17 DOSYA: İklim Rejimi 1,5
Paris’te gerçekleştirilen COP21 zirvesinin ardından, Türkiye’deki en önemli iklim rejimi uzmanlarının değerlendirmelerini ve pek çok sorunun cevabını bulacağınız geniş kapsamlı dosyamızı okuduktan sonra şöyle bir noktaya varacaksınız: “Paris’te kritik bir adım atıldı ancak daha yapacak çok iş var.” Bir yandan da insanlığın artık bedel ödemeye tahammülü kalmadığı kesin. İklim siyaseti nihayet doğru bir raya girmişken gerekirse treni iterek ilerletmekten başka yapacak bir şey yok… Bu görev de hepimize, tüm dünya yurttaşlarına düşüyor.
56 Galiba İlk Önce İnsan İlişkilerini Isıtmak Gerekiyor…
Şekerbank ile başlattıkları güneş enerjisi seferberliğiyle dikkatimizi çektiler ilk olarak ama daha yakından bakınca, tüm değer zincirlerinde sürdürülebilir adımlar atmayı becerebilen bir yapıyla karşılaştık. Baymak Genel Müdürü Ender Çolak’la bizi heyecanlandıran bu gelişmeleri konuştuk.
66 SGP 22 Yıldır Türkiye’yi Dönüştürüyor
UNDP tarafından uygulanan ve Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) parçası olan Küçük Destek Programı (SGP), sağladığı hibelerle, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği için çalışan sivil toplum kuruluşları ve yerel toplulukları destekliyor. Programı, SGP Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun anlattı.
70 “Deniz Onların Yuvası”
Bundan böyle her ay bir örneğine yer vereceğimiz SGP projelerinden ilki, Akdeniz Koruma Derneği’nin “Ege’nin Kadın Balıkçıları Projesi”. Projenin yürütücüsü Dr. Huriye Göncüoğlu ile kadın balıkçıların önemini ve gerçekleştirdikleri dönüşümü konuştuk.
74 “İslam’da Çevre Adaleti” Cape Town’da Tartışıldı
İslam İklim Değişikliği Deklarasyonu, Ağustos ayında açıklanmasından bu yana dünyada büyük ilgi uyandırdı, pek çok farklı ülkede çeşitli etkinliklere konu oldu. Deklarasyonun hazırlık heyetinde yer alan Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Brezilya’dan Endonezya’ya ve Güney Afrika’ya metnin yansımalarını ve Cape Town’daki gözlemlerini EKOIQ için kaleme aldı.
78 Hedef: 2030’da Karbon Ayakizini Sıfırlamak
Paris İklim Zirvesi’nin en dikkat çekici sonuçlarından biri de karbon ayakizini sıfırlamaya yönelik şirket taahhütleriydi. Siemens’in taahhütlerini, Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü ve Sürdürülebilirlik Başkanı Tuğrul Günal’a sorduk.
82 İnternet Balonu Gökyüzünde, Güneş Yollarda…
Tek tuşla bir çocuğun karnını doyurabileceğinizi, salonunuzu bir tarla olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Tunca Üçer daha sürdürülebilir bir yaşam için dünyanın dört bir yanından yenilikçi çözümleri EKOIQ için derledi.
84 “Geleceğin Dünyasını ‘Akıllı Şehirler’ Yönlendirecek”
Türkiye’de inşaat, çevre konusunda en ciddi eleştirilerle karşı karşıya kalan sektörlerden biri olsa da sürdürülebilirlik konusunda harekete geçen şirketler arasında inşaat malzemeleri üreticileri hiç de azımsanmayacak bir role sahip. Yapı sektörü ve sürdürülebilirlik ilişkisi üzerine sorularımızı, Türkiye İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Yönetim Kurulu Koordinatörü Bora Tuncer yanıtladı.
92 Raporlama Şirketlerde Davranış Değişikliği Yaratıyor mu?
2013 yılında entegre raporlama çerçevesini hazırlayan Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi’nin (IIRC) Kasım ayında Londra’da gerçekleştirdiği konvansiyona katılan Sercom Danışmanlık Kurucusu Elif Özkul Gökmen izlenimlerini EKOIQ okuyucularıyla paylaştı.
102 Sürdürülebilirlik İçin Tasarım:
Ürünlerden Sistemlere
Tasarım mesleğinin hem teorik hem de uygulamadaki sınırlarının genişlediğini ve toplum tarafından algılanmasında bir dönüşüm yaşandığını söyleyen Melbourne Üniversitesi’den Dr. İdil Gaziulusoy, bu evrimsel değişimi, sürdürülebilirlik problemlerine tasarım ve inovasyon çözümleri çerçevesinde ele alıyor.
106 Dikkat Gergedan Çıkabilir!
Konut alanındaki gelişmeler, büyük karayolları, genişleyen tarım alanları ve kentsel yayılma, yaban hayvanlarının serbestçe dolaşımını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Çözüm, hayvanların bir yerden diğerine engel olmaksızın hareket edebilmelerini sağlayan yaban hayatı geçitlerinde.
HER SAYIDA
4 Haberler EKOIQ’ya “Yeşil Nokta” Ödülü; İnsani Gelişmede 72. Sıradayız; Tehdit Altındaki 10 Türden Biri de “İnsan”; Güneş Paris’ten Doğdu
16 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: COP21’in Ardından, Karbonsuzlaşmanın Getireceği Fırsatlar, Temiz Enerji Şampiyonu…
60 Son Buzul Erimeden Prof. M. Levent Kurnaz: Önümüzdeki Yol
62 Change.org’dan Sonu Gelmez Mücadele…
88 Sürdürülebilir Markalar Semra Sevinç: 2016’da CMO’lar İçin Yeni Dinamikler
90 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Yerel Yönetimler İlk Kez İklim Anlaşması Kapsamında
96 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: SKH ve COP21’in Ardından İnovasyon Bizi Çağırıyor
98 Veriler Gökçe Vahapoğlu Şahin: Karbon-Nötr Bir Dünya İçin Taahhütler; Aç İnsan Sayısı 1 Milyara Ulaşabilir; Düşük Karbonlu Bir Türkiye İçin Yol Haritası; Fosil Yakıt Reformu Nasıl Gerçekleşecek?
100 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden Sustainable Brands 2016 Istanbul Çalışmaları İçin Danışma Kurulu Toplandı
110 Gözümüzden Kaçmayanlar Türkiye’nin ilk gergedanı Samir, Darıca’da; son beş yılda 101 “biyokaçakçı” yakalandı; iklimadaleti.org yayına girdi; Kaş Koruma Platformu çevre düzeni planını durdurmak için kampanya başlattı…
112 Kitap Dünyanın Durumu 2015; 99 Soruda Hayvan Hakları; Çevreler, Doğalar ve Sosyal Teori (Environments, Natures and Social Theory)