#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Mücadele Melekesi

Doğa için mücadelelerin ilk anında sanıyorum bir insanın isyanı var. Aklın alamaması durumu… Bu nasıl olur da yapılır? Bunu hangi aklıselim insan yapar? Buna nasıl cesaret ediyorlar? Ne hakla, ne akla hizmet böyle bir şey yapabilirler? Sonra ikinci adım bunu etrafındakilere anlatıp onların empatisini almak. Bu isyan duygularını başkalarıyla paylaşıp onları bu duyguya ortak etmek. Ah ah! Vah vah! Phaselis Antik Kenti sınırları içine Rixos Otel yapılacağını duyan Melike Vergili işte böyle bir isyan duygusuyla harekete geçmiş. Sanıyorum burada anahtar kelime duygudan sonra hareket. Peki bu hareket bu duyguyla her karşılaştığımızda ne olabilir? İlk hareket doğal olarak etrafımızdakilerle paylaşmak, ama ikinci hareket çok daha önemli! O da örgütlenmek. Örgütlenmek artık çok daha kolay. Melike esasında sadece bir kampanya başlatmıyor, o arkadaşlarıyla beraber örgütlenmeye başlıyor. Örgütlenmenin ilk ayağı da change.org kampanyası.
Sonra adım adım bütün iletişim yollarını kullanarak bu haberi başkalarına yayıyor ve kampanyaya imza atmalarını, destekçi olmalarını sağlıyor. Melike bir süre sonra artık aynı isyan duygusuyla kendisine destek olanlara her an ulaşabilir, onlara güncelleme yollayabilir ve her türlü etkinliğe çağırıp yardım isteyebilir. Fakat bununla da kalmıyor kamuoyu yaratıp destekçi kitlesi oluşturmanın yarattığı baskıya hukuki mücadeleyi de ekliyor. Ancak hukuki mücadele çok daha meşru artık, çünkü bu dava gerekçesini sadece Melike değil on binlerce kişi imzalıyor. En akıl almaz, isyan ettiren, insani değerlere ve hukuka aykırı olaylarla karşılaştığımızda ve harekete geçmediğimizde etrafımıza verdiğimiz mesaj: “Yapanın yanında kalıyor.” O zaman başkaları da aynı cüreti gösterebiliyor. Halbuki biz bu fütursuzluklara tahammül etmeyip, harekete geçtiğimizde etrafımıza verdiğimiz mesaj: “Aman ayağını denk al bunu senin yanına koymazlar.”
Melike ve arkadaşlarına bravo!
Not: Bu sayfalara yansımasını istediğiniz kampanyalarınızı bizimle paylaşmak isterseniz, İletişim Sorumlumuz Sırma Süren ile sirma@change.org’dan bağlantıya geçebilirsiniz.

Tarihi Mirası Korumak İçin 95 bin 305 Kişi Bir Arada! 

Melike Vergili ve arkadaşlarının kurduğu Phaselis İnisiyatifi’nin Phaselis Antik Kenti için yürüttüğü mücadeleyi daha önce bu sayfalara taşımıştık. MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafında kurulan Phaselis Antik Kenti, Rixos grubunun yeni otel projesiyle yok olmayla karşı karşıyaydı. Buna karşı Ocak 2014’de kampanyalarını başlatan grup, mücadelelerini sadece change.org’da değil, hukuki olarak da devam ettirdi. Ve sonunda 95 bin 305 kişi Rodoslulardan bize ödünç kalan bu tarihi mirasın yok olmasını engelledi.

Melike Hanım, Phaselis’te yaşananları, kampanya açmanıza neden olan durumu bilmeyenler için bir kez daha hatırlatabilir misiniz?

