#EKOIQ Yeni Sayısı çıktı! İçinde Neler var?

20 Jo Confino: “Kral Çıplak Diyecek Kişiler Aranıyor”
Yeşil İş Zirvesi’nin moderatör­lüğü için İstanbul’a gelen İn­giliz gazeteci, sürdürülebilir­lik için gerçek bir dönüşümün neler gerektirdiğini, Volkswa­gen skandalını ve Türkiye’nin pozisyonunu EKOIQ için de­ğerlendirdi.

24 “1930’ların Ekoloji Yaklaşımıyla Çözüm Üretemeyiz”
Biyolojik çeşitlilik, toprak ve su kaynakları, iklim değişikliği ve koruma planlaması alanlarında çalışmalar yapan Doğa Koruma Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Ekolog Uğur Zeydanlı ile çalışma alanlarını, işbirliklerini ve getirdikleri yenilikleri konuş­tuk.

30 Bu Filmler Sizi Sorunun Değil Çözümün Parçası Yapacak!
2008 yılından bu yana Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivali 20-22 Ka­sım tarihlerinde izleyicilerle buluşuyor.

34 DOSYA: Das Skandal ya da Bir Çöküş Söyleminden Parçalar…
“Dünyanın en sürdürülebilir otomotiv şirketi” iddiasındaki Volkswagen’in, hava kirliliği ve azot oksit emisyonlarını düşük göstermek için özel bir yazılım kullandığının ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalın dünyaya ve Türkiye’ye etkileri neler ola­cak?

52 Herkesin Fark Yarattığı Bir Dünya İçin…
Dünyanın ve Türkiye’nin ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka’ya Türkiye’den üç yeni Fellow daha katıldı.

54 “DNA’mız Enerji Tasarrufu, Tasarım ve İnovasyon”
Ariston Thermo Group Türkiye Pazarlama Müdürü Işıl Aksoy yenilikçi ürünlerini ve çevre bilincinin artırılması yönünde yap­tıkları çalışmaları anlattı.

56 Az Karbon Salımlı, Bol Keyifli Davetler İçin…
DavetPostası’nın kurucusu Mine Dedekoca ile online davetiye­lerin geleneksel olanlara göre avantajlarını ve çevreye katkısını konuştuk.

58 Çözüm Yenilikçi Fikirlerde
Tunca Üçer daha sürdürülebilir bir yaşam için dünyanın dört bir yanından yenilikçi çözümleri EKOIQ için derlemeye devam ediyor.

62 Paris Yolunda…
Türkiye’nin sunduğu katkı beyanı ne getiriyor? King’s College London’dan Akademisyen Arif Cem Gündoğan “Başka Bir Ulusal Katkı (INDC) Mümkün!” derken, Ümit Şahin’e göre “Paris’e Dün­yadan Kopuk Hazırlanılamaz”.
ABD’li gazeteci Lisa Friedman ise soruyor: “Türkiye, İklim Konu­sunda Ciddiye Alınabilir mi?” Fransa’nın Ankara konsolosluğunun davetlisi olarak COP21’e yönelik hazırlıkları incelemek amacıy­la küçük bir grup Türkiyeli gazeteciyle Fransa’ya giden Barış Doğru’nun Fransa izlenimleri… TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve UN Global Compact’ın Ulusal Ağlar Danışma Kurulu Baş­kanı ve Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden’in COP21 Zirvesi’nden beklentileri ve dahası…

88 Bir Mutfakta İki Anne
Seda Şamlı Luş ve Defne Batur, İki Anne Bir Mutfak’ta çocuklar sağlıklı beslensin diye her hafta dört video ile bol bol tarif ve tü­yolar veriyor. İki anne ile mutfaklarında, işin mutfağını konuştuk.

92 “Sürdürülebilirlik Stratejiniz Yoksa Raporunuz PR Faaliyetine Dönüşür”
Roche İletişim Müdürü İrem Koyuncu, firmanın sürdürülebilirlik yaklaşımını, genel anlamda sürdürülebilirlik raporlarının güvenilir­liğini ve denetleme mekanizmalarını değerlendirdi.

98 Tüketimin Merkezinde Üretime Yolculuk
Hasibe Akın, renovasyon sürecinde mimar olarak görev yaptığı Akmerkez’in terasında bir vaha yaratılmasına da öncülük etti. Akın, bu süreci ve İTÜ’de gerçekleştirmeyi planladığı yeni projesini anlattı.

104 Renkli Kampüs’lerden Özgür Ofis’lere
“Dünyayı Değiştirmek için Dünyanı Değiştir” sloganıyla yola çıkan Renkli Kampüs, farklı kültür, eğitim ve görüşten üniversiteli genç­lerin birbirini bulduğu ve değişim için birlikte hareket ettiği bir platform olmayı hedefliyor.

HER SAYIDA

4 Haberler TEMA’ya İklim Uzmanı Genel Müdür; Bisikletlilere Müjde; Türkiye’nin Tüm “Enerjisi” Ankara’da; Yakışıklı Olduğu Kadar Sürdürülebilir mi Bakalım!

32 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Barış’tan Dönmemek
50 Change.org’dan Popüler Olmaya, Tanınmaya Görsün…

84 Son Buzul Erimeden Prof. M. Levent Kurnaz: Ülkelerin İklim İçin Niyet Beyanları ve Türkiye

86 Sürdürülebilir Markalar Semra Sevinç: Sürdürülebilir Gelecek için Sürdürülebilir Gıda ve Tüketici

96 Veriler Gökçe Vahapoğlu Şahin: OECD Ülkeleri Fosil Yakıtları Desteklemeye Devam Ediyor; %100 Yenilenebilir Enerji 2050’de Mümkün; Avrupa’nın Elektronik Atıkları

102 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden İş Dünyası “Değişimin Yeni Paradigmaları”nı Değerlendirdi

107 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: “Duyarlı Ol” Duyarlı Tüket ki, Dünya Gelecek Nesillere de Kalsın

108 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Bahamalar’da Deniz Koruma, Avrupa’da Biyoçeşitlilik, Samoa’da Genç İstihdamı…

110 Gözümüzden Kaçmayanlar Türkiye’de üçüncüsü kurulması planlanan nükleer santralın yeri İğneada olarak açıklandı; Balıkesir SEKA Fabrikası’nın bulunduğu alana termik santral kurulmaması için 8.500 imza toplandı; Ülkemizde her yıl 2 milyar 100 milyon ekmek, israf ediliyor

112 Kitap Tabağındaki Yüz: Gıda Hakkındaki Gerçekler; Yol Ayrımındaki Türkiye: Ya Özgürlük Ya Sefalet; Atıktan Servete: Döngüsel Ekonomi Avantajı (Waste to Wealth: The Circular Economy Advantage)

Önerilen makaleler