“Güneş enerjisi hakkınızdır, talep edin” sloganıyla yola çıkan Elpaş, hem şemsiye hem de şarj ünitesi olarak kullanılan “SolBrella”yı pazara sundu. Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan 7 bin başvuru arasından “öne çıkan 10 yenilikçi fikir” arasında gösterilen SolBrella, aynı anda iki cep telefonu veya 1 tablet PC’yi şarj edebiliyor. Ürünün detaylarını Elpaş A.Ş. Ar-Ge’den Sorumlu Yönetici Ortağı Mert Gülgeç’ten dinleyelim…
SolBrella hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?
SolBrella, 2010 yılında oluşmuş bir fikir. Daha önce şemsiye ve gölgelikler ile uyumlu, dış ortamda sorunsuz çalışacak, ucuz ve kolay kullanımlı böyle bir ürünün düşünülmemiş olması o zaman bizi de şaşırtmıştı. Benzerinin bulunmaması nedeniyle yapmış olduğumuz patent başvurusu, 2012 yılında başarıyla sonuçlandı ve belge almaya hak kazandık. Ancak hâlâ bir fikir dosyası olarak duran SolBrella, Türk Patent Enstitüsü’nden gelen bir telefon ile canlandı. O zaman için yapılmış son iki yıllık 7000 başvuru arasından hakem heyetince “öne çıkan 10 yenilikçi fikir” arasına seçilen SolBrella, bize de bu fikrin artık bir ürün haline gelmesi gerektiği konusunda teşvik verdi.
2012 yılında başlayan endüstriyel tasarım çalışmalarımız, ilk meyvesini 2013 yaz başında verdi. Deneme üretimi olarak ürettiğimiz ilk 100 adet SolBrella’nın bazıları 2013 sezonunda seçilmiş kimi turistik tesislerde deneme kullanıma sunuldu. Olumlu ve olumsuz noktaları tespit edilerek iyileştirilen ürün, 2014 yılı Turizm Otel Ekipmanları Fuarı ile ilk kez resmi olarak turizm sektörü ile Antalya’da tanıştı. Çok büyük ilgi gören SolBrella, yeni bir fikir olmasının etkisi ve sektöre bir yenilik getirmesi ile birçok tanınmış turizm markasında kullanılmaya başladı. Müşterilerden gelen talepler doğrultusunda iyileştirilen ürün, zaman içerisinde uluslararası marka tescili, CE uyum belgesi ile kalite belgelerini de tamamladı.
Nasıl bir teknoloji ve sistem kullandınız SolBrella’da?
Tasarımı yaparken bazı kriterler belirledik: Zorlu dış ortama dayanıklılık (tuz, nem, su, sıcak, insan faktörü vb). Bu kriterler doğrultusunda, öncelikle ekonomik, dayanıklı, çevreci, geridönüşümlü malzemeler, özel tasarım elektronik şarj devresi gibi birçok kendine has özelliği de barındıran SolBrella, esnek ve şemsiye geometrisine doğal uyumu ile sorunsuz kullanılıyor. Sistemde mono kristal hücreler kullanılıyor, üniversal şarj devreleri ile de hem bataryalı hem bataryasız olarak sunuluyor.
Üretilen enerji 12vdc; kullanımı ise şemsiye direğine kolayca monte edilen çift-USB şarj kutusu ile sunuluyor. Aynı anda iki cep telefonu veya 1 tablet PC’yi şarj edebiliyor. Yağmurda bile sorunsuz çalışıyor. Kısa devre veya çarpılma riski yok. Bu yüzden deniz kenarı, havuz ve kamp gibi yerlerde güvenle kullanılıyor.
İhracata başladığınızı da duyduk. Şu an kaç ülke pazarında varsınız?
SolBrella, bir Türk buluşu ve markası olarak ABD, Yunanistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Portekiz, Kanada, İspanya, Bermuda, Gana ve Maldivler başta olmak üzere 14 ülkeye ihraç ediliyor.
Birçok ülkede temsilciliğimiz var. Örneğin SolBrella USA yakın zamanda devreye girdi ve ABD’ye satış ve tanıtım yapıyor. Keza Yunanistan ve İsrail için ulusal renkleri olan beyaz-mavi ile üretiyoruz. Bazı büyük firmalar için (Coca-Cola, Vodafone vb ) kurum renkleri ile sunuyoruz.
Güneş enerjisi sektörünün Türkiye’de ulaştığı noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorunların çözülmesine yönelik önerileriniz neler olur?
Güneş enerjisinin maalesef ülkemizde tanınmaya ve kullanılmaya çok geç başladığını, sektörün özellikle orta ve büyük ölçekli projelerde hâlâ büyük teknik ve idari sorunları olduğunu görüyoruz. Almanya’da ilkokul öğrencilerine güneş enerjili oyuncak üretme dersleri ile çok küçük yaşta güneş enerjisinin kullanımı hakkında bilgi verildiğini görmek, ülkemizde bunun eksikliğini fark etmek buruk bir his. Ancak her geçen gün halkın bu konudaki ürün ve hizmet talebinin artıyor olması da sevindirici. Özellikle basının üzerine çok büyük görevler düştüğüne inanıyoruz. Bizim ürünümüz gibi basit ancak yaratıcı ürünlerin de günlük kullanımda yaygınlaşması ile kamuoyunun bu teknolojiyi günlük hayatında kullanmaya başlaması sektöre büyük katkı sağlayacaktır.