Phaselis bir antik kenttir ve aynı zamanda milli park içesinde yer alıyor. Kanunlara, toplum değerlerine göre oraya otel yapılması suçtur. Her insan gibi bir tepki verdiğime inanıyorum. Zaten çevresinde çok otel var. Yeterince doğa katledildi, oteller yüzünden. Antalya ve çevresinde geri dönülmez tahribatlar söz konusu ve yeni bir tanesini daha istemiyorsunuz. Bunun için de change.org, ulaşamadığınız insanlara sesinizi duyurmanıza ve imza kampanyası gerçekleştirmemize yarıyor. Kanunen sahip olduğunuz hakları çok daha basit ve hızlı bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Kampanyanızın yanı sıra yoğun bir de dava süreci yaşandı bu konuyla ilgili. Kampanyanızın dava sürecine nasıl bir katkısı oldu?
İmza kampanyası aslında elimizi güçlendirdi diyebilirim. Otel, hastane vb. yerlerin inşası kamu yararını gerektirir. Şayet insanlar “Evet bu otelin bana yararı olacak, bu yarar ağaçların yok olmasından, tarihin kaybolmasından, yani ülkeye girecek para nefesimden daha önemli” deseydi o zaman çok fazla söylenecek bir şey olmayabilirdi. Bu davada kamu yararı var diyerek her şey göz ardı edilebilirdi. Ancak toplanan 95 bin 305 kişi bize ve davaya bakan yetkililere kamuoyunun bu konuda ne düşündüğünü gösterdi.

Siz bu süreçte özellikle Antalya’da birçok gösteri de düzenlediniz, change.org’daki kampanyanın bu gösterilere bir katkısı oldu mu?
Antalya’daki gösterilerde insanlara ulaşmak, onları yanımızda olaya çağırmak bizim için önemli bir konuydu ve bu noktada change.org üzerinden kampanyaya imza vermiş insanların e-posta adreslerine güncelleme yollayıp gelebilenlerin yanımızda olmaları için çağrılarda bulunduk. Bu da sosyal medya üzerinden yayılıp daha çok kişiye ulaşmamızı sağladı.

Kampanyanızla ilgili olarak muhataplarınız sizinle iletişime geçti mi? Geçtilerse tepki nasıldı?
Hayır, ne yazık ki geçmediler; o yüzden de ben onlarla iletişime geçmeye çalıştım. Ancak seçim öncesi olduğu için danışmanları bile yoğundu. Bir yerde aslında görüşmeyi reddettiler.

95 bin 305 kişi sizi destekledi ve onlarla başarı mesajınızı paylaştınız. Nasıl geri dönüşler aldınız?
Bana ulaşabilenlerden, kampanya sayfasındaki yorumlardan gelen mesajlar çok mutlu edici. İnsanlığın hâlâ öldürülemediğini görmek çok güzel.

Phaselis İnisiyatifi olarak bölgede gerçekleştirmek istediğiniz başka mücadeleler var mı?
Bölgede halihazırda birçok kampanyaya konu olabilecek sorun var aslında. Gündemimizde iki öncelikli konu var. Biri Karacaören Barajı, diğeri de Maden koyuna karşı verdiğimiz mücadele. Alakır’da olanları yakından takip ediyoruz. Şirketin insanlarla ne tür sorunu olursa olsun vadinin birinci derece sit alanı onayını daha fazla bekletmemesini ve şirketin endemik canlılara zarar vereceğinden ötürü HES kapaklarını açmalarını talep ediyoruz. Bunun dışında da özellikle kuzey bölgelerdeki sorunlara destek olmaya çalışıyoruz; bunların başında da nükleer ve doğa katliamları geliyor.

Uzun bir kampanyacılık deneyimi yaşadınız. Change.org’da imza kampanyası açmayı düşünen ve bu kampanyaları imzalayanlara mesajınız nedir?
İnandığınız konu hakkında bir şeylerin değişmesini istiyorsanız herkesin yapabileceği bir şey change.org’da kampanya yürütmek. Kampanyanızı başlatın ve daha sonra sosyal mecralardan insanlara ulaşın. Kim ilgilenir ki demeyin, insanlar gerekli ilgiyi gösteriyorlar

EkoIQ Editör