#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

SGP Türkiye 25. Yılında!

1993 yılında UNDP himayesinde başlatılan, yerel sorunlara dikkat çeken ve küresel ölçekte de çözümlere katkı yapan GEF Küçük Destek Programı (SGP Türkiye) 25. yılını kutladı. Program, bugüne kadar 161 farklı sivil toplum kuruluşunun 723 ortakla yürüttüğü 264 projeyi ve 250 binden fazla gönüllüyü destekledi, 500 binin üzerinde kişi bu çalışmalardaki eğitimlerden yararlandı. 22 Milli Park, 19 yaban hayatı koruma sahası, 11 tabiatı koruma alanı ve sayısız doğal sit alanında yöre halkının katkılarıyla koruma ve iyileştirme çalışmalarına destek verildi. Türkiye’nin 9. Yavaş Şehri Halfeti’nin ilanı, desteklenen projelerden birinin temel çıktısı oldu.

Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunun 23.500 hektarlık alanda oluşmasına katkı sağlandı. 42.325 hektar ormanlık alanın korunmasına, 8.850 hektar orman alanının restore edilmesine sivil toplumun katkı sağlamasına ve 4 milyondan fazla ağacın 900 bin doğa gönüllüsüyle toprakla buluşmasına destek verildi. Nesli küresel ölçekte tehlike altında 32 tür için toplam 59.300 hektar alanda sivil toplum destekli çalışmalar yapıldı, tür eylem planları geliştirildi. 28 yerli tarım türünün ve 40 üzerinde varyetenin nesli koruma altına alındı, bunlardan 16’sı sürdürülebilir pazarlara ulaştı ve dokuzu organik sertifika sahibi oldu.

Bugün coğrafi işaretleme alan pek çok ürüne SGP’nin desteklediği projeler aracılığıyla katkı sağlandı. Türkiye’nin ilk sivil iklim zirvesi, SGP destekli projeyle gerçekleştirildi. Yılda 120 kw/ saat elektrik üretebilen, 45 kg/m2 karbon emisyon azaltımı yapabilen örnek Antalya Güneş Ev, üç farklı enerjiyi hibrit olarak kullanabilen örnek gezici afet, eğitim ve sağlık aracı EkoKaravan, Sakarya ve Bursa örneklerindeki gibi karbon dostu şehir uygulamaları yine SGP projeleriyle desteklendi. Sayısız bisikletli yaşam projesinin de üniversiteler başta olmak üzere, imar planlarına yansımasında rol oynandı.

EkoIQ Editör