#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Aşırı Gıda İsrafı, Yaban Hayat Geçiş Koridorları ve Azalan Ağaçlar…

En Çok Gıda İsrafı Hangi Ülkelerde?
Dünya nüfusunun 2050 yılında 9,6 milyar olacağı hesaplanıyor. Peki bu nüfusa yetecek miktarda gıdayı nasıl üreteceğiz? Sorunun cevabını, bakın BM nasıl veriyor: Daha fazla gıda üretmeyeceğiz, çözüm gıda israfını önlemekte! Dünyada üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor. Meyve ve seb­zenin %45’i, deniz ürünlerinin %35’i, tahılın %30’u, mandıra ve et ürünle­rinin %20’si… Bu israfın çok büyük bölümü gelişmiş ülkelerde tüketici­ler tarafından yapılıyor, öncelikle de Avrupa ve ABD’de. Gelişen ülkelerde ise daha farklı bir sorun var: Üretilen gıdanın önemli bir kısmı tüketiciye ulaşmadan, daha üretim aşamasında yetersiz ekipman ve altyapı gibi ne­denlerle yok oluyor. Tüm bu kayıp­ların çevreye etkisi de müthiş: Atık olan gıdanın karbon ayakizi tam 3,3 milyar ton. Bir başka ifadeyle Ameri­ka ve Çin’in tek başına ürettiği sera­gazına yakın bir miktar. Boşa giden bu gıdanın üretiminde toplam 1,4 mil­yar hektar tarım arazisi kullanılıyor, yani dünya üzerindeki tarım arazile­rinin %28’i. Peki en kabahatli ülkeler hangileri? Cevabı aşağıdaki tabloda.
World Economic Forum @wef https://t.co/PQJ2F84Dy0

Yaban Hayatın Geçiş Koridorlarına İhtiyacı Var
Türlerin zaman içinde yok olmasında en büyük etkenlerden biri yaşadıkları habitatların yok oluşu. Son dönem­lerde sayıları artan “yaban hayatı koridorları” bu duruma bir nebze çare olacak gibi duruyor. İnsan türü otoyollar, jumbo jetler, akıllı telefon­lar ile birbirine giderek daha fazla ve farklı yollardan bağlanırken, vahşi yaşam giderek daha çok birbirinden kopuyor, uzaklaşıyor, kısıtlı alanlara hapsoluyor. Habitat kaybı dünya vah­şi yaşamının önündeki en büyük teh­like. Habitatların giderek birbirinden kopması, parçalanarak bölünmesi ve küçük alanlara sıkışması hem insan nüfusunun artması, hem de bunun iklim değişikliği ve kirlilik gibi sonuç­ları nedeniyle oluyor. Vahşi yaşam koridorlarıysa giderek yaygınlaşıyor. Bu koridorlar türlerin ihtiyaç duy­duklarında süratle başka habitatlara geçmelerini ve yaşamlarını sürdüre­bilmelerini sağlıyor. Koridorlar türle­rin genetik karışımlarına da yardımcı oluyor. Koridorlar büyük-küçük ayır­maksızın her türün geçişine olanak sağlayacak boyutta yapılabiliyor.
Planet Green @PlanetGreen
https://t.co/P7znJhK86o

Dünyadaki Ağaç Sayısı Ne Zaman Yarıya İndi?
Dünyadaki ağaçları saymak pek mümkün olmayabilir, ancak araştır­macılar bu sayının yaklaşık 3 trilyon olduğunu tahmin ediyor. Yani kişi ba­şına 422 ağaç düşüyor. Ve bir başka tahmin de bu rakamın insan uygarlı­ğının gelişiminden önce tam iki katı olduğu! Ağaçlar kuzey ormanları ve tunduralarda daha sık halde bulunu­yor ve doğaldır ki, daha nemli ve ya­ğışlı iklimleri seviyor: Tropik ve yarı tropik bölgeler dünyadaki toplam ağaçların %43’ünü barındırıyor. Her yıl kesim ve diğer insan etkileriyle 15 milyar ağaç yok oluyor. Ekosis­tem tarafından bakıldığındaysa sık ve seyrek ormanların yarattığı ekosis­temler birbirinden çok farklı oluyor.
Biodiversity News @ BiodiversityNew
https://t.co/sdbXXi2IZ7
Okuyucularımıza önemli not: Ağus­tos ayı yazımda World Economic Forum @wef hesabından aktardı­ğım “Dünya’nın en kirli şehirleri” haberinde “Türkiye’den Iğdır şehri 16. sırada” bilgisi daha sonra aynı hesapta Idgır-Bangladeş olarak dü­zeltilmiştir.

EkoIQ Editör