanlar ile ilgili bilgiler veriliyor.
Bu süreç de tamamlandıktan sonra sıra, uygulamalı eğitime geliyor. Öğrenciler, solucanların yaşayacağı ve kompostlaştırmayı gerçekleştirecekleri kutuyu hazırlıyorlar. Sonra da sıra Esencanlarla tanışmaya geliyor… Kimi ilk kez gördüğü bu minik hayvanlardan biraz çekinse de kısa süre sonra büyük bir merakla eline alıp inceliyor; sonra da onları yeni yaşam alanlarına yerleştiriyorlar. Evlerinden getirdikleri çay posası, elma kabuğu, salatalık, havuç gibi organik atıkları kutuya ekleyen çocuklar, 15 günde bir buraya gelip solucanları beslemeye ve kompostlaşma sürecini takip etmeye devam ediyorlar. Ve hasat… Üç ay devam eden beslemelerin ardından kutu içerisinde oluşan kompost alınıyor ve paketlenerek “Çevre Günü Etkinlikleri” kapsamında projeye emek veren öğretmenlere ve öğrencilere dağıtılıyor.
Öğrencilerin elde ettikleri kompostu öğretmenleri ve aileleri ile birlikte çiçek ve fide dikiminde kullandıklarını söyleyen Nihan Ayışık, “Böylece hem çevre hem de hayvan sevgisini bir arada yaşıyorlar, geridönüşümün aslında doğada var olduğunu, doğanın bize her şeyi öğrettiğini fark ediyorlar. Ayrıca solucanlarla kompostlaştırmanın apartmanlar için uygun bir yöntem olduğunu ve mutfak atıklarının tümünün geri dönüştürülerek organik atıklarında azaltılabileceğini öğreniyorlar” diyor. Projeye katılan okullara teşekkür plaketleri, projeyi yürüten öğrencilere ise “Esencan Dostu” madalyaları verildiğini de ekleyen Ayışık, “Ayrıca her türlü atık kullanılarak ‘Solucanlar ve Kompost’ konulu resim yarışmaları düzenleniyor, başarılı olan öğrenciler ödüllendiriliyor ve tüm resimler sergileniyor” bilgisini de paylaşıyor.
5 Aşamalı Uygulamalı Eğitimde Neler Yapılıyor?
1 Üretim Hazırlığı: Solucanların yaşayacağı ve kompostlaştırmayı gerçekleştirecekleri kutunun ve yataklıkların hazırlanması.
2 Esencan ile Tanışma: Solucanların, hazırlanan kutudaki “yataklık” adı verilen yeni yaşam alanlarına yerleştirilmesi.
3 Besleme: Kutulardaki yataklıklara solucanlar yerleştirildikten sonra öğrenciler tarafından getirilen organik atıkların ilave edilmesi.
4 Haftalık Beslemeler: Öğrencilerin 15 günde bir organik atıklar getirerek solucanları beslemesi ve hem kutuları hem de kompostlaşma sürecini takip etmeleri.
5 Hasat: 3 ay boyunca devam eden beslemelerin ardından kutu içerisinde oluşan kompostun alınması.