#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Günden Güne Akıllanan Çözümler

Tunca Üçer, ev için akıllı enerji çözümlerinden yardım dağıtan drone’lara daha sürdürülebilir bir yaşam için dünyanın dört bir yanından haberleri ve yenilikçi çözümleri EKOIQ için derledi.
Tunca ÜÇER

Ev İçin Akıllı Enerji Çözümü
Enerji sorunu sadece makro ölçekte değil, mikro ölçekte de hayatımızın merkezinde. Günlük işlerimizi halletmek için ih­tiyacımız olan elektriği ihtiyatlı kullanmamız gerektiği aşikar. Bunu hem pratik hem de estetik olarak çözebilen ürünlerse artık evlerimize girmeye başladı. Tesla’nın ev bataryasının aç­tığı yoldan yürüyen Orison, evler için tak-çalıştır bir batarya üretti. Cihaz sadece enerji toplayıp saklamıyor aynı zamanda gün içerisinde enerjiyi daha verimli kullanmanızı sağlıyor. Bir yandan güneş panelleri ile topladığı enerjiyi sizin için saklar­ken diğer yandan topladığı enerjiyi verimli bir şekilde haneye yayarak güneş panelinden tam verim alamadığınız zamanlarda bile elektrik sıkıntısı yaşamamanızı sağlıyor. Her ne kadar şu an sunduğu hizmet karşılığında talep ettiği 1.550 dolar yüksek görünse de ürünün geliştirilme aşamasında olduğunu ve fiyatı­nın zamanla düşeceğini de unutmamak gerekiyor. Enerji sorunu sadece makro ölçekte değil, mikro ölçekte de hayatımızın merkezinde. Günlük işlerimizi halletmek için ih­tiyacımız olan elektriği ihtiyatlı kullanmamız gerektiği aşikar. Bunu hem pratik hem de estetik olarak çözebilen ürünlerse artık evlerimize girmeye başladı.  Tesla’nın ev bataryasının aç­tığı yoldan yürüyen Orison, evler için tak-çalıştır bir batarya üretti. Cihaz sadece enerji toplayıp saklamıyor aynı zamanda gün içerisinde enerjiyi daha verimli kullanmanızı sağlıyor. Bir yandan güneş panelleri ile topladığı enerjiyi sizin için saklar­ken diğer yandan topladığı enerjiyi verimli bir şekilde haneye yayarak güneş panelinden tam verim alamadığınız zamanlarda bile elektrik sıkıntısı yaşamamanızı sağlıyor. Her ne kadar şu an sunduğu hizmet karşılığında talep ettiği 1.550 dolar yüksek görünse de ürünün geliştirilme aşamasında olduğunu ve fiyatı­nın zamanla düşeceğini de unutmamak gerekiyor.

İsveç’in İddiası 2045’te Karbon Nötr Olmak
Karbon negatif veri merkezleri ve bisiklet otoyolları gibi projelerden sonra İsveç, 2045’te karbon nötr olacağı iddiasında. Business Green’in haberine göre İsveç Parlamentosu hanelerdeki karbon emisyonunu %85 oranında azaltmaktan sorumlu olacak. Bu hedef dünyanın gidişatını bir anda değiştirmeyecek elbette fakat diğer ülkelere örnek olması bakımından önemli. Yeni Zelanda ve İngiltere’nin kömürden uzaklaşma çabaları ve birçok metropolün %100 yenilenebilir enerjiye geçme çabası yanına bir de bu hedef eklenince umutlanıyoruz. Diğer taraftan verilen sözlerin eylemle desteklenmediği örnekler de yok değil, hem de İsveç’ten. İsveç Parlamentosu daha önce de 2020 yılına kadar petrol kullanmayan ilk ve tek ülke olacağına dair verdiği söz aklımızda fakat gidişat hedeflenenden çok uzak.

Apple’ın Yeni Savaşı
İster cep telefonu olsun ister tarlalarınızda toprak analizi yapan insansız hava araçları, tüm cihazlar veri toplayıp işliyor. Mahremin artık çok uzaklarda kaldığı, bu verilerin kimler tarafından hangi amaçla kullanıldığının düşünülmesi ge­rektiği zamanlardayız. Facebook, Google, Apple gibi büyük şirketlerin en büyük gelir kalemini “gönüllü” olarak paylaştığımız verinin düzenli bir şekilde gelire dönüştürülmesi oluşturuyor. Toplanan veri, sadece şirketler için değil hükü­metler için de çok cazip elbette.
Özel yaşamın gizliliği ve çok daha fazlasını çiğneyen bu durumu da aşan bir talep karşısında Apple CEO’su Tim Cook 16 Şubat’ta Apple kullanıcılarına bir mektup yazarak, FBI’ken­dilerinden iOS işletim sistemine bir arka kapı açmalarını talep ettiğini ve buna direnecekle­rini duyurdu. FBI özellikle Aralık 2015’te 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan San Bernardino saldırısı sırasında teröristlerin iOS üzerinden haberleştiklerini ve böylesi “olağanüstüdurumlar”da müdahale edebilmek istediğini belirtiyor. Cook ise bir kez bu adım atıldıktan sonra verinin kimler tarafından kullanılacağının belli olmayacağını, bunun da tüm kullanıcıların güvenliğini tehlikeye atacağını söylüyor. Apple, FBI’ın talebini reddetti fakat bu nihai bir durum değil. Zaten Cook’un mektubu da şu şekilde bi­tiyor ve herkesi gelişmeleri takip etmeye davet ediyor: “FBI’ın iyi niyetine olan inancımız tam olsa da hükümetin bizi ürünlerimize arka kapı eklemeye zorlamasının yanlış olduğuna inanıyo­ruz ve sonuç olarak bu isteğin hükümetin ko­ruması gereken bağımsızlık ve özgürlüğümüze zarar vereceğinden korkuyoruz.”

