Kültür

EKOIQ 54. Sayı Kitap Önerileri

Evini Arayan Ardıç Tohumu
Yazar: Servet Yanardağ
Yayınevi: Doğan Egmont, 2015

Yaz tatilinde çocuklarına kitap arayan ebeveynle­re, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’ndan (ÇEKÜL) bir öneri var! Vakfın, Doğan Eg­mont işbirliğiyle hayata geçirdiği “ÇEKÜL Bilgi Ağacı Kitaplığı”nın ilk kitabı Evini Arayan Ardıç Tohumu piyasaya çıktı. Çocuklara doğa sevgisi kazandırmayı amaçlayan kitap, İstanbul Üniversitesi Orman Fakül­tesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı ve ÇE­KÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik’in danışmanlığında hazırlandı. ÇEKÜL Bilgi Ağacı eğitim koordinatörü Servet Yanardağ’ın yazdığı ki­tabın illüstrasyonları, Zeynep Özatalay imzası taşıyor. Kitap, kent hayatı içinde ağaçlarla ilişkisi sınırlı kalan özellikle 9-12 yaş arası çocukları doğayı sevmeye, onu sahiplenmeye yönlendiren bir kı­lavuz niteliğinde. Ağaç türlerini bir İs­tanbul gezisi eşliğinde tanıtan ki­tabın “Ağaçlar Nasıl Görünüyor?” başlıklı son bölümünde illüstrasyon dışında ağaçların fotoğrafları­na ve bilgilerine de yer veriliyor.

Türkiye’nin Yaban Çiçekleri
Yazar: Nazan Öztürk
Yayınevi: Arkeoloji Sanat Yayınları, 2015
Türkiye coğrafyasının, belki de binlerce yıllık tarih ve me­deniyet zenginliğinden ötürü biraz geride kalmış bir özelli­ği daha var: Türkiye yaklaşık 2,5 milyon yıl süren Buzul (Pleistosen) Çağı’nın sonuncusunu en kısa süre ve uygun şartlarda geçiren ülkelerden biri­si olması nedeniyle, dünyanın pek çok ülkesine göre çok daha zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip. Bu bitki çeşit­lerine yönelik araştırmalar, eserler, albümler geçmişte çoğunlukla yurtdışından gelen araştırmacılar tarafından yapıldı. İngiliz bitki bilimci P.H. Davis’in yaklaşık 35 yıl­lık çalışma sonunda 1985’te tamamladığı 11 ciltlik ünlü Türkiye Florası ansiklopedisi, bu konuda önemli bir ör­nek olarak gösterilir. Nazan Öztürk’ün kitabı tam da bu eksikliği karşılamaya yönelik tasarlanmış. 25 yılı aşkın bir süredir özellikle Alman ve Japon turistlere rehberlik yapan Öztürk’ün bu eseri Türkçenin yanında İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Japonca dillerinde hazırlanmış. Fotoğraflanması yıllar süren Türkiye’nin Yaban Çiçek­leri, Arkeoloji Sanat Yayınları tarafından dört yıl sonra yeniden basıldı.

9 Yeşil Dev (Green Giants)
Yazar: E. Freya Williams
Yayıncı: Amacom, Ağustos 2015

Şirketler için “yeşil” üretim faaliyetleri kârlı olabilir mi? Coca-Cola, SAP, BM gibi kurum ve şirketlere sürdürülebilirlik konu­larında danışmanlık yapan Freya Williams, “evet” yanıtını vermekle kalmıyor, “akıllı şirketler, sürdürülebilirliği nasıl milyar do­larlık bir sektöre dönüştürüyor?” sorusunu da cevaplandırıyor. İşleri “yeşilleştirme”nin iyi bir şey olduğunu, ya da en azından şir­ketlere ek maliyet getirmediğini kanıtlayan Williams, araştırmasında Chipotle, Toyota, Unile­ver, Tesla, General Electric, Nike, IKEA, Whole Foods ve Natura şirketlerine ve bu şirketlerin sürdürülebilirlik ve çevre kapsamındaki yatırımlarına odakla­nıyor. Kitapta ilgi çekici röportajlar, veriler yer alıyor. Bu dokuz “yeşil dev”in, sürdürülebilir faaliyetlerinden elde edilen yıllık gelirlerinin 100 mil­yar doları bulduğunu belirten yazar, bu miktarın dünyadaki 180 ülkeden %70’inin GSYİH’sından daha büyük olduğunu da kaydediyor.

About Post Author