#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

#Ekoiq 72. sayısı çıktı! Bu sayıda neler var?

açık radyo açık kalmalı

14 Cennete Cehennem Dikmek “Olmaz Be Ya”
Silivri’ye bağlı Çayırdere Köyü, linyit yakacak bir termik santral cehennemi planıyla karşı karşıya. Yeşil Barış Çevre Derneği ve Greenpeace Akdeniz,bu konudaki kampanyalarını kamuoyuna daha güçü duyurmak için çevreye bir gezi düzenledi. Greenpeace Akdeniz’in İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Reşit Elçin’le hem yürüdük hem de konuştuk.

18 Duygusal Tasarım ile Atık Yönetiminin Ne Alakası Var?
Metropollerde yaşayanlar, çevre hassasiyetini sürdürülebilir bir davranış biçimine dönüştüremiyorlar. Kullanıcı deneyimi tasarımından yararlanmak iyi bir fikir olabilir.

26 Sosyal Etkili Giysiler!
“Sorumlu üretim” ve “sorumlu tüketim” kavramlarını çıkış nok- tası olarak seçen moda markası reflect’in kurucularından Eray Erdoğan ile modayı sosyal etki yaratmak için nasıl bir araç olarak kullandıklarını konuştuk.

30 Yemediğimizi Ardımızda Bırakmamak İçin…
Gıda israfını önleme, gıda güvenliğini sağlama amacıyla yeni projeler hayata geçiren Metro Toptancı Market Türkiye Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, bu projeleri ve enerji verimliliği uygulamalarını anlattı.

42 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde Neredeyiz? (II)
Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) ve paydaşı Bertelsmann Stiftung, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni değerlendirdikleri raporda hedeflerin ülkeler bazında ve alt kırımlarında nasıl geliştiğini ve yapılan çalışmaların diğer ülkeleri nasıl etkilediğini ele alıyor.

47 Sürdürülebilir Tüketmek ve Üretmek için…
“Sorumlu Tüketim ve Üretim”, Birleşmiş Milletler’in 17 Küresel Hedefi’nin 12’ncisi. Bu hedef etrafında da önemli adımlar atılıyor ama daha gidilecek çok yol var…

48 Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik
Bugün dünyada beş megatrend var: Dijitalleşme, iklim değişikliği, şehirleşme, demografik değişim ve globalleşme. Fakat bu megatrendler arasında belki de en büyük potansiyeli dijitalleşme barındırıyor.

49 DOSYA: İklim Değişti, Farkında mısınız?
Temmuz ayında İstanbul’da yıkıma neden olan yağış ve sel, iklim değişikliğini durdurma/yavaşlatma, değişime uyum, afet risklerini azaltma ve kentleşme politikaları açısından aslında bu konularla ilgilenen kişi ve kurumların sürekli sorduğu soruları yeniden gündeme getirdi. Uzmanların değerlendirmeleri ve önerileri, daha da geç olmadan ve kimseyi arkada bırakmadan acilen dikkate alınmalı. Yoksa bizi çok daha sık ve şiddetli “doğal” değil, “yapay” felaketler bekliyor…

88 “Hükümetler ve Şirketler Pasif İnsanlara Bel Bağlıyorlar!”
Sürdürülebilir Markalar İstanbul 2107 Konferansı’nda konuşmacı olarak yer alan Sofus Midtgaard ile yaşanan ekonomik krizlerden sonra almamız gereken aksiyonları, bu krizlerin sorumlularını ve döngüsel ekonomiyi konuştuk.

92 Çöpe Değil İhtiyaç Sahiplerine!
İlk altı ayda toplam 72 ton gıda atığını önleyen etki odaklı girişim Fazla Gıda’nın kurucularından Olcay Silahlı, hayata geçirdikleri sistemi ve önümüzdeki döneme dair planlarını anlattı.

100 Ektik, Biçtik; Yiyeceğiz, İçeceğiz…
Terasta Tarım projeleriyle permakültürü ve kent bahçeciliğini tekrar gündeme getiren EK BİÇ YE İÇ ekibi ile çalışmalarını ve gelecek planlarını konuştuk…

102 Herkes Fark Yaratabilir!
Marka ve iş stratejisti Jenny Andersson sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için “fark yaratanlar”ın, markaların ve dünya vatandaşlarının nasıl adımlar atması gerektiğini aktardı.

104 Kültürel Sürdürülebilirlik İçin Yeni Bir İş Tasarımı
Ustamdan, ortaya koyduğu yenilikçi ve çok katmanlı iş modeli ile Anadolu’nun zanaatkârları ile Kültür Dostu Şirketler arasında bir değer zinciri yaratıyor.

108 Değişim Yaratan Bağışlarda Sosyal Medyanın Payı Büyüyor
Sivil toplum kuruluşları, faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak için ihtiyaç duydukları bağışçılara sosyal medya platformları üzerinden ulaşıyor.

 

HER SAYIDA
4 Haberler Doğa Koruma Mücadelesi Ödüllendirildi, Priz Arama Derdine Son, IBM’den Çevre ve İklim Projelerine 200 Milyon Dolar Destek…

24 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: V. Sürdürülebilir Finans Forumu Bu Yıl İklim Değişikliğini Ele Alıyor

36 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Trump’ın Kararı, Hissedarlardan Ormanları Koruma Duyarlılığı, Nereden Çıktı Bu Plastik…

38 ÇEDBİK’ten Selçuk Özdil: Şehirlerimizi İklim Değişikliğine Dayanıklı Hale Getirmeliyiz…

82 Afetlerle Kalkınma Dr. Murad Tiryakioğlu: Mevzubahis “İklim Değişikliği” ise Gerisi Teferruattır…

84 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: “Sıcaktan Ölüyoruz!”

90 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED” Adımı, Sürdürülebilir Gıda İçin Tüm Paydaşlar ile Büyük Buluşma!

96 SolarBaba’dan Otogara, Baraja, Pazara, Her Yere…

98 Son Buzul Erimeden Prof. M. Levent Kurnaz: Gerçek Bir Enerji Verimliliği Hikayesi

106 Veri-Analiz Elif Gökçe Şahin: Kurumların Sıfır Karbon Ekonomisine Katkısı, Temiz Ulaştırmaya Adım Adım, İklim Değişikliği ile Mücadelede Şehirler, Karbon Fiyatlandırması Piyasalarında Son Durum

110 Gözümüzden Kaçmayanlar Gözde İvgin: Üç günde 147 orman yangını, İstanbul’da elektrikli taksiler, Van Gölü’ne drone ile ilaçlama…

112 Kitap İstanbul’un Doğal Bitkileri, Ekokurgu, Atlas of Sustainable Development Goals 2017: From World Development Indicators (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2017 Atlası: Dünya Kalkınma Göstergeleriyle)

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı