#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Kadın İstihdamı ve İş Güvenliği İçin İşbirliği

TSKB’nin kadın istihdamını destekleyen firmaların yatırımlarıyla iş sağlığı ve güvenliği yatırımlarına finansman sağlamak amacıyla Fransız Kalkınma Ajansı’ndan (AFD) temin ettiği 100 milyon euro tutarındaki kredinin tanıtım toplantısı Fransız Sarayı’nda gerçekleştirildi. Fransa Başkonsolos Yardımcısı Aurélien Maillet, AFD Türkiye Grup Direktörü Bertrand Willocquet ve TSKB Genel Müdürü Suat İnce’nin açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıya iş dünyası, üniversite, sivil toplum ve medya temsilcileri katılım gösterdi.
16 Şubat’ta düzenlenen toplantıda “Özel Sektörde Kadın – Erkek Eşitliğine Yönelik Uygulamaları Nasıl İyileştirebiliriz?”, “TSKB Müşterileri Kadın İstihdamı Konusundaki Deneyimlerini Paylaşıyor” ve “Firmalar, Çalışanları İçin Sundukları İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarını Nasıl İyileştirebilirler?” konulu üç panel düzenlendi.

8 Milyon Euroya Ulaşan Krediler
100 milyon euro tutarındaki kredi kapsamında “kadın dostu” şirketlerin sürdürülebilirlik kriterlerine uygun tüm yatırım projelerine destek sağlanabilecek. TSKB’nin kredi değerlendirme sürecinde yer alan “Kadın İstihdamı Yönetim Aracı” ile şirketlerin bu alandaki uygulamaları değerlendirilecek. Kadın istihdamını artırma ve fırsat eşitliği sağlama yönünde hedefler koyan firmalar da bu krediden faydalanabilecek.

Kredinin bir diğer boyutunu oluşturan iş sağlığı ve güvenliği finansmanıyla, firmaların risk taşıyan alanlarda iyileştirici ve önleyici projelerinin hayata geçirilmesine destek verilecek. Firmalara her yatırım projesi için 8 milyon euroya ulaşan tutarlarla sunulacak kredilerin minimum vadesi dört yıl olacak.

Toplantının açılışında konuşan TSKB Genel Müdürü Suat İnce, sosyal kalkınmaya giden yolun “önce insan” demekten geçtiğini söyleyerek TSKB’deki kadın çalışan oranlarına da değindi: “Tüm faaliyetlerimizi %56’sı kadın çalışanlardan oluşan nitelikli insan kaynağımızla gerçekleştiriyoruz. Üst yönetimdeki %44’lük kadın oranıyla da olumlu ayrışmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bunu söylerken, fırsat eşitliğini kadın çalışanlarımız için bir ayrıcalık değil, bir hak olarak gördüğümüzün altını çizmek isterim. TSKB olarak bu oranların ancak yaygınlaştıkça anlam kazanacağının farkındayız. Kadınların farklı firmalar ve sektörlerde işgücüne katılımının, ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleri bakımından büyük bir potansiyel ifade ettiğine inanıyoruz.”

AFD Grubu Türkiye Müdürü Bertrand Willocquet ise projenin önemine dikkat çekerek, “Söz konusu işbirliği AFD için de bir ilk olma özelliği taşıyor: İlk kez bankacılık sektörü aracılığıyla kadın istihdamını doğrudan hedefine alan bir temayı finanse ediyoruz. Bizim için çok önemli olan bu konuda özellikle dinamik ve yenilikçi yapısı sebebiyle TSKB ile çalışmayı tercih ettik. TSKB’nin bu projeyle, şimdiye kadar gerçekleştirdiği diğer çalışmalarda olduğu gibi büyük başarılara imza atacağından şüphemiz yok. Bu proje sayesinde elde edilecek başarılar, Türkiye ekonomisinin bütünü ve şirketler açısından somut kazanımlar ortaya koyarken; bizi de faaliyette bulunduğumuz diğer ülkelerde benzer projeler geliştirmek konusunda motive edecek” dedi.

EkoIQ Editör