Yeni Nesil Sulama Teknolojisi
Sulama konusunda insanları en çok zorlayan konular tasarruf ve israf. Bu yüzden de özellikle geniş tarım arazileri üzerinde uygulanabilecek teknolojilerin çıkış noktası çoğu zaman sulama oluyor. Fakat bu sorunlar sadece geniş tarım arazileri için değil, bahçesini sulamak isteyenler için de geçerli olduğundan son zamanlarda evlerde ve bahçelerde kullanılmak üzere birçok sulama teknolojisi geliştiriliyor.
Bir bahçede çim için ayrı, fidanlar için ayrı, ağaçlar için ayrı, çiçekler içinse ayrı sulama yapma ihtiyacı, bu işi fıskiyelerle yapmayı zorlaştırıyor. Bunun yanında her bitkiye her gün de aynı miktarda su vermek doğru değil. Rachio Iro bu sorunların hepsine çözüm olu­yor. Aslında iki sene önce çıkan ve hedefi akıllı sulama sistemleri sun­mak olan ürün, iki yılın sonunda daha da akıllanan yeni versiyonu ile Amazon Echo ya da Alexa gibi akıllı ev ürünleri ile de entegre olabiliyor. Sesle kontrol edilebilme özelliğinin yanı sıra cihaz aynı zamanda öğreniyor. Evet, bahçenizin mevcut durumunu, hangi bölgenin ne kadar su ihtiyacı olduğunu öğreniyor ve size ona göre hizmet veriyor. Rachio’nun web sitesine girerek bahçeniz için mobil uygulama üzerinde ufak bir simülasyon da yapabilirsiniz.

Ruanda’da Drone’larla Yardım
Her geçen gün drone’ların kullanım alanlarına bir yenisi ekleniyor. Hassas ve acil yardım ulaşımı için kullanılma­ya başlanan drone’lar Ruanda için en makul çözüm gibi görünen motosikletlerin yerini almaya başladı.
Motosikletlerle yardım ulaştırmanın en büyük sıkıntısı, özellikle tıbbi yardımlar söz konusu olduğunda, yollarda yaşanan ve beklenmeyen gecikmeler, kuryenin yolu bulamaması, doğal afetlerde ya da savaş durumunda yolların kesilmesi, araçta meydana gelen arızalar… Oysa drone’lar hem hızlı, hem uydu yardımı ile varması ge­reken yere nokta atışı ulaşabilen, çevik cihazlar. Zipli­ne isimli robotik üretim yapan bir Amerikan firması ile ortaklık kuran Ruanda hükümeti, Droneport adını verdiği büyük bir merkezden tüm sevkiyatı yönetiyor. Şimdilik sadece kan ve ilaç gönderecekler. Ağustos’ta tam teşekküllütaşıma faaliyetleri resmen başlayacak. Zipline, özelliklerini açıklamasa da tüm bu saydığımız özelliklerin yanı sıra bu yöntemin parça başı taşıma ma­liyetini de düşürdüğünüiddia ediyor. Bunun yanında daha önce Ruanda tarafında kâr amacı güden ya da güt­meyen projeler için drone kullanımı izni isteyen Google ve Amazon’a izin verilmediğinin notunu düşelim.

Görünmez Tehlikeleri Gösteren Uygulama
Kıyafetlerimizde ya da mobilyalarımızdaki kiri gözümüzle görmek mümkün, haliyle önlem almak da… Peki ya havadakini? Bu sorudan yola çıkan AirVisual, havadaki CO2 dengesinden, ani nem ve sıcaklık değişimlerine kadar her şeyi kontrol eden bir araç geliştirmiş.
Kişisel çevre monitörlerini, hava kalitesi sensörleri ile birleştirin, bir de üzerine sonuçları işleyip size gösteren bir uygulama düşünün. Üstelik bunu sadece sıcaklık ve nem ölçerek değil, havadaki CO2 miktarını gözlemleyerek ve toksik ölçüm yaparak gerçekleştiriyor. Böylece sensörlerin bulunduğu ortamdaki hava kalitesini anlık olarak size bildiriyor. Diğer cihazlardan farkı, bu sonuçları mobil uygulama ile cebinize taşımanın bir adım ötesine götürerek evde bulunan herkesin cihaz üzerinde görebileceği ve kolaylıkla anlayabileceği şekilde gösteriyor olması. Bunun yanında derinlemesine makine öğrenme teknolojisi ile cihazı kullanan hanelerden alınan veriyi işlemek ve küresel bir hava durumu haritası çıkarmak gibi bir amaçları var. Halihazırda dünyadaki 8000 sensörden aldıkları bilgileri işliyorlar. Cihazın yaygınlaşması ile bu sayının katlanması bekleniyor. Cihaz şu an Indiegogo’da fon toplama aşamasında, detaylı bilgi için: https://goo.gl/KFsGU0

EkoIQ Editör